Ένα 24ωρο πριν ξεκινήσει το δεύτερο lockdown και ήδη… σκεφτόμαστε πότε θα τελειώσει. Από αύριο στις 06:00 σε ισχύ το μέτρο σε όλη τη χώρα. Το σενάριο που θα «σώσει» τα Χριστούγεννα. Μεγάλο στοίχημα να μην πιεστεί το σύστημα Υγείας. Όταν γίνει, η… μεγάλη έξοδος δεν θα γίνει οριζόντια, αλλά σταδιακά.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για να τεθεί σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου το νέο καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως είχε παρουσιάσει εξαρχής το newsit.gr, το lockdown θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων, ωστόσο ήδη αποτελεί ερωτηματικό εάν πράγματι θα κρατήσει τρεις εβδομάδες ή θα χρειαστεί παράτασή του, η οποία θα βάλει ενδεχομένως σε κίνδυνο και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες 10 μέρες περίπου, καθώς έως εκείνη τη στιγμή η κατάσταση με τα νέα κρούσματα, τους θανάτους και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ αναμένεται δραματική. Αν, όμως, αρχίσει πράγματι στους δείκτες από εκείνη τη στιγμή να μετράται θετικά η επίπτωση του lockdown και τουλάχιστον τα κρούσματα θα υποχωρήσουν στο επίπεδο των 300-400 ημερησίως, τότε πράγματι η «έξοδος» από το lockdown στα τέλη του μήνα μπορεί να είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση των περιορισμών είναι μονόδρομος για να μη δοκιμαστεί το σύστημα υγείας. Διευκρινίζεται πάντως ότι ακόμη και στο θετικό σενάριο η άρση του lockdown δεν θα είναι οριζόντια, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά.

Διευκρινίζεται, εξάλλου, πως σε ό,τι αφορά το lockdown ισχύει κανονικά η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μετά τις 9 το βράδυ οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας ή εργασίας και όχι για οποιοδήποτε άλλο από τους λόγους για τους οποίους θα στέλνουμε SMS στο 13033 (φαρμακείο, τράπεζα, δημόσια υπηρεσία, άθληση κτλ.).

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη: Γιατί πάμε σε lockdown

Έχοντας στο πλευρό του τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χθες να εξηγήσει επαρκώς του λόγους για τους οποίους πήρε την απόφαση για το lockdown. Ύψωσε, μάλιστα, ασπίδα προστασίας στους επιστήμονες και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων που του εισηγήθηκε το έσχατο αυτό μέτρο ύστερα από την «ανεξήγητη» έκρηξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως τη χαρακτήρισαν και οι δύο.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε εν τέλει το lockdown, καθώς ο κορεσμός του συστήματος υγείας και η κάλυψη των θέσεων ΜΕΘ θα ήταν χωρίς το lockdown θέμα λίγων μόλις 24ωρων, οδηγώντας σε ακραίες καταστάσεις όπως η διαλογή ασθενών.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, εξάλλου, λάθη του ιδίου και της κυβέρνησης, εντοπίζοντας το κυριότερο στον εφησυχασμό που παρατηρήθηκε, όπως είπε, μετά το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Όμως, υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνησης και τις εισηγήσεις των ειδικών, τονίζοντας πως εκείνος είναι που αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεών του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο δεν θεωρείται ένοχο – όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης – για την αύξηση των κρουσμάτων.

Τις αποφάσεις αυτές αναμένεται να υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, καθώς ουσιαστικά μετέτρεψε την προγραμματισμένη αρχικά για σήμερα «Ώρα του Πρωθυπουργού» και τη μονομαχία του με τον Αλέξη Τσίπρα σε ενημέρωση της Βουλής με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της – ατύπως, δηλαδή, σε μια συζήτηση συνολικά σε επίπεδο αρχηγών και με αποκλειστικό θέμα την πανδημία.

Από το βήμα της Βουλής, εξάλλου, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Βασίλης Κικίλιας την άμεση πρόσληψη 300 μονίμων γιατρών στις ΜΕΘ και την επίταξη ιδιωτικών κλινών για τις ανάγκες νοσηλείας. Ο υπουργός Υγείας τόνισε, μάλιστα, πως οι γιατροί αυτοί θα ενταχθούν αμέσως στο ΕΣΥ, ήτοι από την προσεχή Δευτέρα και θα επεκταθεί η δυνατότητα σε όσους ειδικευόμενους το επιθυμούν να υπηρετήσουν κι εκείνοι στο ΕΣΥ, με προμέτρηση αυτού του χρόνου.

Επίσης, οι προς συνταξιοδότηση γιατροί μπορούν να επεκτείνουν τη σχέση εργασίας τους κατά έξι μήνες ακόμη.

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο άρθρο“Να παλέψω όμως για την εξαίρεση του νησιού μας ή της Περιφέρειας μας, στους κανόνες της χώρας, να ζητήσω εξαίρεση στον τεράστιο αυτό κίνδυνο ζωής και υγείας, δεν θα το κάνω ποτέ”
Επόμενο άρθροΔιάγγελμα Ν.Τραμπ προς τον αμερικανικό λαό: «Έχει γίνει αναμφίβολα νοθεία – Πάνε να κλέψουν τις εκλογές» (βίντεο)