Πολλές φορές έχουμε δει ψευδείς ειδήσεις να κατασκευάζονται από τη λεγόμενη δημοσιογραφία των πολιτών, με σκοπό την παραπληροφόρηση και τον εντυπωσιασμό του κοινού. Ίσως όμως, η συγκεκριμένη κίνηση να δικαιολογείται σε ένα βαθμό, καθώς πίσω από την παρασκευή του θέματος, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν γνώση του αντικειμένου αλλά παρασύρονται από την καθημερινή, πολύωρη χρήση των κοινωνικών μέσων και γοητεύονται από τα ανάλογα κέρδη.
Στη περίπτωση τώρα του Αφγανιστάν και στα γεγονότα που διαδραματίζονται, δεν χωράει καμία δικαιολογία, καθώς το θέμα συγκαταλέγεται στα διεθνές και η ενημέρωση είναι καθολική. Ευτυχώς το πρακτορείο Reuters έριξε φως στην υπόθεση, διασταυρώνοντας τις ειδήσεις αλλά και τις φωτογραφίες και τα βίντεο και ξεκαθάρισε κάπως την κατάσταση. Έτσι δεν πραγματοποιήθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις, αλλά μία. Η φωτογραφία του αεροπλάνου καλυμμένου με σκόνη, τραβήχτηκε από το φωτογράφο σε διαφορετική ημερομηνία. Η εικόνα της έκρηξης από το δρόμο, σε μία ευρύτερη έκδοση της ίδιας φωτογραφίας είχε δημοσιευθεί στις 10 Αυγούστου το 2015, ενώ τα πλάνα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ τη νύχτα, δημοσιεύθηκαν από πολλούς χρήστες με διαφορετική λεζάντα κάθε φορά.
Ένα γεγονός λοιπόν μπορεί να περικλείει μέσα του τόσα πολλά fake δημοσιεύματα και να προκαλεί τόση μεγάλη σύγχυση στους αναγνώστες του. Το θέμα είναι ότι η απουσία των πυλωρών και η κάλυψη των θέσεων εργασίας από μη δημοσιογράφους είναι φυσικό και επόμενο να δημιουργήσουν τέτοιου είδους προβλήματα. Ωστόσο, όμως, η προσωπική παρακίνηση για έγκυρη ενημέρωση και γνώση μπορεί να μας βάλει στο τριπάκι της διασταύρωσης και του ελέγχου.
Της Σταματίας Γκαραλιάκου