To Σάββατο 28 Αυγούστου και ώρα 8.30 το βραδάκι, στο προαύλιο του Μουσείου Ληξουρίου, όπου στεγάζεται η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης θα βραβεύσει τον Πέτρο Πετράτο και την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.

Τί να πρωτοπεί κανείς για τον Πέτρο Πετράτο; Ο ίδιος δεν θα ήθελε να πούμε τίποτα, αλλά μάλλον πρέπει να του χαλάσουμε το χατίρι. Σήμερα μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στις ιστορικές του μελέτες και την αγαπημένη του Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, ως πρόεδρος του Εφορευτικού της Συμβουλίου. Οι πληγές των δίδυμων σεισμών του 2014 κατέστησαν αναγκαία τη μεταφορά του υλικού της στον σημερινό χώρο του Μουσείου Ληξουρίου, έργο τιτάνιο που ενορχήστρωσε ο Πέτρος – σήμερα η Βιβλιοθήκη ανθίζει ξανά εγκατεστημένη σε καινούριο χώρο και πρωταγωνιστεί στην πολιτιστική ζωή του νησιού με τις δράσεις της, παλεύοντας ταυτόχρονα για τη διάσωση του ιστορικού της κτηρίου.

Ο Πέτρος δεν έχει ποτέ όσο χρόνο θέλει για να ασχοληθεί με τις αγαπημένες του ιστορικές μελέτες – με επίκεντρο την Ιστορία και γεωγραφική αφετηρία τα Επτάνησα, έχει προσφέρει τεράστιο επιστημονικό έργο – ο τίτλος “διδάκτωρ Ιστορίας” είναι απλά μια τυπική επισφράγιση της πολύχρονης ενασχόλησής του με τη γοητευτική αλλά και πλανεύτρα επιστήμη. Πάντα με ανοιχτό μυαλό, πάντα με το βλέμμα στον άνθρωπο και την κοινωνία, πάντα με ενδελεχή τεκμηρίωση και έρευνα στις πηγές. Μελέτες, βιβλία, συνέδρια, πρωτοβουλίες πολιτιστικές, ατέλειωτη και ακαταπόνητη δουλειά.

Μα αν τον ρωτήσεις πώς αυτοπροσδιορίζεται, ο Πέτρος θα σου πει “δάσκαλος”. Λίγοι δάσκαλοι έχουν κατορθώσει να συναρπάζουν τα παιδιά με τις γνώσεις αλλά και με την ανθρωπιά τους. Υπηρέτησε τρεις δεκαετίες την εκπαίδευση, χωρίς να παύσει την έρευνα, αλλά και χωρίς να κάνει καμία έκπτωση στο εκπαιδευτικό του έργο, για να “αφιερωθεί” στην επιστήμη. Οι εκατοντάδες μαθητές του έχουν πάντα να θυμούνται.

Είναι κι άλλα πράγματα ο Πέτρος. Είναι και ενεργός πολίτης, και μαχητικός αρθρογράφος, και συμμέτοχος στους κοινωνικούς αγώνες, και λογοτέχνης, και πατέρας δυο εξαιρετικών παιδιών, και ιδεολόγος και αγωνιστής, με δράση πολιτική, αλλά με την ουσιαστική έννοια του όρου. Με οδηγό του τα οράματα της Αριστεράς, αλλά χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις.

Πάνω απ’ όλα όμως ο Πέτρος είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας εξαιρετικός και ανιδιοτελής (συν)εργάτης, ένας πιστός φίλος, που ενθαρρύνει, στηρίζει, εμπνέει, με το παράδειγμά του και με τη στάση του απέναντι στα πράγματα. Και μόνο γι’ αυτά τα τελευταία δεν φτάνουν όλα τα ευχαριστώ του κόσμου.

Στην εκδήλωση, που συντονίζει ο καθηγητής Ηλίας Μπεριάτος, θα μιλήσουν για όλα αυτά άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βρέθηκαν κοντά στον Πέτρο στις διάφορες πτυχές της δράσης του:

  • Η φιλόλογος κ. Ελευθερία Μπουτέτσιου
  • Ο φιλόλογος και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Δημήτρης Ζαβιτσιάνος
  • Ο ίδιος ο Πέτρος Πετράτος
  • Η Θεοδώρα Ζαφειράτου, φιλόλογος, Δρ Ιστορίας, διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Έχει μεγάλη σημασία να τιμούμε τους ανθρώπους όταν μπορούν να ακούσουν τον καλό μας λόγο. Είναι το ελάχιστο αντίδωρο σ’ αυτούς που δουλεύουν σπέρνοντας σπόρο που δεν καρπίζει στο πρόσωπό τους, όπως θα λεγε κι ο Λασκαράτος. Χωρίς αυτόν τον σπόρο όμως, ο τόπος μας θα ήταν ξερός και άνυδρος

Πηγή: ionica.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Τραυματισμός 17χρονου τουρίστα στο Ξι-Άργησε να πάει το ΕΚΑΒ
Επόμενο άρθροΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ (ονόματα)