Αυτές τις μέρες ζούμε μια ‘νεκρανάσταση’του Αντώνη Τρίτση : Αιτία η πρόσφατη καταστροφή και οι συνεχείςαναφορές στον τύπο για την συνεισφορά του στα πολεοδομικά ζητήματα της χώρας.

Είχα την τύχη να  βιώσω ως συνεργάτης του στο τότε ΥΠΧΟΠ την ηρωικήκαι ελπιδοφόραεποχή των αρχών της δεκαετίας του’80 όταν χάραζε την πολεοδομική και χωροταξική πολιτική με την οποία έμεινε στην ιστορία. Όταν ‘κτυπούσε’ 15άωρα και 18άωρα στο υπουργείο για να δώσει μια νέα πνοή στην υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος και της οργάνωσης κάθε γωνιάς του ελληνικού χώρου. Γιατί ο Τρίτσης γνώριζε ότι ο χρόνος  του ως  υπουργός  θα ήταν  λιγοστός  σε σχέση με όσα έπρεπε να κάνει. Και πράγματι μέσα σε τρίαμόλις χρόνια, έκανε πολλά, που θεωρούνταν ανέφικτα για την εποχή του.

Πρώτα κινητοποίησε όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις του τόπου, τα καλύτερα μυαλά από τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και των επαγγελματιών της πράξης. Συναντήσειςκαθημερινές, 20 -25 ατόμων  στην αίθουσα συσκέψεωντου τότε ΥΧΟΠ,γέννησαν τηνπολιτική για την γνωστή ΕΠΑ (Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης). Ταυτόχρονα χάραζε και την πολιτική για τη χωροταξία και το περιβάλλον (καταρτίζοντας το σχετικό νόμο 1650) . Έτσι  60  αστικά κέντρα  και 250 περίπουκωμοπόλεις, δηλαδή όλος ελληνικός αστικός χώρος) απέκτησαν Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (προϋπόθεση για την πολεοδόμηση) ενώ για τιςμητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης καταρτίστηκαν τα πρώτα Ρυθμιστικά Σχέδια. Σε όλους τους νομούς εκπονήθηκανδομικά χωροταξικά σχέδια που συνδυάστηκαν με το 1ο πενταετές πρόγραμμα. Και όλα αυτά σε χρόνο ρεκόρ, χωρίς να λογαριάσουμε τη ρύθμιση για την οριοθέτηση των 11 χιλιάδων  οικισμών της χώρας με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων ή την καταπολέμηση του νέφους με βάση την εμπειρία άλλων μεγαλουπόλεων.

Περίεργο κράμα οραματιστή και ρεαλιστή, επιστήμονα και πολιτικού, κατάλαβε γρήγορα ότι δεν έπρεπε να αναλωθεί σε μεγαλεπήβολα νομοθετήματα.Το ενδιέφερε να δειγρήγορα τα αποτελέσματα. Έφτιαξε ένα σύντομο και απλό νόμο(1337/83) όπου ενσωμάτωσεόλα τα υπάρχοντα εργαλεία προσαρμοσμένα στη νέα πολιτική, υλοποιώντας  τη συνταγματική επιταγή για εισφορές σε γη,  μεστόχο την ένταξη στο σχέδιο πόλης,παρά τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε μέσα και έξω από τη Βουλή. Με πρωτοποριακές και έξυπνες διατάξεις για την εποχή του, όπως εκείνες για τις περιφράξεις και την πρόσβαση στις ακτές ή για τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου που προέβλεπαναπαγόρευση της κατάτμησης της γης (γενεσιουργού αιτίας της παράνομης δόμησης),   διευθέτησε το θέμα των αυθαιρέτων με τρόπο εξαιρετικά εύστοχο που αποτέλεσε σταθμό/ τομή για την σχετική νομολογία του ΣτΕμέχρι σήμερα.

Οι διανοούμενοι της εποχής του τον σνομπάρισαν, τον συκοφάντησαν, τον παρεξήγησαν, τον  αποκάλεσανΔον Κιχώτη, λαϊκιστή κ.ά. επειδή  είπε το περίφημο ότι «η πολιτείαπρέπει ναστήσει το άγαλμα του αυθαίρετου οικιστή» θέλοντας, όχι φυσικά να επαινέσει την αυθαίρετη δόμηση, αλλά να τονίσει την ανεκπλήρωτη υποχρέωση της πολιτείας να στεγάσει τους εργαζόμενους που συσσωρεύονταν τότε στις παρυφές των πόλεων, θύματα του μοντέλου της άνισηςανάπτυξηςτης χώρας.

Ο Αντώνης Τρίτσης δεν επιχείρησε να διαχειριστείαπλώς τα πολεοδομικά και χωροταξικά πράγματα, αλλά να βάλει τις βάσεις για ένα σχεδιασμό της πράξης. Πολλοί λένε – και σωστά – ότι η προσπάθειά του σκόνταψε στα γνωστά εμπόδια και απέτυχε γενικά να εφαρμοστεί. Αλλά, αν ο Α. Τρίτσης έκανε τόσα πολλά «αποτυγχάνοντας»,ας σκεφτούμε πόσα θα γίνονταν αν η πολιτική του είχε πλήρως εφαρμοστεί.  Γι’ αυτό «έγραψε ιστορία»… και γι’ αυτό το φάντασμά του περιφέρεται αυτές τις μέρες στις ακτές της Αττικής …

Ηλίας Μπεριάτος

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΜια Αυγουστιάτικη βραδιά στην έκθεση της Έφης Σπηλιώτη (pics+video)
Επόμενο άρθροΘηνιά: Καντάδες από την ΚΕΔΗΚΕ (pics)