Τράβηξε άσο από το μανίκι: Αυτό που κανείς δεν σκέφτηκε για τον Μητσοτάκη και τις Ευρωεκλογές…

Iσχυε ανέκαθεν και θα ισχύει για πάντα: η πολιτική είναι, μεταξύ άλλων, και ένα παιχνίδι εντυπώσεων.

Κανένας πολιτικός ποτέ και πουθενά δεν κατάφερε να υπερισχύσει των αντιπάλων του χωρίς να έχει μια σοβαρή επικοινωνιακή στρατηγική στη φαρέτρα του.

Και στις εποχές της γιγάντωσης των social media, στις εποχές όπου εκεί διεξάγεται όχι μόνο ένα μεγάλο τμήμα του κοινωνικού διαλόγου αλλά και εν πολλοίς της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αν και η διαπίστωση αυτή δεν είναι καινούρια βέβαια, η αναβάθμιση της επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το τοπίο της ίδιας της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Οριακά, είναι περισσότερο η επικοινωνία που παίζει ρόλο και λιγότερο η πολιτική ουσία. Και αυτό πλέον αφορά ακόμα και κόμματα που ό,τι και αν είχε να τους καταλογίσει κανείς σε πολιτικό επίπεδο, τουλάχιστον μόνο για την συνέπεια τους δεν θα μπορούσε να ειπωθεί κάτι: την ώρα που ο Κουτσούμπας «την έλεγε» στην Κωνσταντοπούλου πως κάνει πολιτική με καρδούλες, με χαρά έβλεπε τον εαυτό του να γίνεται meme και να προσεγγίζει νεανικά κοινά που με ουσιαστικά απολίτικους όρους τον συμπαθούσαν και τον ψήφιζαν.

Θα ήταν μεγάλη αφέλεια να περιμένει κανείς πως σε αυτό το παιχνίδι δεν θα έμπαινε και η ίδια η κυβέρνηση, που θα έλεγε κανείς πως σε μεγάλο βαθμό καταφέρνει να υπερασπίζεται την πολιτική ταυτότητα της συνέπειας και του πολιτικά ορθού σε ένα πολιτικό περιβάλλον που κατά τα άλλα, μοιάζει ασόβαρο, ασύνδετο και τελικά, περισσότερο επικοινωνιακό και λιγότερο ουσιαστικό:

όταν οι άλλοι κάνουν πολιτική με την επικοινωνία, μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση -όποια και αν είναι αυτή- αυτόματα φαντάζει μονόδρομος στα μυαλά όσων δεν είναι ταγμένοι κάπου πολιτικά και ταυτόχρονα, θέλουν να ψηφίζουν με πολιτικούς όρους.

Όμως, όπως φαίνεται, το ένα δεν αποκλείει το άλλο και τις τελευταίες μέρες, ο Μητσοτάκης έχει ξεκάθαρα κάνει στροφή στα social media όσον αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση της προεκλογικής περιόδου.

Όχι φυσικά για να στέλνει πολιτικά μηνύματα ή να κάνει εξαγγελίες και άλλα τέτοια «βαρετά» και «ξεπερασμένα» αλλά για να κάνει χαβαλέ.

Και μάλιστα «παίζοντας» με τα όσα του καταλογίζουν περί… γκαντεμιάς που αν και πάνε σετ με το επίθετό, δεν θα έλεγε κανείς πως αποτελούν και την επιτομή των πολιτικών επιχειρημάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βίντεο που ανέβασε στο Tik Tok πρόσφατα και στο οποίο σχολιάζει την πρόκριση του Ολυμπιακού και του Παναθηναικού στο Final 4 της Euroleague, πρόκριση που πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν πως δεν θα γίνει επειδή ο Μητσοτάκης τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.

«Γατάκια, εγώ γκαντέμης; Τώρα μπορείς να πας να ψάξεις στο αρχείο σου τη δήλωση την οποία είχα κάνει. Οπότε σήμερα τι έχουν να πουν όλοι αυτοί; Εγώ σας το είπα, αλλά δεν με ακούσατε», ανέφερε ο Μητσοτάκης, σε βίντεό του στο TikTok. Πρωθυπουργός να απευθύνεται στον κόσμο με τη λέξη «γατάκια» – πρωτοφανείς εποχές…

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα και με αντίστοιχη διάθεση αυτοσαρκασμού το βίντεο που ανέβασε με ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια «Νέα Δημοκρατία».

«Eίναι πολύ δυνατό, στην επόμενη περιοδεία μου θα κάνουμε θραύση» λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στο εν λόγω βίντεο αποκαλύπτει τον πάτο του παπουτσιού που έχει τη φωτογραφία του, το λογότυπο της ΝΔ και ένα ντολμαδάκι!

«Είχαμε ζηλέψει τα παπούτσια του ΠΑΣΟΚ, επιτέλους έχουμε τα δικά μας» λέει επίσης στο χιουμοριστικό βίντεο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σπεύδει να προβλέψει ότι αν τα δει ο Άδωνις θα λυσσάξει…

Προφανώς, όσο και αν καταρρεύσει εκλογικά στις επερχόμενες Ευρωεκλογές δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει την πρωτιά. Αλλά μια μεγάλη πτώση μόλις ένα χρόνο μετά το εκκωφαντικό 40% του προηγούμενου καλοκαιριού στις εθνικές εκλογές θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας εσωτερικής κρίσης, ίσως και αμφισβήτησης του ίδιου του Μητσοτάκη.

Η κατάφυγη στον απολίτικο κόσμο των social media ίσως και να αποδειχθεί ο (πολιτικός) άσος στο μανίκι του τελευταίου απέναντι σε αυτό το σενάριο.

@kyriakosmitsotakis_

Εγώ σας το είπα!

♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

@kyriakosmitsotakis_

Επιτέλους!

♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

πηγή: menshouse.gr