Η κρίση του κορωνοϊού ενδεχομένως να αλλάξει τις συστάσεις των υγειονομικών Αρχών και αναφορικά με την αντιμετώπιση της γρίπης, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Ερωτηθείς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Πέμπτη, ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφορικά με το κατά πόσο θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη γρίπη στους υγειονομικούς, είπε ότι πρόκειται για λεπτό θέμα.
Όπως σημείωσε, υπάρχει ξεκάθαρη σύσταση και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ώστε να εμβολιάζονται, κάτι που όπως είπε θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η γρίπη στην κοινότητα σε μία περίοδο που ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού στην κοινότητα.
«Ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα βοηθήσει πάρα πολύ και στην αντιμετώπιση ενός τυχόν δεύτερου κύματος του κορωνοϊού τον επόμενο χειμώνα, γιατί θα περιορίσει κατά κάποιο τρόπο την κυκλοφορία ενός ιού εξίσου επικίνδυνου, όπως ο ιός της γρίπης, ο οποίος αφορά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και δη ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία» σημείωσε ο Τσιόδρας.
«Θα δούμε αν θα αλλάξει η στρατηγική προσέγγιση στο επόμενο έτος σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης. Ένα εμβόλιο, που πρέπει να σας θυμίσω και εδώ, ότι δεν είναι 100% αποτελεσματικό, αλλά παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι γλιτώνει χιλιάδες ζωές στον κόσμο στις χώρες στις οποίες εφαρμόζεται» πρόσθεσε ο λοιμωξιολόγος.
Μόνο στις ΗΠΑ προβλέπεται ο μαζικός εμβολιασμός για την γρίπη
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως η μόνη χώρα που έχει στα κριτήριά της τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού με το εμβόλιο της γρίπης είναι οι ΗΠΑ και γι’ αυτό εκτιμάται ότι σώζονται κάθε χρόνο 6000-7000 ζωές στην Αμερική.
Σε ό, τι αφορά ωστόσο μια παρόμοια σύσταση στον υπόλοιπο κόσμο ή τις ευρωπαϊκές χώρες, ο Σωτήρης Τσιόδρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ο λομωξιολόγος είπε ότι αυτό έχει να κάνει με συζητήσεις και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από μεγάλους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων.
«Το εμβόλιο σαν μαζικό μέτρο προστασίας Δημόσιας Υγείας αναδεικνύεται όχι μόνο λόγω γρίπης, αλλά και λόγω άλλων λοιμωδών νοσημάτων τα οποία προλαμβάνει» συμπλήρωσε επιπλέον ο κ. Τσιδόρας. «Μόνο για την ιλαρά, υπολογίζεται ότι έχουν σωθεί δεκάδες εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 20 χρόνια» πρόσθεσε.
Ο κορωνοϊός περιόρισε την μετάδοση της γρίπης
Άλλωστε, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στις νέες συνήθειες που φέρνει η κρίση του κορωνοϊού αναφορικά με την ατομική υγιεινή. Όπως είπε, η επιμελής και σχολαστική υγιεινή των χεριών είναι μια πρακτική που έρχεται να συμβάλει σημαντικά, εκτός από την μετάδοση του κορωνοϊού και στον περιορισμό άλλων λοιμώξεων, όπως ο ιός της γρίπης.
«Η εποχιακή γρίπη τελείωσε πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως φέτος και αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στα μέτρα που ελήφθησαν για τον SARS-CoV-2, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η μάσκα», δήλωνε πριν από μερικές ημέρες στο πρακτορείο Reuters ο Χόλγκερ Ραμπενάου, ιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, χρησιμοποιώντας την επιστημονική ονομασία του νέου κορωνοϊού.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ygeia/sotiris-tsiodras-emboliasmo-gripi-epaggelmaties