Έντονους φόβους προκαλούν στους επιστήμονες τα καθημερινά αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού, ειδικά αυτά που εντοπίζονται σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο την Τετάρτη, 26 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε ανάμεσα στα 293 νέα κρούσματα στη χώρα 22 περιπτώσεις κρουσμάτων κορονοϊού που προέρχονταν από ταξίδια στα νησιά.
Γι’ αυτό άλλωστε και οι αρμόδιες Aρχές έχουν συστήσει σε όσους επιστρέφουν από την άδειά τους να μένουν σε περιορισμό από 7 έως 10 ημέρες.
Χιλιάδες ενεργά κρούσματα κορονοϊού
Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο ethnos.gr δηλώνει ότι με βάση τις εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν 15.000 με 20.000 ενεργά κρούσματα του κορονοϊού. «Πρόκειται τόσο για ασυμπτωματικά όσο και συμπωματικά άτομα» εξηγεί ο κ.Τούντας. Γεγονός βέβαια που αποδεικνύει τη μεγάλη διασπορά του ιού που μπορεί να υπάρξει εάν δεν τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας.
Σημειώνει, όμως, ο καθηγητής ότι η διαφορά είναι πως «οι ασυμπτωματικοί φορείς παρουσιάζουν μικρότερη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με εκείνους που έχουν συμπτώματα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα». Ο αριθμός, πάντως, όσων έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη χώρα μας από τον λεγόμενο «αόρατο εχθρό» είναι χιλιάδες. «Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα μπορεί να έχουν μολυνθεί 80.000 με 100.000 Έλληνες» αποκαλύπτει στο ethnos.gr ο κ.Τούντας.
Με δεδομένο, πάντως, ότι έχουμε ακόμη και 20.000 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, ο φόβος των ειδικών είναι απολύτως δικαιολογημένος, αφού δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υπολογίζουν πως για κάθε κρούσμα μπορεί να αντιστοιχούν ακόμη και άλλες 10 περιπτώσεις. Και αυτό επειδή υπολογίζεται ο εκτιμώμενος αριθμός των μεταδόσεων ειδικά στις περιπτώσεις που οι πολίτες που είναι φορείς του κορονοϊού δεν φορούν μάσκα ή δεν τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.
Έλεγχος για τα ενεργά κρούσματα
Ο εργαστηριακός έλεγχος για τον εντοπισμό των ενεργών κρουσμάτων φαίνεται ότι αποτελεί κλειδί στην αντιμετώπιση μιας πιθανής διασποράς του κορονοϊού, ειδικά αυτήν την περίοδο. Γι’ αυτό άλλωστε και αρκετοί συμπολίτες μας σπεύδουν να κάνουν τεστ, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν προσβλήθηκαν ή όχι από τον ιό.
Κατά τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο: «Ο τακτικός έλεγχος μεγάλου αριθμού ατόμων θα παίξει τεράστιο ρόλο στην παρακολούθηση της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Η γρήγορη ανίχνευση και απομόνωση των ενεργών περιπτώσεων – δηλαδή ατόμων που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό είτε είναι συμπτωματικά είτε ασυμπτωματικά – είναι βασικό εργαλείο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
Επιπλέον, απαιτούνται ακριβή δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των ενεργών περιπτώσεων για την χάραξη της υγειονομικής πολιτικής και των ανάλογων μέτρων (σε τοπικό και ευρύτερο π.χ νομαρχιακό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο). Επίσης, ο τακτικός έλεγχος είναι σημαντικός για να πληροφορηθεί και το κάθε άτομο ξεχωριστά ποιος είναι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού και πόσο ασφαλές είναι να επιστρέψει στους χώρους εργασίας, στο σχολείο κ.λπ».
Πηγή: ethnos.gr