Άγνωστη εικόνα του Γερασίμου του Νέου Ασκητή ( Κεφαλληνίας) στην Κρήτη

Στις έξι Νοεμβρίου 2017 δημοσιεύθηκε στην παρούσα σελίδα άρθρο μας με τα τίτλο «Η Βενετσιάνικη Βρύση στο Κρυονέρι Ζακύνθου».
(Διαβάστε εδώ) https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1684116901658235&id=374634972606441&__tn__=K-R
Κατά την διερεύνηση ιστορικών στοιχείων για την σύνταξη του άρθρου και συγκεκριμένα αναζητώντας στοιχεία για την άρμα/οικόσημο του ανακαινιστή της βρύσης Antonio Raynario του οίκου Renier, βρέθηκε μια αποτύπωση του ιδίου οικοσήμου σε μη δημοσιευμένη εικόνα του Οσίου Γερασίμου με χρονολογία 1601-1645 η οποία ευρίσκεται στην Ι. Μονή Παναγίας Κυρίας των Αγγέλων Γωνιάς στο Κολυμπάρι Χανίων Κρήτης.
(Διαβάστε εδώ ) http://www.imks.gr/index.p…/…/metropolis/abbeys/men/59-gonia .
Η εξαιρετικής τέχνης εικόνα απεικονίζει στον κέντρο της ολόσωμη απεικόνιση του νέου ασκητού Γερασίμου και στις τέσσερες γωνίες έχει από ένα οίκο με σκηνές από τον βίο του. Αριστερά από το κεφάλι του στην πρώτη γραμμή αναγράφεται Ο και δεξιά ΓΕΡΑCΙΜ και στην δεύτερη γραμμή αριστερά Ο ΝΕΟC και δεξιά ΑCKVTS (ΑΣΚΗΤΗΣ).
Στο άνω τμήμα της εικόνας ο οίκος αριστερά εξιστορεί την χειροτονία του οσίου σε ιερέα ενώ ο οίκος δεξιά εξιστορεί την κοίμηση του οσίου.
Στο κάτω τμήμα της εικόνας ο οίκος αριστερά εξιστορεί τον όσιο να διδάσκει τις μοναχές και ο οίκος δεξιά τον πρώτο θαύμα του οσίου που ήταν η θεραπεία και η διάσωση από το πηγάδι άρρωστης γυναίκας. Εδώ επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η μικρογραφία του δωρητή της εικόνας που ανήκε στον ευγενή οίκο Βενετσιάνων πατρικίων Renier όπως δηλώνει το οικόσημο.
Με την ευγενική συνδρομή του πατρός Σεραφείμ Κονίδη απεστάλησαν οι παρούσες εικόνες του οσίου Γερασίμου την οποία παρουσιάζουμε ελπίζοντας πως κάποιος μελετητής θα την ερευνήσει εκτενέστερα και θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση.
Παρατίθενται μερικές πληροφορίες αλιευμένες από την διαδικτυακή σελίδα της Ι.Μ.Κεφαλλήνίας για τον Όσιο Γεράσιμο. Ο Γεράσιμος Νοταράς (1509-1579) γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας. Οι γονείς του ονομάζονταν Δημήτριος και Kαλή. Έλαβε σημαντική παιδεία και περιόδευσε στην Ελλάδα, στην Κωνσταντινούπολη ενώ στο ‘Άγιο Όρος εκάρη Μοναχός. Στους Αγίους Τόπους χειροτονείται Ιερεύς και χειροθετείται Αρχιμανδρίτης υπηρετώντας επί δώδεκα έτη στην Αγιοταφίτικη Αδελφότητα και το Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Επιθυμώντας περισσότερη ησυχία πέρασε στην Κρήτη και κατέληξε στην Ζάκυνθο όπου και παρέμεινε επί ένα δωδεκάμηνο. Το 1555 έρχεται στην Κεφαλονιά και ασκήτευσε σε σπήλαιο, στην περιοχή Σπήλια στην Λάσση του Αργοστολίου επί πέντε έτη. Το 1560 μετέβη στα Ομαλά, όπου και ανακαίνισε το ναΰδριο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιδρύοντας παράλληλα γυναικεία κοινοβιακή Μονή με πολυμελή αδελφότητα ονομάζοντάς την Νέα Ιερουσαλήμ. Ο όσιος Γεράσιμος μετέστη την 15ην Αυγούστου αλλά επειδή την ημέρα αυτή γιορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου, κατ’ οικονομίαν μετατέθηκε η απόδοση τιμής στη μνήμη του την επόμενη μέρα. Ο Όσιος Γεράσιμος γιορτάζεται επίσης και στις 20 Οκτωβρίου.

Μαρία Σιδηροκαστρίτη-Κοντονή
Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ – Ιστορική Ερευνήτρια

Ionian center

Σχετικά με το δημοσίευμα για τον Άγιο Γεράσιμο και για την αποκατάσταση τις αλήθειας το μοναστήρι νέα Ιερουσαλήμ ήταν ανδρικό της οικογένειας μου και το έδωσαν στον Άγιο Γεράσιμο μετά έγινε γυναικείο

Δημήτρης Προβολισιανος