Το θαύμα της επιστήμης: Η μοναδική ικανότητα του νέου εμβολίου που δεν την έχει κανένα άλλο απ’ τα 4

Κι ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού για την αντιμετώπιση του covid 19, την ίδια ώρα που τα υπάρχοντα εμβόλια αντιμετωπίζονται συχνά με δυσπιστία και σκεπτικισμό, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο συνεχίζουν την δική τους μάχη.

Και παράλληλα μια κούρσα, έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα είναι εκείνος που θα κατορθώσει να κατασκευάσει αυτό που περιμένει όλος ο πλανήτης. Ένα εμβόλιο που θα σημάνει το τέλος όχι μόνο της τωρινής πανδημίας, αλλά και κάθε μελλοντικής. Ένα εμβόλιο το οποίο χαρακτηρίζεται pan-corona και εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς από το όνομά του ότι θα έχει μια μοναδική ικανότητα. Δηλαδή να προσαρμόζεται σε κάθε μελλοντική μετάλλαξη των διαφόρων τύπων κορωνοϊού ώστε να τους αναγνωρίζει και να τους καταπολεμά πριν καν νοσήσει οποιοσδήποτε.

Από την περιγραφή και μόνο γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για διαδικασίες που έχουν την βάση τους στην τεχνολογία mRNA, που παρά τις αντιδράσεις, θεωρείται το «αύριο» και ο δρόμος πάνω στον οποίο θα βαδίσει η επιστήμη τα επόμενα χρόνια.

Οι φήμες περί εμπλοκής του αμερικανικού στρατού στις έρευνες μάλλον δημιουργούν ένα ακόμη μεγαλύτερο πέπλο μυστηρίου που περιπλέκει τα πράγματα και πιθανόν πυροδοτεί νέες θεωρίες συνωμοσίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλα μέρη του κόσμου, αφού θεωρείται πλέον δεδομένο από τους ειδικούς ότι αργά ή γρήγορα η ανθρωπότητα θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με κάποια άλλη μορφή ιού τύπου covid απέναντι στην οποία θα είναι εντελώς απροστάτευτη. Ακόμη κι αν στο μεταξύ έχει επιτευχθεί γενική ανοσία για τις ως τώρα υπάρχουσες εκδοχές του.

Από την στιγμή που κάτι τέτοιο ισχύει, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως εικόνες και καταστάσεις σαν κι αυτές που βιώνουμε θα επαναληφθούν. Πράγμα που σημαίνει νέα λοκντάουν, νέοι περιορισμοί, νέα προσπάθεια για ανάπτυξη εμβολίου, νέες αντιδράσεις. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν από σήμερα οι εταιρείες κατασκεύαζαν ένα εμβόλιο που θα ήταν σε θέση να «μάθει» τα κύτταρά μας να ανιχνεύουν μελλοντικούς εχθρούς και πάνω σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η σχετική έρευνα.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που το ψάχνουν μανιωδώς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ίδιο συμβαίνει και από μια… κοινοπραξία επιστημόνων στην Κούβα και την Κίνα. Και αυτός ο συνδυασμός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού από την μία μιλάμε για την χώρα (Κίνα) από την οποία ξεκίνησε όλο αυτό που ζούμε σήμερα και από την άλλη το κράτος (Κούβα) που επέδειξε μια εκπληκτική αντίδραση σε κάθε επίπεδο, παίρνοντας πολύ υψηλό βαθμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πρόκειται για μια συνεργασία του Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας με αντίστοιχο στην Κίνα πάνω στην αντίληψη ότι αυτό το εμβόλιο που σήμερα το αποκαλούμε Pan-Corona θα διεγείρει τη δημιουργία αντισωμάτων χρησιμοποιώντας τα μέρη του ιού που διατηρούνται, και όχι εκείνα που είναι επιρρεπή σε παραλλαγές.

Αντίστοιχο είναι και το μοτίβο της έρευνας που πραγματοποιεί και το Imperial College με τεχνολογία self-amplifying RNA. Κι εδώ η ιδέα είναι αντίστοιχη και βασίζεται στην σκέψη ότι ένας εμβολιασμός θα είναι αρκετός αφού το ανθρώπινο dna θα προσαρμόζεται μέσω του εμβολίου.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς μιλάμε για μια πραγματική επανάσταση κι ένα εμβόλιο που…θα παραδέχονταν ακόμα και οι αρνητές. Αν οι αισιόδοξες προβλέψεις επιβεβαιωθούν και η επιστήμη μας δώσει σύντομα και αυτό το υπερόπλο, τότε ναι, θα μπορούμε να το πούμε με σχετική ασφάλεια. Η ανθρωπότητα θα έχει πλέον την απάντηση πριν ακόμα η φύση της κάνει την ερώτηση της επόμενης πανδημίας…

Πηγή: menshouse.gr