του Θέμου Νικολετόπουλου

AinosMountVine.jpg

 

Η Κεφαλονιά, που αποτελεί έναν εξαίρετο οινοτουριστικό προορισμό (εδώ) έχει επτά επισκέψιμα οινοποιεία, τα τρία στη χερσόνησο της Παλικής και τα άλλα τέσσερα νοτιοδυτικά του όρους Αίνος (με τη σειρά αυτήν παρουσιάζονται στη συνέχεια). Τα κρασιά τους αποτελούν πόλο έλξης για κάθε πραγματικό οινόφιλο, είτε δοκιμαστούν εντός, είτε εκτός του νησιού.

FOIVOS.jpg

Κτήμα Φοίβος

Αν έχω μετρήσει σωστά, το Κτήμα Φοίβος φτάνει τις 44 ετικέτες. Σε μία από τις τελευταίες δημόσιες γευστικές δοκιμές τού 2020, τον Ιανουάριο, δοκιμάζοντας καμιά δεκαριά από αυτές εντυπωσιάστηκα. Βρήκα όλα τα κρασιά με εξαιρετική αρμονία, υψηλή οξύτητα, όγκο και αρωματική έκφραση. Παρότι έπεσα μέσα στα pH, δεν ήμουν αρκετά ξεκούραστος για λεπτομερείς σημειώσεις. Πιστεύω, όμως, πως τουλάχιστον οποιοδήποτε λευκό κρασί τού σίγουρα ξεχωριστού οινοποιού Θοδωρή Ορκόπουλου μπορεί να επιλεγεί με κλειστά μάτια.

XARITATOS.jpg

Κτήμα Χαριτάτου

Μόλις το 2012 ξεκόρφισαν τα πρώτα κρασιά αυτού του Κτήματος, με αμπελουργό τον ίδιο τον Χαρίτο Χαριτάτο και οινολόγο τον Χρήστο Πέππα. Ήταν το Κτήμα Χαριτάτου Λευκός, από μικρόρωγο μοσχάτο λευκό και η μαυροδάφνη Κτήμα Χαριτάτου Ερυθρός. Ήδη στη συλλογή τους προστέθηκε το στιβαρό βοστιλίδι Hariton. Το πρώτο κρασί δείχνει να έχει ήδη βρει το στυλ του, με έντονα ανθικά αρώματα, αλλά και αρκετή πλέον οξύτητα και όγκο που του επιτρέπει να συνεχίζει τουλάχιστον για μία ακόμα χρονιά, αποκαλύπτοντας αποξηραμένα βερίκοκα και είναι κορίτσι με μέλλον. Τολμήστε το και με δύσκολα πιάτα όπως ροζ σπαγγετάδες θαλασσινών. Το δεύτερο, η αυτού μεγαλειότης ξηρή ερυθρή μαυροδάφνη, ασχολείται με την ωριμότητά της με αρκετή επιτυχία. Όσο για το τρίτο, το βοστιλίδι, αυτό ξεκίνησε την καριέρα του με έναν έντονα ρουστίκ και πολύπλοκο χαρακτήρα και μένει να δούμε τι δρόμο θα τραβήξει. Ειδικά τώρα, που όλοι στο νησί αποφάσισαν να ασχοληθούν μαζί του. Εν τω μεταξύ, η «σκοτεινή κυρία» (η μαυροδάφνη), έχει πλέον από αυτό το κτήμα δύο κόρες στην εφηβεία: τη Mademoiselle (φρέσκο ερυθρό δεξαμενής) με όλο το θράσος και τη φρεσκάδα της νιότης, με ήδη πολύπλοκη δομή και τονισμένη οξύτητα σε ισορροπία με τον όγκο και τα αρώματα στόματος φρέσκων μαύρων φρούτων και το Κτήμα Χαριτάτου Ροζέ που σταθεροποιεί, ήδη, τα κομψά ροζ βήματά του και θέλει φαγητό για να αναδείξει την αχνή, αλλά έντονη πολυπλοκότητα της ποικιλίας.

SCLAVOS.jpg

Οίνοι Σκλάβος

Με κρασιά που ακόμα κι αν φαντάζουν δυσπρόσιτα ανάλογα με το γούστο, αλλά και τη μύηση, οι Οίνοι Σκλάβος σε καμία περίπτωση δεν θα σου επιτρέψουν να αδιαφορήσεις. Η εξαιρετική βιοδυναμική ρομπόλα, ας πούμε, το Vino di Sasso, ζυμωμένη μόνο με γηγενείς ζύμες και ελάχιστο θειώδες, είναι γεμάτη ορυκτότητα. Στις καλές χρονιές, όπως το 2019, μπορεί να φιγουράρει ακόμα και ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά λευκά κρασιά. Η Lacomatia του 2018, μια αντίστοιχη αλλά αφιλτράριστη ρομπόλα από απόκρημνο αμπελοτόπι, όταν τη δοκίμασα είχε πολύ έντονη την επίδραση των ζυμών που σκέπαζαν την ποικιλία. Αλλά μάλλον θέλει χρόνο. Εξαιρετικό το Τσαούσι 2018, με πολλή ορυκτότυτα είναι σχεδόν καπνιστό, πολύπλοκο και άγριο. Το κρασί Ευφράνωρ, χαρμάνι από 70% μοσχατέλλα και 30% βοστιλίδι, είναι ίσως το πιο βατό λευκό της οινοποιίας, με ισορροπημένη οξύτητα και αρκετό όγκο, ιδανικό για ψάρι. Ο Αλχυμικός Ροζέ είναι εξαιρετικό και πολύπλοκο δείγμα κρασιού αυτού του χρώματος, χαρμάνι 50-50% μαυροδάφνης – μοσχατέλλας, γεμάτο και πικρούτσικο ροζέ φαγητού. Το Οργίων αποτελεί μία από τις παλαιότερες και καλύτερες ξηρές μαυροδάφνες που κυκλοφορούν. Θα εκτιμήσει 2-3 ώρες καράφα (υπάρχει και το Οργίων Bio, επίσης από μαυροδάφνη). Οίνος Ηδύς του Ηλίου ονομάζεται δε ένα πολύ ωραίο λευκό γλυκό κρασί από λιαστό μοσχάτο, με καταπληκτικά αρώματα αποξηραμένων ανθών και βερίκοκου, ό,τι καλύτερο μετά το ψάρι. Υπάρχουν πολλές ακόμα ετικέτες με την υπογραφή Οίνοι Σκλάβος, π.χ. μια κομψή μοσχατέλλα, ένα τανικό βοστιλίδι, ένα ζακυνθινό, άλλες δύο μαυροδάφνες και διάφορα χαρμάνια, κουράγιο και ώρα να έχεις να δοκιμάζεις.

 

CENTILINI.jpg

Gentilini

Το ταξίδι στα κρασιά Gentilini ξεκινά με το Notes White, ένα νευρώδες, πολύ ωραίο χαρμάνι από σοβινιόν μπλαν και τσαούσι, την αξιόλογη αυτή ποικιλία του νησιού. Έχει ζόρικη μύτη και μπόλικη οξύτητα, καλά ενσωματωμένη. Συνεχίζουμε με την τραγανή, κλασάτη και λεμονάτη Gentilini ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλονιάς, με μύτη πράσινου μήλου, μοσχολέμονου και ξύσματος λεμονιού. Αρώματα που βρίσκεις και στο στόμα, με την ωραία δομή, την αρκετή πολυπλοκότητα και τη διάρκεια. Η ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλονιάς Wild Paths, από απόκρημνα παλαιά αμπελοτόπια, είναι εντονότερη και πολυπλοκότερη στη μύτη, με αρώματα εσπεριδοειδών και ξύσματός τους, τα οποία βρίσκουμε και στο στόμα. Εκεί έχει πολύ καλύτερη δομή και απολαυστική διάρκεια, ενώ το Gentilini Lees24 Robola, με 24 μήνες παραμονή στις φίνες οινολάσπες, είναι ένα ακόμα πιο πολύπλοκο κρασί. Έχει ξυραφένια, πιο αυστηρή οξύτητα, σε καλή ισορροπία με τον όγκο του και μακρό, πολύ φινετσάτο τελείωμα. Είναι ένα κρασί παλαίωσης που καλύτερα να αφήσετε στην ησυχία του τα πρώτα 3 χρόνια μετά τον τρύγο. Τότε, όπως και το προηγούμενο, θα συνόδευε πέρα από μεγάλα ψητά ψάρια, ακόμα και τραγανή, ζουμερή χοιρινή πανσέτα, πολύ αργά ψημένη στο φούρνο. Το Notes Rosé είναι ένα ωραίο, νευρώδες και αρωματικό ροζέ από μοσχοφίλερο και μερικές σταγόνες σιρά. Το δε Eclipse, μια πυκνή και πολύπλοκη μαυροδάφνη από ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος, με έντονα σκούρο χρώμα και φρούτο όπως προστάζουν οι σύγχρονοι ουρανίσκοι, δεν είναι πλέον τόσο τανικό και είναι κρίμα. Στο ωραιότατο Gentilini Syrah ένα 10% μαυροδάφνη κάνει τη διαφορά, προσθέτοντάς πολυπλοκότητα στο πιπεράτο και έντονα μαύρο φρούτο του χαρμανιού. Είναι ιδανικό για κόκκινα κρέατα, κυνήγι, αλλά ακόμα και για ειδικές παρασκευές με χταπόδι ή τόνο. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στο κρασί Ρομπόλα Late Release 2012 κι ας απέχει επτά χρόνια από την εσοδεία αναφοράς μας (2019). Άλλωστε, ο αριθμός μπορεί να μην είναι τυχαίος, αφού το 7 είναι μαγικό. Δεν είναι παρά η απλή ρομπόλα της οινοποιίας, αλλά υπερθειωμένη, ώστε να διοχετευθεί στην αγορά μετά από μακρά παλαίωση. Πρόκειται για απίστευτα κομψό και ανάλαφρο κρασί, διαυγές και φινετσάτο, με εμφανή ορυκτότητα, αλλά χωρίς ίχνος τριτογενούς εξέλιξης. Παραμένει ακόμα φανερά φρέσκο και θυμίζει την αιθέρια αίσθηση του βυθισμένου Θαλασσίτη (Gaia Wines), χωρίς τον όγκο του ασύρτικου.

SARRIS.jpg

Οινοποιείο Σαρρής

Δύο ετικέτες από ρομπόλα παράγει το Οινοποιείο Σαρρής, τις Single Vineyard και Ungrafted Vines (από προφυλλοξηρικούς ιδιόκτητους αμπελώνες), η οποία ξεχωρίζει, αναδεικνύοντας έναν ορυκτώδη χαρακτήρα, τυλιγμένο με εξαιρετικά ενσωματωμένη οξύτητα. Παράγει, επίσης, το κρασί V for Vostilidi, το Μικρό Αγόρι Ροζέ και το ερυθρό Megali Petra (μαυροδάφνη). Αυτά από ελληνικές ποικιλίες, ενώ από ξένες παράγει ένα ακόμα ερυθρό, από 60% Malbec και 40% Montepulciano (Nea Kopela Kokkino). Όλα τα κρασιά έχουν ιδιαίτερο και ευγενικό προφίλ και προέρχονται από ήπιες οινοποιήσεις, με αυτόχθονες ζύμες και χαμηλά θειώδη. Η δε καλλιέργεια του σταφυλιού παραγωγής τους είναι βιολογική.

oeralios.jpg

Ορεάλειος Γη

Η ψηλόλιγνη αλσατικού στυλ φιάλη τυλιγμένη σε λινάτσα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλονιάς (σήμερα πια Ορεάλειος Γη), ήταν ουσιαστικά –εκτός από τα ιστορικά και πρωτοποριακά κρασιά Mantzavino και Καλλιγά– η μόνη εμφιαλωμένη Ρομπόλα διαθέσιμη στο ευρύ κοινό τον περασμένο αιώνα. Ενώ και τότε ήταν αξιοπρεπέστατη, οι σημερινές οινοποιήσεις είναι πολύ μπροστά. Εξακολουθεί να έχει το παραδοσιακό κοινό της, που πλέον έχει μετακινηθεί στο κρασί Robola R που συνεχίζει να πωλείται σε 100.000 φιάλες, που είναι ένα επίτευγμα. Υπάρχουν, όμως και πολύ καλές νέες ετικέτες, όπως η η απολύτως σύγχρονη και χρόνια τώρα εξαιρετικής σχέσης ποιότητας-τιμής  (μοντέρνα) San Gerasimo, από σταφύλια ορεινών αμπελώνων, με μύτη λεμονάτη, με ξύσμα μοσχολέμονου, φυσικά τονισμένη οξύτητα και ορυκτότητα και νόστιμη επίγευση. Άλλες δύο νέες ετικέτες είναι η Truth, μία απαλότερη εκδοχή από βιολογικά σταφύλια με εκφραστική μύτη από τα ίδια ξύσματα, ηπιότερη οξύτητα στο στόμα και ωραίο, ανάλαφρα γλυκόπικρο τελείωμα ακριβώς στο στυλ που αρέσει στους λάτρεις των «φυσικών κρασιών» και η Ρομπόλα Κεφαλονιάς Βαρέλι, με αρώματα και γεύσεις βανίλιας, κηρήθρας και μελιού για τους μη αμελητέους λάτρεις της επίδρασης δρυός στην ποικιλία. Η αναβιωμένη ποικιλία βοστιλίδι έχει και εδώ την έκφρασή της, με το Βοστιλίδι Nouvelle Epoque. Έχει πολύ ωραία εξέλιξη, ανοιχτό χρυσαφί χρώμα, πανέμορφη πολύπλοκη μύτη αποξηραμένων ανθών και φλοιών από νεράντζι, πορτοκάλι και κουμκουάτ, αλλά και τροπικών φρούτων και στόμα σχεδόν γεμάτο από τα ίδια φρούτα, με την οξύτητα να αγκαλιάζει με δύναμη τις αισθητές πλέον τανίνες σε απολαυστική μακρά επίγευση. Υπάρχει όμως και το Linos Rosé με ενδιαφέρουσα σύνθεση (μαυροδάφνη-βοστιλίδι), μύτη από σαρκώδη κόκκινα φρούτα και λεπτές τανίνες και γαστρονομικό προφίλ στο γεματούτσικο στόμα, πλάι στο Linos Red, χαρμάνι  αγιωργίτικου – μαυροδάφνης και το ημίξηρο ροζέ Brillante.

petrakopoulos.jpg

Οινοποιείο Πετρακόπουλος

Τα χαμηλά pH, πολύ κοντά στο 3 και η υψηλή οξύτητα των κρασιών Πετρακόπουλου εγγυώνται γεύση τραγανή που θα αντέξει στο χρόνο. Η Robola Classic είναι ένα τέτοιο κρασί, με υποδειγματική ισορροπία κοφτερής ως λεπίδα οξύτητας, μεγάλου όγκου και μακράς, ορυκτής επίγευσης (η περσινή, από θερμότερη χρονιά, ίσως ήταν πιο στρογγυλεμένη και φιλική στο μέσο ουρανίσκο). Το κρασί Παλιά Αρμακιά 2019, από το ομώνυμο αμπελοτόπι σε πλαγιά στα 600 μέτρα είναι ρομπόλα οινοποιημένη με γηγενείς ζύμες, πιο γεμάτη, στρογγυλότερη, με λιγότερες γωνίες, αλλά ταυτόχρονα με μια εκπληκτικά φινετσάτη μύτη σε άψογη ισορροπία με την έντονη φυτικότητα. Το βιολογικό Θυμάρι Πέτρας είναι ένα πολύ ωραίο κρασί από ένα μόνο αμπελοτόπι, τη Lacomatia, στα 800 μέτρα υψόμετρο και τα αμπέλια μέσα σε θυμάρια ψηλότερα απ’ το μπόι τους.  Ένταση,  βοτανικότητα (garrigue), φινέτσα και κομψότητα σε ποσότητα αρώματος (500 φιάλες) και αντίστοιχη τιμή.  Είναι, δηλαδή μια ρομπόλα «φυσικής» οινοποίησης με γηγενείς ζύμες, πιο γεμάτη και στρογγυλή, με λιγότερες γωνίες. Το Ζακυνθινό Gold, με τ’ όνομα, είναι από τα παλιά αστέρια αυτής της οινοποιίας. Πολύπλοκο, γεμάτο, νόστιμο, παλαιώνει υπέροχα και δικαίως απαιτεί καράφα, για να καταναλωθεί στους 10-12οC. Αυτό του 2018 είναι πολύ καλό, γεμάτο, με έντονα ορυκτό χαρακτήρα και πολύ ωραία εξέλιξη, ενώ το 19άρι έχει ήδη εξελίξει αποξηραμένα γιασεμιά τυλιγμένα σε υψηλή οξύτητα σε ένα γεμάτο στρογγυλό στόμα . Το Lefko παραμένει ένα γαστρονομικό κρασί, γιατί το μοσχάτο απαλαίνει στο χαρμάνι το στιβαρό χαρακτήρα του βοστιλιδιού. Όταν το αντίστοιχο κρασί του 2019 θα έχει πλέον εμφιαλωθεί, αυτό του 2018 θα γκαζώνει. Η ροζέ Μαυροδάφνη, Roz, είναι πιο αχνή, αλλά κομψή και φίνα, χωρίς άγριο τεμπεραμέντο. Το Mavro, η προσιτή μαυροδάφνη, έχει έντονο και πολύπλοκο χαρακτήρα, με ωραίες τανίνες, ενώ η άλλη, Mov Prefylloxera, από προφυλοξηρικά αμπέλια 75 ετών, είναι σαφώς ένα ιδιαίτερο και απαλό κρασί.

Πηγή: https://www.savevintage2019.gr/

Προηγούμενο άρθροΈφτασε τα 30 μέτρα: Το μεγαλύτερο τσουνάμι στην ιστορία της Ελλάδας που «κατάπιε» ό,τι βρήκε στο δρόμο του
Επόμενο άρθροΗ Κεφαλονιά του Cycling for Wine (pics)