στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου, μετά την κατάργηση της πλειονότητας των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών και των καλλιτεχνικών μαθημάτων. Ένα λύκειο που ενισχύει τις κλασικές σπουδές (με την εισαγωγή των λατινικών, 2 ώρες στη Β και 6 στη Γ Λυκείου) και τις ξένες γλώσσες (εισαγωγή δεύτερης ξένης γλώσσας) και αυξάνει τις ώρες Πληροφορικής και Φυσικής Αγωγής. Σας παραθέτουμε το πρόγραμμα, για να έχετε μια εικόνα τί ακριβώς και πόσες ώρες διδάσκονται τα παιδιά στο Λύκειο, με μια υποσημείωση για τα μαθήματα που καταργήθηκαν:
Το πρόγραμμα της Α΄Λυκείου (κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση):
Είναι πλέον η μόνη τάξη του Λυκείου που διδάσκεται μάθημα Κοινωνικών Επιστημών (“Πολιτική Παιδεία”), το οποίο μειώθηκε από 3 ώρες εβδομαδιαίως σε 2 ώρες. Από την ύλη αφαιρέθηκαν ενότητες που αφορούσαν το χρήμα, τις τράπεζες, το χρηματιστήριο και τις επιχειρήσεις, την πολιτική προστασία, την τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.
Επίσης δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στα εξεταζόμενα μαθήματα τον Ιούνιο. Καταργήθηκαν επίσης τα μαθήματα επιλογής (οι μαθητές επέλεγαν 1: Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, (2) Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και (3) Καλλιτεχνική Παιδεία (εικαστικά, μουσική, θεατρολογία).
Το πρόγραμμα της Β’ Λυκείου: (κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)
Από τη Β΄Λυκείου καταργήθηκαν τα μαθήματα:
- “Πολίτης και Δημοκρατία” (Γενικής Παιδείας) στο οποίο τα παιδιά διδάσκονταν θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος, για το Σύνταγμα, τους νόμους, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις εκλογές, τη διεθνή κοινότητα, τη δημογραφία κλπ. Δεδομένου ότι τα παιδιά στα 17 αποκτούν δικαίωμα ψήφου, είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσεγγίσουν ουσιαστικά όλα τα παραπάνω.
- “Βασικές αρχές Κοινωνικών Επιστημών” (διδασκόταν στους μαθητές προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών – αντικαταστάθηκε από τα λατινικά). Διδάσκονταν τα βασικά εργαλεία των κοινωνικών επιστημών, καθώς και τις βασικές οικονομικές και πολιτικές θεωρίες και συστήματα (φιλελευθερισμός, μαρξισμός, σοσιαλισμός, φασισμός κλπ.).
Το πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου.
- Κοινωνιολογία (αντικαταστάθηκε από τα Λατινικά, τα οποία ήταν – για ένα μόλις χρόνο – μάθημα επιλογής). Οι μαθητές διδάσκονταν για τους βασικούς εκπροσώπους της Κοινωνιολογίας, για την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών (αγροτική – βιομηχανική – μεταβιομηχανική), για την κοινωνικοποίηση και τον κοινωνικό έλεγχο, για το εκπαιδευτικό σύστημα, την εργασία, την ανεργία και τη φτώχεια, το φαινόμενο της εξουσίας και τις ομάδες συμφερόντων, την εγκληματικότητα, τις πολιτισμικές διαφορές, τους πολέμους, την τρομοκρατία κλπ.
- Ελεύθερο Σχέδιο (Μάθημα επιλογής, πανελλαδικώς εξεταζόμενο)
- Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων (μάθημα επιλογής)
Τα σχόλια δικά σας…
Πηγή: https://www.ionica.gr/