5,2 Ρίχτερ λαχτάρησαν την Κρήτη – Αισθητός και σε νησιά του νοτίου Αιγαίου

Ο Εγκέλαδος «ξύπνησε» την Κρήτη! Λίγα δευτερόλεπτα πριν τα ρολόγια δείξουν 07:40 το πρωί της Τετάρτης (31.07.2019) σημειώθηκε σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Αρχικά ο σεισμός είχε «μετρηθεί» σε 5,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 170 χιλιόμετρα και επίκεντρο 31 χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά του Ηρακλείου.

Στη συνέχεια όμως, εκτός από το μέγεθος του σεισμού, άλλαξε και το εστιακότου βάθος, καθώς σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, ήταν 66,1 χιλιόμετρα, αλλά και το επίκεντρο, που πλέον εντοπίζεται 23 χιλιόμετραδυτικά, βορειοδυτικά του Ηρακλείου.

σεισμός
Η πρώτη εκτίμηση για το σεισμό στην Κρήτη

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη αλλά και σε νησιά του νοτίου Αιγαίου. Ήταν όμως μικρής διάρκειας, που η δόνηση κράτησε 5 με 6 δευτερόλεπτα, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη.σεισμός

Η Πυροσβεστική είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Λαγουδακης. «Σε επαφή που είχαμε με τις τοπικές Αρχές στην περιοχή ανάμεσα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο που επικεντρώθηκε ο σεισμός, δεν υπήρξε κάποια πληροφόρηση για οποιαδήποτε ζημιά. Είμαστε όμως σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί οτιδήποτε» ανέφερε ο κ. Λαγουδάκης.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σεισμός ενδιάμεσου βάθους

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN τόνισε πως ο σεισμός ήταν αρκετά δυνατός. Ο σεισμός ήταν ενδιάμεσου βάθους, είπε και εκτίμησε πως πολύ πιθανόν να ήταν ο κύριος σεισμός.

Νωρίτερα, στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας είχε πει πως «έχουμε να κάνουμε με έναν σεισμό επιφανειακό, σε γνωστές ζώνες που διατρέχουν την Κρήτη από βορρά προς νότο».

Πηγή: newsit.gr