Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η ΕΡΤ προβάλει την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» και οι Έλληνες μένουν «καρφωμένοι» στις οθόνες τους κάθε εβδομάδα για να παρακολουθήσουν την σειρά όπου τις εντυπώσεις κερδίζει ο νεαρός ηθοποιός Αλέξης Γκόλφης, ο οποίος διαπρέπει στο ρόλο του Θεανθρώπου.
Το σίριαλ γνωρίζει απίστευτη αποδοχή και οι συντελεστές του, αρκετοί από τους οποίους ήταν ήδη γνωστοί από τον κινηματογράφο, ζουν μέρες δόξας. Άλλωστε στο καστ συναντούσε κανείς ονόματα όπως αυτά των Γιώργου Φούντα, Δήμου Σταρένιου, Λυκούργου Καλλέργη ή της Κάτια Δανδουλάκη, τους οποίους είχε συγκεντρώσει ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης, στη σειρά που προβλήθηκε σε δύο τηλεοπτικές σεζόν, με συνολικά 50 επεισόδια.
Παρά τα πολλά και μεγάλα ονόματα που συγκέντρωσε η παραγωγή πάντως, τα βλέμματα μαγνήτισε ο Αλέξης Γκόλφης, ο οποίος είχε επιλεγεί για τον ρόλο του Χριστού, έχοντας παίξει ως τότε κατά βάση σε ταινίες με τον Θανάση Βέγγο, ενσαρκώνοντας εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες.
Τότε ήταν μόλις 27 ετών και αναμφίβολα εκείνη η παρουσία στο σίριαλ άλλαξε την ζωή του, αλλά αποδείχθηκε ότι αυτό συνέβη αργότερα με τρόπους που ο Γκόλφης δεν μπορούσε καν να φανταστεί. Εντελώς ξαφνικά και σχεδόν αναπάντεχα το πρόσωπό του έγινε γνωστό και απόλυτα αναγνωρίσιμο, με πολλούς (μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την δεκαετία του ’70) να ξεπερνούν κάθε όριο αφέλειας και να τον αντιμετωπίζουν ως τον αληθινό Χριστό!
Περιστατικά με εύπιστους ανθρώπους που τον σταματούσαν στον δρόμο για να τους… ευλογήσει ή απλά για να τον αγγίξουν ήταν καθημερινά. Πολλοί δεν σταματούσαν καν εκεί και προσπαθούσαν να του αποσπάσουν ένα κομμάτι από τα ρούχα του ή έφταναν στο σημείο να γονατίζουν μπροστά του και να του φιλούν τα πόδια! Για αυτούς δεν υπήρχε Αλέξης Γκόλφης, αλλά η μετενσάρκωση του ίδιου του Ιησού που ζούσε ανάμεσά τους…
Προφανώς όλη αυτή η κατάσταση δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον ίδιο τον ηθοποιό που –περιέργως είναι αλήθεια- μετά το τέλος της συγκεκριμένης τηλεοπτικής σειράς δεν μπόρεσε να κεφαλοποιήσει την επιτυχία του καθώς δεν δέχτηκε τις προτάσεις που και ο ίδιος θα περίμενε για νέες συνεργασίες.
Ψυχολογικά καταρρακωμένος από αυτό το γεγονός, δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα με τον θάνατο της μητέρας του με την οποία είχε πολύ στενό δέσιμο. Πλέον έμεινε εντελώς απροστάτευτος από τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και τους δαίμονές του που δεν ήταν άλλοι από τις ουσίες. Αλκοόλ και ναρκωτικά μπήκαν στην ζωή του και του την ρούφηξαν σιγά-σιγά, αφήνοντάς τον μια σκιά που απλά επιχειρούσε να επιβιώσει στο περιθώριο, απομονωμένος και ξεχασμένος από όλους.
Εκείνος που κάποτε (κυριολεκτικά) είχε τον κόσμο στα πόδια του, έφτασε στο σημείο να ψάχνει στους κάδους σκουπιδιών για να βρει κάτι να φάει, έχοντας χάσει κάθε επαφή με τους γύρω του και την πραγματικότητα. Ζούσε σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στα Πατήσια και ζητιάνευε για να μπορέσει να επιβιώσει, όταν δεν ήταν σε θέση να συντηρηθεί από τα συσσίτια για τους άπορους του δήμου, ενώ πάντα έδινε ό,τι χρήματα συγκέντρωνε από περαστικούς για να αγοράσει αλκοόλ προκειμένου να ξεφύγει από τον προσωπικό εφιάλτη του.
Μοιραία, το τέλος του δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από φρικτό. Μια μέρα σαν όλες τις άλλες το 2007, σύμφωνα με μαρτυρίες ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε άθλια κατάσταση στον Ερυθρό Σταυρό, αφού νωρίτερα είχε σωριαστεί στην μέση του δρόμου. Εκεί άφησε την τελευταία πνοή του από οξύ καρδιακό επεισόδιο.
Η τελευταία πράξη του δράματος όμως δεν είχε παιχτεί ακόμα… Η σορός του έμεινε στο νεκροτομείο από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο στα… αζήτητα, αφού κανείς δεν τον έψαξε ή τον αναζήτησε. Όταν τελικά αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του κάποιοι θυμήθηκαν ότι επρόκειτο για τον Αλέξη Γκόλφη. Τον άνθρωπο που για δύο χρόνια έζησε σαν ο «Έλληνας Χριστός», αλλά στη συνέχεια για δεκαετίες πλήρωσε το τίμημα του γεγονότος ότι δεν άντεξε το ξαφνικό βάρος που έφερε στους ώμους του η αναπάντεχη επιτυχία του…
Προς τιμήν της η τότε διοίκηση της ΕΡΤ έπραξε το ελάχιστο. Κάλυψε –έστω- τα έξοδα της κηδείας του…
Πηγή: menshouse.gr