Το τελειωτικό χτύπημα στον covid: Το χάπι της ίδιας ημέρας που κάνει τον κορωνοϊό απλή γρίπη σε 1 εβδομάδα

Όσο η παγκόσμια κοινότητα παλεύει να πείσει τους αντιεμβολιαστές πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, χρήσιμα και μέρος μιας κοινωνικής ευθύνης, η επιστημονική κοινότητα προχωράει με το φάρμακο και ένα χάπι δείχνει πολλά υποσχόμενο.

Σε μια περίοδο κατά την οποία διεξάγονται δύο κλινικές μελέτες για φάρμακα κατά του κορονοϊού, τα ευχάριστα έρχονται από το Σιάτλ. Εκεί, το Fred Hutcher, κέντρο για τον καρκίνο, προχωράει με μια λύση που μπορεί να είναι σωτήρια.

Και σε αυτό έχουν μεγάλη συνδρομή δύο Αμερικάνοι. Η Μιράντα και ο Τζο Κέλι. Το ζευγάρι διεγνώσθη με κορονοϊό στις αρχές Ιουνίου. Πρώτα η Μιράντα, μετά ο Τζο. Η Μιράντα έχει σακχαρώδη διαβήτη και υψηλή πίεση αίματος. Ο φόβος της ήταν μεγάλος όταν κόλλησε. Όταν κόλλησε και ο Τζο, σκέφτηκε ότι θα καταλήξουν σε νοσηλεία ΜΕΘ και τα 5 ανήλικα παιδιά τους θα μείνουν χωρίς γονείς.

Στην κατάσταση απελπισίας που ήταν, αποδέχτηκαν την πρόταση του κέντρου για να γίνουν οι πρώτοι σε μια πειραματική μελέτη. Για τις επόμενες 5 με 10 ημέρες έπαιρναν ένα χάπι 4 φορές την ημέρα. Μέσα σε μια εβδομάδα είχαν εξαφανιστεί τα συμπτώματα. Μέσα σε 10 ημέρες είχαν γίνει πάλι καθαροί από κορονοϊό.

Κάποια από τα χάπια, δεν ήταν κανονικά, αλλά placebo. Αυτό δεν επηρέασε καθόλου την επάνοδο της υγείας τους. Δείγμα και του πώς επηρεάζει η πίστη σε ένα φάρμακο την πορεία της υγείας.

«Τα αντιικά που παίρνονται από το στόμα, έχουν την ικανότητα όχι μόνο να περιορίζουν τη διάρκεια της μόλυνσης από τον Covid-19, αλλά και να μειώνουν στο ελάχιστον την πιθανότητα να μεταδοθεί σε μέλη του σπιτικού περιβάλλοντος» δήλωσε στο CNN ο ιολόγος Τίμοθι Σίαν από το Chapel Hill University της Βόρειας Καρολίνας.

Το χάπι και τα τρία φάρμακα τα περιμένουμε από το 2022 και μετά

Το συγκεκριμένο χάπι θα πρέπει να μπει πρώτα σε δεύτερη φάση μελέτης, σε περισσότερα άτομα και στη συνέχεια στην τρίτη φάση, πριν αρχίσουν οι διαδικασίες χορήγησης άδειας για κυκλοφορία και χρήση. Το θετικό είναι πως η χρήση του θα μπορεί να γίνεται καθημερινά, χωρίς συνταγή γιατρού.

Αυτό το χάπι θα χορηγείται σε κάποιον νοσούντα τις πρώτες ώρες από τη στιγμή που μαθαίνει ότι έχει κορονοϊό για 5 ως 10 ημέρες. Η λήψη του θα εμποδίσει την μετάδοση του ιού στα κύτταρα του οργανισμού, θα περιορίσει τη διάρκεια του και δεν θα επιτρέψει την εμφάνιση συμπτωμάτων. Αυτά είναι τουλάχιστον τα στοιχεία του. Ο βαθμός της αποτελεσματικότητας του προφανώς μένει να φανεί.

Για τους επιστήμονες αυτό το χάπι και εν γένει τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, είναι το όπλο για να γίνει από πανδημία εποχική νόσος και να επιστρέψει η ζωή σε μια κάποια κανονικότητα, χωρίς βέβαια να ξεχνιούνται τα μαθήματα που έδωσε η πανδημία.

Τόσο το χάπι όσο και τα 3 φάρμακα που δοκιμάζονται, δεν θα είναι διαθέσιμα πριν το 2022. Η μολνουπιραβίρη της Merck & Co. and Ridgeback Biotherapeutics είναι αυτή που παρουσιάζει ως τώρα τα καλύτερα δεδομένα. Η 2η φάση ολοκληρώθηκε, με 202 ασθενείς να μετέχουν, και να γίνεται ετοιμασία για την 3η φάση.

Σε αυτή βρίσκονται ήδη η Pfizer (από την 1η Σεπτεμβρίου) και η Roche & Atea Pharmaceuticals με τα PF-07321332 και AT-527. Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη εξαγοράσει έναντι 1.2 δισ. από την Merck & Co 1.7 εκατομμύρια φάρμακα μολνουπιραβίρης. Παράλληλα, θα υπάρξει χρηματοδότηση 3.2 δισ. δολαρίων για να επεκταθούν οι κλινικές μελέτες σε φάρμακα που δε θα αφορούν μόνο στον Sars-Cov, αλλά σε κάθε ιό αυτής της συνωμοταξίας.

Υπενθυμίζεται, ότι χορηγείται ήδη ένα φάρμακο, η ρεμδεσιβίρη. Αλλά δίνεται μόνο σε ασθενείς που νοσηλεύονται και είναι βαριές περιπτώσεις κι όχι στο πρώτο στάδιο του ιού. Εκεί όπου θα στοχεύουν δηλαδή τα φάρμακα.

Πηγή: menshouse.gr