Το πρόβλημα του Μάκη Φόρτε δεν είναι ο Σπύρος Πεφάνης. Αν θα αναλάβει ή όχι την ΚΕΔΗΚΕ. Ο Σπ. Πεφάνης και η σύζυγός του καθηγήτρια κα Ελενη Λιναρδάτου. Έχουν μία συνεχή και θαυμαστή πολιτιστική προσφορά στον «Μπάλο» και άρα ο Σπ. Πεφάνης  είναι ο πλέον κατάλληλος – με τα σημερινά δεδομένα – για να ηγηθεί στην ΚΕΔΗΚΕ. Αλλωστε, πρέπει και από την αντιπολίτευση κάποιοι να αναλάβουν κάποια πόστα, στα πλαίσια μιας συναινετικής  διαδικασίας στο νέο δήμο Αργοστολίου.
Η κοινή λογική λέει ΝΑΙ, να ηγηθεί της ΚΕΔΗΚΕ ο Πεφάνης προκειμένου ο κεντρικός πολιτιστικός μας Φορέας να συνεχίσει  απρόσκοπτα την σημαντική ως τώρα πολιτιστική του δράση που είναι και το κυρίως ζητούμενο.
Ποιο είναι όμως το πρόβλημα του Φόρτε; Το πρόβλημα του Φόρτε είναι ο Γιώργος Τσιλιμιδός και ο Σπύρος Σαμούρης! Και τους δύο ανέδειξε πολιτικά ο Φόρτες χρήζοντάς τους αντιδημάρχους κ.λπ.  Αλλά στην πορεία, και οι δύο «του την έφεραν» κατά το κοινώς λεγόμενο!
Και οι δύο, Τσιλιμιδός και Σαμούρης, προέταξαν και εφάρμοσαν «προσωπικές πολιτικές στρατηγικές»  με κύριο στόχο την δική τους ανέλιξη στο τοπικό πολιτικό σκηνικό.  Και από κει και πέρα, …Γαία πυρί μειχθήτω!..
Βέβαια, ο Γιώργος Τσιλιμιδός  χρεώνεται πολιτικά και με τη μεγάλη ρήξη του 2010, που τραυμάτισε  βαριά το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Τότε δηλαδή που ήρθε σε ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΤΡΑ με τον Κοτσιλίνη, για το ποιος από τους δύο θα ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος του Κινήματος για τον Δήμο Κεφαλονιάς, κόντρα στον Παρίση  κ.λπ. κ.λπ.…
Αλλη ιστορία κι αυτή… Μία ιστορία που όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί είναι άκρως διδακτική!
Αλλά σ’ αυτό,  θα επανέλθουμε, εάν και εφόσον!…
Ας πάμε όμως τώρα στο ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ του Μάκη Φόρτε. Που δεν είναι οι Σπ. Σαμούρης και Γιώργος Τσιλιμιδός. Αυτά στο κάτω – κάτω συμβαίνουν στην πολιτική.
Το μεγάλο λάθος του Μάκη Φόρτε είναι η μεγάλη κόντρα του με τον Νικόλα Βαλλιανάτο!
Μία κόντρα που πήρε  τεράστιες διαστάσεις… Που δεν θα έπρεπε!
Ο Νικόλας πρόσφερε πολλά, πάρα πολλά στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Και πήρε λίγα, πολύ λίγα. Δηλαδή, ΤΙΠΟΤΑ!
Και πάμε παρακάτω:
Ο Μάκης Φόρτες είναι αλήθεια ότι «έγραψε ιστορία»! Γιατί είναι ο μοναδικός δήμαρχος Αργοστολίου με τρείς  και μάλιστα συνεχόμενες τετραετίες!  Και είναι κρίμα που ενώ έπρεπε να είναι TOP,  παίζει σήμερα ρόλο κομπάρσου στο τωρινό Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου…
Τόχουμε ξαναγράψει: Δεν είναι η θέση του Μάκη αυτή.
Η θέση του Μάκη Φόρτε είναι στην κορυφή όχι στη «βάση»!
Ομως έχω τη αίσθηση ότι ο Φόρτες μπορεί (και πρέπει)  να ξαναγίνει  TOP  αν… Αν κατανοήσει πλήρως τη φράση του Μακιαβέλι σύμφωνα με την οποία  «Οι αποτυχίες μας οφείλονται κατά 50% στις συγκυρίες και κατά 50% στις δικές μας επιλογές»!
Κι επίσης, αν ο Μάκης Φόρτες έχει πάντα κατά νου πως  η πολιτική δεν είναι ευθεία γραμμή αλλά τεθλασμένη! Και άρα για να την διασχίσεις  χρειάζεται να κάνεις και διάφορες ….ντρίπλες!
Χωρίς βέβαια να πηγαίνεις αντίθετα στην ιδεολογία σου και τις Αρχές σου!
Γιατί τότε….

Γράφει ο Νίκος Παπαδάτος
Οικονομολόγος – συνταξιούχος τραπεζικός