250 ακίνητα στο Ιόνιο βρίσκονται στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων!

Η πληροφορία για τον αριθμό των ακινήτων που έχουν περάσει στο υπερταμείο δόθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη και  συνέπεσε να βρίσκεται στη Ζάκυνθο ο  Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος που είχε έλθει για το θέμα των κατολισθήσεων στο Ναυάγιο.

Αν και το θέμα των επίμαχων ακινήτων δεν συζητήθηκε, έγινε μία πρώτη αναφορά με σκοπό να το επαναφέρουν όταν θα υπάρχουν αναλυτικά τα στοιχεία.

Εκείνο που γνωστοποιήθηκε είναι ότι σε όλα τα νησιά του Ιονίου υπάρχουν 250 ακίνητα τα οποία πέρασαν στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσσεων  και τώρα πρέπει να μάθουμε ποια είναι.

Τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και η Περιφέρεια δηλώνει πως αναζητά την αναλυτική περιγραφή ενός εκάστου εκ των 250 ακινήτων στα νησιά του Ιονίου. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση όλων των επικεφαλής των παρατάξεων την ημέρα που θα προγραμματιστεί η συζήτηση και ευχή όλων είναι να βρεθούν σύντομα τα στοιχεία για να γίνει και η δημόσια συζήτηση.

Στη Ζάκυνθο γνωρίζουμε ότι στο υπερταμείο πέρασαν το κτίριο του ΞΕΝΙΑ και το μεγάλο οικόπεδο στις Αλυκές Κατασταρίου. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές δεκάδες ακόμα που πρέπει να γίνουν γνωστά.

Τα ακίνητα σε όλη τη χώρα αποτελούν περιουσία του υπερταμείου για να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων για τα υπόλοιπα 99 χρόνια, μετά και τη λήξη του τρίτου μνημονίου.

Το σχέδιο εκχώρησης των ακινήτων στο υπερταμείο έχει περάσει τις εξής τέσσερις φάσεις:

• Το καλοκαίρι του 2015 (τρίτο μνημόνιο) προβλέφθηκε η δημιουργία του υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

• Τον Μάιο του 2016 συστήθηκε το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) που απορρόφησε ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία προϋπήρχαν.

• Τον Μάιο του 2017 ορίστηκε Επιτροπή για να επιλέξει και άλλα κρατικά ακίνητα, προκειμένου να τα εκχωρήσει το Δημόσιο στο υπερταμείο, πέραν όσων κατείχε ήδη η ΕΤΑΔ.

• Τον Ιούνιο του 2018 εγκρίθηκε η λίστα με τα πρώτα 10.119 ακίνητα που ετοίμασε η Επιτροπή.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε για την πώληση «φιλέτων» στην Κρήτη, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ποιες είναι οι εξαιρέσεις από το υπερταμείο:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,

β. περιοχές Ramsar,

γ. περιοχές Natura,

δ. αρχαιολογικοί χώροι,

ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής. (Όπως πλατείες, πεζοδρόμια , δρόμοι, γιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες , κλπ, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, δλδ όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών).

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αναδημοσίευση από www.ermisnews.gr