Αφυγραντήρας: Γιατί δεν πρέπει να πετάξετε το νερό του

Το νερό που συγκεντρώνεται από τον αφυγραντήρα μας, αντί να το ρίχνουμε απλά στον νεροχύτη, μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, αποφεύγοντας τη σπατάλη και προσφέροντας πρακτικά οφέλη στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με ειδικούς, όπως η Σάρα Μάθιους από την Expert Reviews, η απόρριψή του αποτελεί ένα συνηθισμένο λάθος που μπορούμε εύκολα να διορθώσουμε.

Η ίδια εξηγεί ότι αυτό το νερό, αν και δεν είναι πόσιμο, είναι απαλλαγμένο από μέταλλα, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο για διάφορες εφαρμογές. Όπως υπογραμμίζει, «με την αύξηση των λογαριασμών νερού, κάθε τρόπος εξοικονόμησης είναι σημαντικός». Ας δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το νερό του αφυγραντήρα μας:

1) Πότισμα φυτών

Το νερό του αφυγραντήρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα φυτών εσωτερικού χώρου, με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν είναι βρώσιμα, όπως για παράδειγμα οι ρίζες ντομάτας. Η Royal Horticultural Society επιβεβαιώνει ότι το νερό αυτό είναι κατάλληλο για φυτά, καθώς είναι αποσταγμένο και δεν περιέχει μέταλλα που μπορεί να βλάψουν το έδαφος.

2) Σιδέρωμα ρούχων

Το απιονισμένο νερό του αφυγραντήρα είναι ιδανικό για χρήση σε σίδερα ατμού, καθώς δεν αφήνει λεκέδες από άλατα ασβεστίου. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες του σίδερου εξουδετερώνουν τυχόν βακτήρια που μπορεί να περιέχει. Ωστόσο, πριν το χρησιμοποιήσουμε, καλό είναι να επιβεβαιώσουμε ότι το σίδερό μας είναι κατάλληλο για αποσταγμένο νερό, ώστε να αποφύγουμε πιθανή φθορά.

3) Αραίωση αντιψυκτικού και υγρού πλυντηρίων αυτοκινήτου

Το νερό του αφυγραντήρα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αραίωση του αντιψυκτικού ή του υγρού πλύσης του παρμπρίζ του αυτοκινήτου, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή για τις σωστές αναλογίες.

Προσοχή: Μην το πίνετε!

Η Σάρα Μάθιους προειδοποιεί ότι το νερό του αφυγραντήρα δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Περιέχει σωματίδια σκόνης, βακτήρια και μούχλα που συλλέγονται από τον αέρα, καθιστώντας το ακατάλληλο για το πεπτικό μας σύστημα.

Η αξιοποίηση του νερού του αφυγραντήρα είναι ένας εύκολος τρόπος να εξοικονομήσουμε πόρους, να μειώσουμε τη σπατάλη και να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο βιώσιμη.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ