Βόμβα Μαγιορκίνη: Δεν αποκλείεται να χρειαστούν επιπλέον δόσεις εμβολιασμού, για ποιους εξετάζεται η τέταρτη δόση

Η συζήτηση για τέταρτη δόση εμβολίου αυτή τη στιγμή γίνεται για ανοσοκατασταλμένους και ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες». τόνισε ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα δύο σενάρια αποκλιμάκωσης της μετάλλαξης Όμικρον, επισημαίνοντας πως πιστεύει ότι «θα φθίνει σύντομα».

Όπως ανέφερε σχετικά στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, «η μετάλλαξη Όμικρον, με βάση αυτά που είδαμε στη Νότιο Αφρική, θα είναι σύντομη. Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα δούμε την αποκλιμάκωση εντός του Ιανουαρίου. Το δεύτερο σενάριο, που έχει μικρότερη πιθανότητα, είναι αποκλιμάκωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου».

Παράλληλα σύστησε σε όσους βγαίνουν να αποφεύγουν να δουν ευπαθείς ομαδες και ηλικιωμένους ενώ αν δεν πορούν να το αποφύγουν τότε να γίνει self test πριν και φυσικά να πάνε με μάσκα.

Για όσους έχουν εμβολιαστεί, ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μη δημιουργηθεί πίεση από τις ηλικίες των 60 ετών άνω, αλλά και από τους ανεμβολίαστους» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα σχολεία και το άνοιγμά τους, ο καθηγητής τόνισε πως «μέχρι τώρα δεν βλέπουμε ότι θα υπάρξει μεγάλο όφελος από τα σχολεία, είτε ανοίξουν αυτή την εβδομάδα είτε την επόμενη. Η διακοπή των σχολείων προκαλεί τεράστιο στρες σε όλη την κοινωνία και θα πρέπει να τα ζυγίσουμε όλα».

Τέταρτη δόση και παραπάνω

«Το θέμα του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες είναι κάτι που το κοιτάμε δυναμικά. Δεν αποκλείεται να χρειαστούν και επιπλέον δόσεις αναλόγως με τη δυναμική της πανδημίας. Η συζήτηση για τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή γίνεται για ανοσοκατασταλμένους και ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες».

Καταλήγοντας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για «ένα καλύτερο Πάσχα και καλοκαίρι».

«Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να βγει μια παραλλαγή που θα είναι πιο μεταδοτική, πιο παθογόνος, όπως ήταν η Δέλτα. Θεωρώ, όμως, ότι είναι εξαιρετικά μικρή αυτή η πιθανότητα» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πηγή: dikaiologitika.gr