Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με δραματικούς ρυθμούς, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί και τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα αγγίζουν εξαψήφιο αριθμό.
Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης σχολιάζοντας τα όσα έχουν κυκλοφορήσει για 20.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον Αύγουστο. «Για να έχουμε 20.00 κρούσματα ακόμα και αν η θετικότητα πάει στο 8% ή 10% πρέπει να κάνουμε 200.000 τεστ την ημέρα. Είναι ένα υπερβολικό νούμερο, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό δεν υπάρχει. Λέμε για 3.000 κρούσματα με τον υπάρχον σύστημα στα τεστ. Αν κάνουμε 200.000 τεστ αυτόματα τα κρούσματα θα ανέβουν στα 6.500 με 7.000. Μην έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα. Αυτή την στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000 σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν την νόσο» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Στάθηκε επίσης στην επιδημιολογική κατάσταση της Κρήτης εξηγώντας γιατί εκεί υπάρχουν πολλά κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα. «Η Κρήτη στα τρία κύματα ήταν σε καλή κατάσταση και το επιδημιολογικό φορτίο ήταν 40-60% του μέσου όρου της Ελλάδας. Το Λασίθι είναι μέσα στις πέντε περιφερειακές ενότητες σε ποσοστό εμβολιασμού, τα Χανιά είναι πάνω από το μέσο όρο πανελλαδικά, το Ηράκλειο έχει μια διαφορά 4% από το μέσο όρο και απομένει το Ρέθυμνο που έχει μια διαφορά 7%. Τα νοσοκομεία της Κρήτης είναι στο 15% σε νοσηλείες κορονοϊού και στο 10% της δυνατότητάς τους όσον αφορά στους διασωληνωμένους. Σοβαρό πρόβλημα με βαριές νοσηλείες στην Κρήτη δεν υπάρχει, όμως έχουμε πολλά κρούσματα. Στο νησί υπάρχει μεγάλη διέλευση ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουμε μεταλλάξεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η Κρήτη διαθέτει εξειδικευμένο εργαστήριο και μπορεί να εξετάζει γρήγορα τα μεταλλαγμένα στελέχη. Σε όλη την Ελλάδα θα επικρατήσει η Δέλτα. Σε λίγες ημέρες θα δείτε τι θα γίνει στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μίλησε και για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων: «Ο κόσμος που ανήκει σε αυτή την ομάδα είναι 2 με 2,5 εκατομμύρια. Η ανοσία από τα εμβόλια που προσεγγίζει το 65% και πάνω. Ο πληθυσμός λοιπόν που θα έχει νοσηλείες και θανάτους είναι μειωμένος κατά 1/3 σε σχέση με το χειμώνα. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο πληθυσμός μπορεί να επηρεάσει τους πανδημικούς δείκτες και αν επιβάλει μέτρα».
Λινού: «Γίνεται προσπάθεια αποφυγής νέου lockdown»
Στον ΑΝΤ1 φιλοξενήθηκε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για αποφυγή ενός νέου lockdown.
Στην ερώτηση αν με τόσες χιλιάδες κρούσματα υπάρχει περίπτωση να κλείσει ξανά η χώρα σχολίασε: «Ο δείκτης θετικότητας στην προηγούμενη περίοδο δεν ξεπεράσαμε το 6%, αλλά λειτουργούσαμε με καθεστώς lockdown. Ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων στην Κρήτη έχει εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά έχουμε πολλή ισχυρή μετάδοση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Δεν έχει επεκταθεί ακόμα στις υπόλοιπες περιοχές και δεν ξέρουμε που θα αρχίσει να μεταδίδεται τόσο δραματικά. Επομένως θα έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Νομίζω αυτή τη στιγμή η αντίληψη και η προσπάθεια όλων είναι να αποφύγουμε το lockdown και τη διασπορά. Υπάρχει περίπτωση αυτό να το καταφέρουμε αλλά όχι χωρίς μέτρα για την προστασία των ανθρώπων».
Μάλιστα η κ. Λινού έκανε έκκληση για συστράτευση λέγοντας ότι όσοι νοσήσουν ίσως έχουν μακροχρόνιες συνέπειες. «Όλοι αυτή τη στιγμή πρέπει να επιστρατευτούμε και συστρατευτούμε για να πείσουμε το σύνολο των συνανθρώπων μας να εμβολιαστούν. Μπορεί για τους νέους αν νοσήσουν να μην χρειαστεί διασωλήνωση στο σύνολό τους αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό, όμως δεν ξέρουμε τι συνέπειες μακροχρόνιες θα έχουν όσοι κολλήσουν κορονοϊό».
Πηγή: newsit.gr