Από τον Νοέμβριο όπως φαίνεται θα ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα στην Ελλάδα, ενώ ο Δεκέμβριος προβλέπεται ήπιος θερμοκρασιακά, σύμφωνα με τα Μερομήνια 2024.
Ωστόσο, τα βαρομετρικά χαμηλά θα είναι διαδοχικά έως τις 20 Δεκεμβρίου. Μέχρι τις 31 Δεκέμβρη δεν προβλέπεται καμία ψυχρή εισβολή, κάτι που θα διατηρηθεί έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Στη συνέχεια το σκηνικό αλλάζει καθώς οι ψυχρές εισβολές διαρκείας θα δώσουν πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα Μερομήνια βλέπουν χιόνια μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, για να ξεκινήσει μετέπειτα μια νέα ψυχρή εισβολή με χιονοπτώσεις μέχρι και στην Αττική.
Σύμφωνα με τα μερομήνια, θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας με πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα. Μετά τις 5 Φεβρουαρίου οι νοτιάδες θα φέρουν βροχές σε όλη τη χώρα. Μετά τις 10 του μήνα μέχρι και τις 20 ο καιρός θα καλυτερεύσει. Αμέσως μετά όμως ένα νέο ψυχρό κύμα θα «χτυπήσει» τη χώρα μας και θα δώσει χιόνια στα ορεινά και τα ημιορεινά. Αυτή η ψυχρή εισβολή θα μας ταλαιπωρήσει με κρύο ως το τέλος του μήνα.
Ο Μάρτιος 2024 θα είναι σε γενικές γραμμές ψυχρός με βοριάδες και τη θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Θα πέσουν χιόνια στα ορεινά, στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας και βροχές στις υπόλοιπες περιοχές. Η κατάσταση μετά τις 10 με 15 Μαρτίου δείχνει να καλυτερεύει και ο καιρός μαλακώνει αρκετά.
Ο Απρίλιος 2024 στο πρώτο 15νθήμερο θα κυλήσει με βροχές, ενώ βελτιώνεται ο καιρός στο β’ 15νθήμερο και ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ο Μάιος θα χαρακτηρίζεται από βροχές από 15 έως 20 του μήνα, ενώ μετά τις 20 θα φτάσει για τα καλά τη ζέστη.
Μερομήνια: Τι είναι και πώς προβλέπουν τον καιρό
Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.
Τα μερομήνια είναι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατά τις οποίες σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας» καθώς σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή αλλιώς ένας μήνας.
Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.
Κάποιοι μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.
Τι συμβολίζουν τα Μερομήνια
Αν μία από τις δώδεκα ημέρες του Αυγούστου είναι συνννεφιασμένη αυτό σημαίνει ότι οι αντίστοιχοι μήνες θα είναι βροχεροί. Αν πάλι κάποια άλλη ημέρα έχει ανέμους ο αντίστοιχος μήνας του επόμενου χρόνου θα έχει παγωνιές. Ενώ αν κάποια ημέρα έχει ζέστη, το ίδιο θα ισχύει και για τον αντίστοιχο μήνα.
Από την άλλη αν τα σύννεφα υπάρχουν μέχρι το πρωί αυτό σημαίνει ότι ο μήνας θα είναι βροχερός μόνο το πρώτο 15νθήμερο.
πηγή: aftodioikisi.gr