Τσιόδρας -κορωνοϊός: Τι απαντά για οξύμετρο, νέους & επιπλέον συμπτώματα

Αρνητική απάντηση σε σχέση με το αν πρέπει όλοι μας να έχουμε οξύμετρο στο σπίτι, έδωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα αυτό που πρέπει να έχουμε είναι επαγρύπνηση. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι χθες ο ΠΟΥ εκτός στα ήδη γνωστά συμπτώματα για κορωνοϊό πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, μυαλγίες, καταβολή) πρόσθεσε την διαταραχή -απωλεια γεύσης και όσφρησης, τον πονοκέφαλο και τα ρίγη. «Δεν είμαι προπαγανδιστής αυτής της στρατηγικής, να έχει όλος ο πληθυσμός οξύμετρο. Είμαι υπέρ να παρακολουθούμε την υγεία μας και ο γιατρός έχει οξύμετρο και μας μετράει», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι είχε ξαναμιλήσει για το φαινόμενο άνθρωποι με υπερβολικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα τους, οι οποίοι όμως δεν εμφανίζουν δύσπνοια. Πρόκειται για την «σιωπηλή υποξία» (ανεπαρκής οξυγόνωση των ιστών), που σημαίνει ότι ενώ οι πνεύμονες τους είναι σε αρκετά σοβαρή κατάσταση λόγω του κορωνοϊού, δεν εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Οι πνεύμονες τους δεν οξυγονώνουν καλά το αίμα τους, όμως οι ασθενείς νιώθουν σχετικά καλά, τη στιγμή που οι γιατροί αναρωτιούνται αν πρέπει να τους διασωληνώσουν.

Μάλιστα, σε άρθρο του στους “Times” της Νέας Υόρκης», ο έμπειρος επί 30 χρόνια εντατικολόγος Ρίτσαρντ Λέβιταν τονίζει ότι αν οι ασθενείς που δεν είναι ακόμη τόσο σοβαρά ώστε να χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, έχουν παλμικά οξύμετρα (συσκευές μέτρησης του οξυγόνου τους και παράλληλα των παλμών της καρδιάς) στο σπίτι τους, τότε θα μπορούν να προειδοποιηθούν ότι η κατάσταση τους επιδεινώνεται, προκειμένου να αναζητήσουν βοήθεια πιο έγκαιρα και έτσι ίσως να αποφύγουν την εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Τσιόδρας: Ένας από τους λόγους που πεθαίνουν νέοι

Να σημειωθεί ότι ο Σ. Τσιόδρας, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του 35χρονου στην Ξάνθη που συγκλόνισε, είχε υποστηρίξει ότι ένας από τους λόγους που μπορεί να καταλήξει ένας νέος άνθρωπος από κορωνοϊο είναι ότι σε κάποιους σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν παρατηρείται η ίδια δύσπνοια με άλλους, με αποτέλεσμα να υπάρχει «σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Γι’ αυτό συνέστησε «η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή ή ο αυξημένος αριθμός αναπνοών να αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο». «Μια τελευταία εξήγηση, και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για μας τους ειδικούς, το έχουμε δει και στην Πατρίδα μας και σε πολλαπλές επικοινωνίες με άλλους συνάδελφους που το έχουν βεβαιώσει, είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, δεν εμφανίζουν τόσο έντονη δύσπνοια. Αυτό είναι μια πολύ ήπια δύσπνοια, γιατί ο πνεύμονας μπορεί και εκπτύσσεται καλά και φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα προς τα έξω, το οποίο είναι η αιτία της δύσπνοιας όταν μαζεύεται στον οργανισμό. Και ενώ αυτοί οι άνθρωποι δεν εμφανίζουν κάποια σοβαρή δύσπνοια και μιλούν στα τηλέφωνα τους, έχουν αυτή την σιωπηρή, χαμηλή οξυγόνωση και την οποία αντιπαρέρχονται με το περισσότερο έργο στην αναπνοή, φτάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να είναι και εξήγηση για κάποιους από αυτούς τους γρήγορους και αιφνίδιους θανάτους από αυτή την νόσο», είχε πει χαρακτηριστικά.

Τι είναι το οξύμετρο

Το Παλμικό οξύμετρο δακτύλου ελέγχει το επίπεδο του κορεσμού του αίματος σε οξυγόνο (SpO2) και τους καρδιακούς παλμούς. Xρησιμοποιεί την τεχνολογία ανάκλασης παλμών και μετρά με ακρίβεια και αξιοπιστία, απεικονίζοντας τα αποτελέσματα στην φωτιζόμενη οθόνη της συσκευής.

Πρόκειται για ένα μικρό, εύχρηστο, αξιόπιστο και ανθεκτικό διαγνωστικό ιατροτεχνολογικό προϊόν, που βελτιώνει σημαντικά τη καθημερινή φροντίδα όλων των ανθρώπων που είτε χρήζουν οικιακή περίθαλψη είτε πρώτες βοήθειες. Χρησιμοποιείται σε κλινικές, νοσοκομεία, κοινωνικές ιατρικές οργανώσεις, για πρώτες βοήθειες κλπ

Πηγή: aftodioikisi.gr