Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Γιατί το μέτρο Μητσοτάκη χωρίζει τους ηλικιωμένους σε πλούσιους και φτωχούς

Ακόμα ένα τιμωρητικού χαρακτήρα μέτρο επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να πιέσει τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού να το πράξουν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ίδια ώρα που έχει ναυαγήσει πλήρως το πρόγραμμα εμβολιασμού και ειδικά σε ότι αφορά την τρίτη δόση του  εμβολίου, ανακοίνωσε την επιβολή πρόστιμου – «χαρατσιού» 100 ευρώ σε μηνιαία βάση για τους πολίτες άνω των 60 ετών προκειμένου να τους εξαναγκάσει να οδηγηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφού απέτυχαν παταγωδώς να πείσουν τους ανεμβολίαστους πολίτες ή τους μερικώς εμβολιασμένους να κάνουν το αναγκαίο εμβόλιο για την προσωπική προστασίας τους αλλά και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας επέλεξαν τα κατασταλτικά χρηματικά μέσα.

Όμως το μέτρο είναι ξεκάθαρα ταξικό. Χωρίζει τους ηλικιωμένους ανεμβολίαστους πολίτες σε δύο κατηγορίες. Σε πλούσιους και φτωχούς.

Σε αυτούς που από τη μια πλευρά με τις πενιχρές συντάξεις και εισοδήματα τους μετά την κυβερνητική «απειλή» θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο αφού σε διαφορετική περίπτωση θα βυθιστούν ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια την οποία έτσι και αλλιώς βιώνουν.

Αλλά και σε αυτούς από την άλλη πλευρά που διαθέτουν την οικονομική άνεση να πληρώνουν 100 ευρώ στο Μητσοτάκη το μήνα και θα συνεχίσουν να ακολουθούν την προσωπική επιλογή τους απέχοντας από το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Εξάλλου το μέτρο είναι οριζόντιο και δεν έχει …εισοδηματικά κριτήρια ενισχύοντας ακόμα περισσότερο αυτή την αίσθηση του διχασμού στην ελληνική κοινωνία που εξάλλου είναι δύο και τριών ταχυτήτων σε ότι αφορά εισοδήματα και επίπεδο διαβίωσης.

Οι κυβερνώντες που αποφάσισαν το «χαράτσι» γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι συνταξιούχοι με το 80% να λαμβάνει συντάξεις μέχρι 700 ευρώ. Γνωρίζουν ότι έτσι θα τους εξαναγκάζουν να κάνουν το αναγκαίο εμβόλιο. Προφανώς για τα νεοφιλελεύθερα «μυαλά» του Μαξίμου το «κατοστάρικο» στην πλάτη των πολιτών ήταν η εύκολη λύση. Απέφυγαν τη δαπανηρή επιλογή για τον κρατικό προϋπολογισμό της ουσιαστικής ενημέρωσης, των εξετάσεων σε όσους πολίτες έχουν αμφιβολίες για την επίδραση του εμβολίου στην υγεία τους, των κατοίκων επισκέψεων από γιατρούς που θα ανατρέψουν τις εσφαλμένες «σκέψεις» για τους κινδύνους και τελικά θα πείσουν τις πολίτες.

Με την κίνηση τους ωστόσο οι κυβερνώντες μπορεί να βρουν απέναντι τους ένα κομμάτι αυτών των ανθρώπων. Μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουν. Άραγε τι θα πράξουν σε περίπτωση που υπάρξει μια «καθολική» ή «μερική» άρνηση ακόμα και με το πρόστιμο να προσέλθουν αυτοί οι άνθρωποι για να εμβολιαστούν; Θα αρχίσουν οι κατασχέσεις των συντάξεων; Θα δημιουργηθεί μια νέα «φουρνιά» υπερχρεωμένων πολιτών στις εφορίες; Θα χωρίσουν τελικά την κοινωνία στους «έχοντες και κατέχοντες» που θα μπορούν να έχουν διαφορετική επιλογή και στους «μη έχοντες» που θα κάνουν εμβόλιο για να έχουν και ψωμί;

Πηγή: aftodioikisi.gr