Το ΕΛΥΡΟΣ τίμησε τους νεκρούς του ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ των αφων Τυπάλδου (VIDEO)

Ήταν περίπου μεσάνυχτα όταν οι επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού ΕΛΥΡΟΣ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Σούδα είδαν τον καπετάνιο και τους αξιωματικούς του πλοίου να διασχίζουν το σαλόνι, με ένα στεφάνι.

Οι παλαιότεροι κατάλαβαν αμέσως. Πριν από 55 χρόνια ένα άλλο βαπόρι στην ίδια γραμμή, που εκτελούσε το δρομολόγιο Σούδα – Πειραιάς, το Ε/Γ Ο/Γ Ηράκλειον βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Μυρτώου Πελάγους 6 ναυτικά μίλια από τη βραχονησίδα Φαλκονέρα με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 μποφόρ, παίρνοντας μαζί του στο θάνατο 247 άτομα. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες στη χώρα μας. Ήταν ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου 1966. Όπως κάθε χρόνο τέτοιο βράδυ, ο πλοίαρχος του ΕΛΥΡΟΣ Μάρκος Πολομαρκάκης, ο πρώτος μηχανικός Κώστας Λαχανάς και ο ύπαρχος Παύλος Φαντάκης μαζί με όλους τους αξιωματικούς του πλοίου, πολλά μέλη του πληρώματος αλλά και αρκετούς επιβάτες τίμησαν τη μνήμη των νεκρών του “Ηράκλειον”. Ένα στεφάνι ρίχτηκε στα παγωμένα νερά ενώ το πλοίο εξέπεμψε τρεις μακρύς συριγμούς.

Η 8η Δεκεμβρίου είναι μέρα μνήμης και πένθους για τα Χανιά καθώς τρία χρόνια μετά το ναυάγιο του Ηράκλειον, ένα αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε πτήση Χανιά-Αθήνα, συντρίβεται σε ορεινή περιοχή της Κερατέας Αττικής με αποτέλεσμα 90 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα να βρουν τραγικό θάνατο. Στις 9 Δεκεμβρίου του 1969, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την 8η Δεκεμβρίου, ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά.

Δείτε και βίντεο εδώ

Πηγή: https://ellinikiaktoploia.net/