ΥΠΕΝ: αναθέσεις νέων μελετών “ξεπρασινίζουν” τους Δασικούς Χάρτες

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Αναθέσεις μελετών σε τεχνικούς συμβούλους για να προχωρήσουν σε διορθώσεις των λαθών και παραλείψεων που «πρασίνισαν» του Δασικούς Χάρτες, προχωρά το ΥΠΕΝ και ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων, με αιχμή το ιδιοκτησιακό.

Ανακωχή στα μέτωπα των αντιδράσεων και προσδοκίες για επίλυση των θεμάτων, που αναδείχθηκαν από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών είναι τα αποτελέσματα της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησαν ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στην Κρήτη και ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κων/νο Αραβώση στα νησία του Νοτίου Αιγαίου.

Στις συναντήσεις που είχε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους των Περιφερειών και Δήμων και φορέων αγροτών, ιδιοκτητών, μηχανικών, νομικών, παρουσία τοπικών βουλευτών, υπηρεσιακών παραγόντων των διευθύνσεων δασών κ.α.  ανακοίνωσαν

Ο κ. Σκρέκας από την Κρήτη ότι : «να μην ανησυχούν οι πολίτες για τις περιουσίες τους, τα σφάλματα στους δασικούς χάρτες θα διορθωθούν γρήγορα και δίχως κόστος», καθώς επίσης  ότι « οι πολίτες θα έχουν συνολικά 8 έως 9 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους δυνατότητα να καταθέσουν αντιρρήσεις στους Δασικούς Χάρτες στις περιπτώσεις που μετά τις διορθώσεις εξακολουθήσουν οι ιδιοκτησίες τους να είναι «πράσινες» στο Δασικό Χάρτη.Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Ο κ Αμυράς από το Νότιο Αιγαίο ότι η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται  θα κινείται σε τρεις άξονες  και θα ρυθμίσει οριστικά όλα τα ακανθώδη ζητήματα :

-Για τα πρόδηλα σφάλματα το βάρος μετατοπίζεται από τον πολίτη στη δημόσια διοίκηση.

-Αντιμετώπιση των χαρακτηρισμών εκτάσεων με  φρύγανα και ασπαλάθους.

-Επίλυση για το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Μάνη, Κύθηρα – Αντικύθηρα, Λέσβο, Σάμο, ΧίοΔείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Oι ρυθμίσεις του υπουργείου ΠΕΝ

Παρουσιάζοντας τα μέτρα και το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ ο Κώστας Σκρέκας προέβη σε αναλυτικές δηλώσεις στο Ρέθυμνο, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο  προσλαμβάνει τεχνικούς συμβούλους για την διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Έχουμε κατανείμει ήδη τους οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι στη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Από εκεί αυτοί θα κατανεμηθούν στις διευθύνσεις δασών των Αποκεντρωμένων Περιφερειών, ώστε να γίνουν οι άμεσες αναθέσεις για να προσληφθούν οι τεχνικοί σύμβουλοι που θα βοηθήσουν στις άμεσες διορθώσεις των πρόδηλων σφαλμάτων και τις αναμορφώσεις των δασικών χαρτών. Έχουμε δώσει ήδη μία παράταση έξι μηνών για την υποβολή των αντιρρήσεων, ώστε να δώσουμε το χρόνο στη δημόσια διοίκηση για να προχωρήσει στην αναμόρφωση των χαρτών, άρα θεωρούμε αυτό το διάστημα είναι αρκετό, ικανό και αναγκαίο για να ολοκληρώσουμε τις διορθώσεις».

Νομοθετική ρύθμιση για το  ιδιοκτησιακό. Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών και των αγροτών που συναντήσαμε είναι η επίλυση του ιδιοκτησιακού, το οποίο είναι ένα θέμα που ταλανίζει την Κρήτη επί 10ετίες, που είναι στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο άρθρο 62, που δεν τεκμαίρεται η κυριότητα του δημοσίου σε χαρακτηρισμένες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Άρα εμείς θα προχωρήσουμε, πάντα πατώντας πάνω στο Σύνταγμα της Ελλάδας και στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να δώσουμε γρήγορη λύση, ισχυρή νομικά ώστε να κλείσουμε αυτό το πρόβλημα. Αυτό αναφέραμε στους αγρότες. Θα αναμένουν τις πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είμαστε έτοιμοι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό που τους περιγράψαμε σήμερα».

Οριστικοποιείται το θέμα του αποχαρακτηρισμού από τον δασικό χαρακτήρα για τον ασπάλαθο. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες φρυγάνων, αυτές περιλαμβάνονται στο νόμο Χατζηδάκη και θεωρείται ότι είναι εναρμονισμένο με αυτό που ζητούν οι ιδιοκτήτες. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας: Ήδη με προηγούμενη απόφαση της διοίκησης, τα φρύγανα και όλα όσα περιλαμβάνονται στη γενικότερη κατηγορία των φρυγάνων εξαιρούνται από τα είδη που προσδίδουν δασικό χαρακτήρα σε εκτάσεις. Εμείς πέρα και πάνω από αυτό που ήδη ισχύει και παρόλο που ισχύει πολλές φορές δεν έχει ληφθεί υπόψη στην ανάρτηση των δασικών χαρτών και τώρα θα το διορθώσουμε με οριζόντιο τρόπο και χωρίς κόστος για τους πολίτες, πέρα από αυτό έχουμε και το θέμα των ασπαλάθων. Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση στο τεχνικό συμβούλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Πέμπτη και την αποδοχή της θετικής γνωμάτευσης του συμβουλίου θα την πραγματοποιήσουμε τις επόμενες 2-3 μέρες».

Λύσεις για τις διοικητικές πράξεις, όπως το αμπελουργικό ή το ελαιοκομικό μητρώο. Η εν λόγω ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νόμο Χατζηδάκη, για τον οποίο ωστόσο εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο κ. Σκρέκας πάντως ανέφερε πως και αυτό θα διορθωθεί οριζόντια: «Ο συνυπολογισμός του ελαιοκομικού και αμπελουργικού μητρώου έπρεπε ήδη να έχει γίνει στους χάρτες που έχουν αναρτηθεί, γιατί προβλέπεται ήδη από την κείμενη νομοθεσία. Άρα, σε περίπτωση που αυτό δεν έχει γίνει, μιλάμε για ένα σφάλμα και μία παράλειψη που και αυτό θα διορθωθεί οριζόντια από τη διοίκηση».

Τι να κάνουν οι πολίτες

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε πως καλό είναι πριν προχωρήσουν σε αντιρρήσεις οι πολίτες, να κάνουν αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος και αν πλέον δεν λυθεί το θέμα τους, τότε να προχωρούν σε αντιρρήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως με την άμεση νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, θα δοθεί λύση για όλα τα θέματα που έχουν προκύψει με την πληρωμή των παραβόλων, τα οποία θα μειωθούν κατά 50% και για όσους ενδεχομένως έχουν ήδη πληρώσει.

«Πριν προχωρήσουν σε αντιρρήσεις, προτείνουμε να προχωρούν πρώτα οι πολίτες σε αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, ώστε η διοίκηση από μόνη της χωρίς να πληρώσουν κάποιο τέλος να μπορέσει να διορθώσει το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, κι εφόσον δεν μπορεί με αυτόν τον τρόπο να θεραπευτεί, θα μπορούν να προσφύγουν στις επιτροπές αντιρρήσεων, που θα συσταθούν άμεσα ώστε κάποιος πολίτης αν θέλει, παρόλο που στο μεταξύ διορθώνεται ο χάρτης, να προχωρήσει σε μία αίτηση αντίρρησης ώστε να δώσει μία λύση γρήγορη στο προσωπικό του πρόβλημα, αυτό να μπορεί να είναι εφικτό.

Εμείς θα προχωρήσουμε άμεσα σε μία νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μειώσουμε κατά 50% τα τέλη για τις αντιρρήσεις. Αυτή θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και εκεί θα περιλαμβάνεται η θεραπεία για όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα.

Μέχρι να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα και οι παραλείψεις που από τη διοίκηση αυτή τη στιγμή περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες, δεν θα σταματήσει η δυνατότητα των πολιτών να καταθέτουν αιτήματα αντιρρήσεων. Δηλαδή θα διορθώσουμε με οριζόντιο τρόπο όλα τα πρόδηλα σφάλματα και όλες τις παραλείψεις της διοίκησης και μετά θα δώσουμε επιπλέον χρόνο στους πολίτες, εφόσον δεν έχουν καλυφθεί από αυτές τις διορθώσεις, να καταθέσουν αίτημα αντίρρησης για να λύσουν εξατομικευμένα το προσωπικό τους πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Απόφαση ΣτΕ

Από τις ανακοινώσεις των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ προκύπτει ότι  η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την εκδίκαση της προσφυγής δασολόγων και οικολογικών οργανώσεων κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών είναι σημαντική και συνδυάζεται με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν.

Πηγή: ecopress.gr