Γιατί πρέπει να μπούμε στο χειμώνα με μειωμένα κρούσματα. Σημαντικό να πέσουμε στα 100 την ημέρα. Στο «κόκκινο» παραμένει για άλλη μια μέρα η Αττική. Σε ποιες άλλες περιοχές υπάρχει ανησυχία.
Λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία η είδηση ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό εκπαιδευτικοί έχει σημάνει συναγερμό. Μπορεί οι μαθητές να φορούν υποχρεωτικά μάσκα για να προστατευτούν και να έχουν αποφασιστεί μια σειρά από μέτρα, αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος. Μιλάμε άλλωστε για παιδιά…
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών μιλώντας στον ΑΝΤ1 λέγοντας πως είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα κορονοϊού και στα σχολεία. «Η ανησυχία είναι σεβαστή και κατανοητή. Όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μέλη της κοινωνίας και είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν και εκεί κρούσματα. Θα ανακοινωθούν σύντομα τα πρωτόκολλα διαχείρισης. Αν υπάρχει κρούσμα θα πρέπει προφανώς να αυτοπεριοριστεί, να μην πηγαίνει στην εργασία του. Οι στενές του επαφές επίσης να αυτοπεριοριστούν και αν είναι δυνατόν να υποβληθούν και σε τεστ. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να είναι έτοιμα τα σχολεία. Ευελπιστώ ότι οι συστάσεις και τα πρωτόκολλα να είναι άμεσα διαθέσιμα».
Για την αυξητική τάση που δείχνει ο κορονοϊός, καθώς οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι υψηλοί είπε: «Είναι κρίσιμο να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων έτσι ώστε να έχουμε περιθώρια αύξησης λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών τον χειμώνα. Θα είμαστε σε κλειστούς χώρους και ο κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος. Για να υπάρχει το περιθώριο καλής διαχείρισης και κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα ήταν χρήσιμο να μειώσουμε τα κρούσματα. Ο,τι πετύχουμε αυτή την περίοδο θα είναι προς όφελός μας το εκείνη την περίοδο. Αν περιορίσουμε τα κρούσματα στα 100 θα είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι αρκετοί, βέβαια, οι δείκτες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας».
Όσον αφορά στον δείκτη μεταδοτικότητας που δείχνει ότι έχει υποχωρήσει ο κ. Παρασκευής εξήγησε: «Ο δείκτης R έχει πέσει σε σχέση με τα τέλη Ιουλίου και έχει υποχωρήσει κάτω από την μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου εμφανίζεται μια σταθεροποιητική τάση κάτι το οποίο φαίνεται και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, αλλά το ζητούμενο είναι να πετύχουμε μείωση».
Πηγή: newsit.gr