Το τρίτο κύμα και οι επιχειρήσεις εστίασης

Γράφει ο Γιώργος Λαμπρόπουλος*.

Ευτυχισμένο το νέο έτος με υγεία.

Το 2021 ξεκίνησε με απαγόρευση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και περιορισμό μετακινήσεων. Οι όποιες ελπίδες υπήρχαν για επανεκκίνηση της οικονομίας στις 7 Ιανουαρίου, έχουν εξανεμισθεί προ πολλού. Οι επιχειρήσεις εστίασης ήταν κλειστές τους μήνες Νοέμβριο/Δεκέμβριο και από ότι φαίνεται θα παραμείνουν και τον Ιανουάριο.

Δυστυχώς όμως, τα μέτρα που λαμβάνονται δεν επαρκούν και δεν βοηθούν επί της ουσίας τους επιχειρηματίες να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους. Και εξηγούμεθα.

  • Οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1-2 και 3 λογίζονται ως δάνειο προς τον επιχειρηματία. Θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως βοήθημα μόνο εάν ικανοποιητικό ποσοστό τους, δεν επιστραφεί.
  • Στην Προκαταβολή 4, μπορεί το 50% να μην επιστρέφεται, όμως έχει δοθεί για να πληρωθούν οι πάγιες υποχρεώσεις δύο μηνών σε μια επιχείρηση αλλά και οι πάγιες υποχρεώσεις δύο μηνών του νοικοκυριού των ιδιοκτητών της ίδιας επιχείρησης. Επιπροσθέτως από τα χρήματα τις επιστρεπτέας, προσφάτως απαιτήθηκε, να πληρωθεί και το ποσοστό δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους.
  • Η μη καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο είναι μια σημαντική βοήθεια προς τους επιχειρηματίες, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι πλήττει μια άλλη μερίδα κόσμου.
  • Η επιδοτήση αγοράς θερμαντικών σωμάτων έχει ημίμετρο χαρακτήρα και δεν επαρκεί. Μπορεί να βοηθά μακροπρόθεσμα τον επιχειρηματία, όμως με την παρούσα οικονομική κατάσταση ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα ευνοηθούν από το μέτρο. Το ποσοστό της επιδότησης είναι μικρό (100 euro για κάθε 10 τετραγωνικά) που σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας θα χρειαστεί να προσθέσει χρήματα από το πορτοφόλι του για να κάνει μια αξιοπρεπή αγορά θερμαντικού σώματος. Άρα, καλείται να καταναλώσει τη μηδαμινή ρευστότητα του αλλά πιθανόν να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσει άμεσα τις σόμπες, για να γίνει απόσβεση του ποσού. Ειδικά εάν επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα στις αρχές της άνοιξης.
  • Οι αναβολές πληρωμών (ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, κτλ) απλώς μετατοπίζουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να κληθεί ο επιχειρηματίας σε λίγο καιρό να πληρώνει δύο και τρεις δόσεις τον ίδιο μήνα.
  • Η επιδότηση (5.000 euro) για δημιουργία e-shop δεν αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης.

Παράλληλα, δεν έχει αναφερθεί καθόλου στο δημόσιο διάλογο, το κόστος των προϊόντων που έχουν λήξει και το έχει καλύψει ήδη ο επιχειρηματίας.

Συμπερασματικά, το οικονομικό επιτελείο χρειάζεται να πάρει γενναίες αποφάσεις. Να αντιμετωπίσει τους επιχειρηματίες και ως φυσικά πρόσωπα. Να δώσει και σε εκείνους αποζημίωση ειδικού σκοπού για να μπορέσουν να πληρώσουν τα πάγια των σπιτιών τους. Να ανακοινώσει άμεσα το ποσοστό μη επιστροφής των πρώτων προκαταβολών ώστε να δημιουργήσει ρευστότητα στον επιχειρηματία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Επίσης, η προκαταβολή 5, εφόσον είναι για λογαριασμούς δύο μηνών (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) να διατηρηθεί στα επίπεδα της προκαταβολής 4 χωρίς να υπάρχει μείωση ποσού στους δικαιούχους.

Εν κατακλείδι, σχολιάσαμε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως τις αρχές Ιανουαρίου. Φαίνεται όμως, ότι η εστίαση θα αρχίσει να επαναλειτουργεί τον Μάρτιο και έτσι προκύπτουν τρεις δύσκολοι μήνες μπροστά μας. Επιβάλλεται λοιπόν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα. Να συμπεριληφθούν περισσότερες επιχειρήσεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία των Περιφερειών και να αναζητηθούν περαιτέρω μείγματα πολιτικής για να καλυφθεί αποτελεσματικά το σύνολο του πληθυσμού.

*Ο Γιώργος Λαμπρόπουλος ζεί και εργάζεται στο Μεσολόγγι,

έχοντας διττή ιδιότητα, πολιτικού επιστήμονα και επιχειρηματία.

Πηγή: paskedi.gr