Αισθητές σεισμικές δονήσεις μέχρι το…Φθινόπωρο προβλέπει ο Κ. Παπαζάχος!

Για σεισμικές δονήσεις που θα συνεχιστούν και θα γίνονται αισθητές και τους επόμενους μήνες έκανε λόγο ο Καθηγητής Γεωφυσικής και Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος, αναφερόμενος στην σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Καθηγητής υπογράμμισε πως αυτού του είδους τα φαινόμενα είναι αναμενόμενα μετά την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση της 26ης Οκτωβρίου και τόνισε την ανάγκη να είναι προετοιμασμένος όχι μόνο ο πληθυσμός, αλλά και οι επισκέπτες μας, αφού δε θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία σε περίπτωση ενός συμβάντος κατά τη διάρκεια της σεζόν.

“Δε θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία ένας ισχυρός μετασεισμός που θα σημειωθεί με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση!”

«Η πρόσφατη δραστηριότητα εντάσσεται στην σεισμική δραστηριότητα που ακολουθεί το μεγάλο σεισμό του περασμένου Οκτωβρίου. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ένας σεισμός της τάξης των 6,8 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, όπως αυτός που σημειώθηκε στη Ζάκυνθο έχει μια ακολουθία που μπορεί να κρατήσει και ένα χρόνο! Μπορεί το 50% των σεισμών αυτών να σημειώνονται την πρώτη εβδομάδα, όμως ένας τέτοιος σεισμός έχει τουλάχιστον 150 σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ. Άλλοι γίνονται πιο αισθητοί και άλλοι λιγότερο. Ένα 20% της ακολουθίας γίνεται τους επόμενους μήνες και μπορεί να αραιώνουν χρονικά, αλλά τα μέσα μεγέθη παραμένουν υψηλά» δήλωσε ο κ. Παπαζάχος, υποστηρίζοντας πως δε θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία ένας ισχυρός μετασεισμός που θα σημειωθεί με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση.

“Αναγκαία η σωστή ενημέρωση ντόπιων αλλά και επισκεπτών”

«Θα πρέπει να πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για καθυστερημένους μετασεισμούς και τους επόμενους μήνες που μπορεί να σημειώνονται όλο και πιο αραιά, αλλά θα μας θυμίζουν πως υπάρχει μια μετασεισμική ακολουθία που σταδιακά θα σβήνει. Το καταλαβαίνω πως είναι δυσάρεστο να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ειδικά εν μέσω της τουριστικής περιόδου, αλλά θα πρέπει να το καταλάβουμε εμείς για να το εξηγήσουμε και στους επισκέπτες μας. Οι σεισμοί ούτως η άλλως θα συμβούν και από μόνοι τους δεν προκαλούν ανησυχία» τόνισε και επανέλαβε πως θα πρέπει να καταλάβουμε πως το μήκος του ρήγματος που έχει διαρραγεί είναι διπλάσιο των διαστάσεων της Ζακύνθου!

«Το κύριο στοίχημα για τη Ζάκυνθο είναι να εξηγήσει ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και οι τοπικές αρχές και η Κυβέρνηση να έχουν το απαραίτητο ενδιαφέρον για την στατική επάρκεια των κτηρίων του νησιού.

Ας χρησιμοποιήσουμε τον σεισμό σαν αφορμή για την επάρκεια των κτηρίων, είτε πρόκειται για δημόσια κτήρια, είτε για ξενοδοχειακές μονάδες» σημείωσε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη μετά τον σεισμό των 4,5R Ανατολικά της Ζακύνθου, σύμφωνα με την οποία ο σεισμός αυτός δεν έχει σχέση «με τη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού της Ζακύνθου και απαιτεί κάποια προσοχή» ανέφερε πως δεν γνωρίζει σε ποια στοιχεία βασίζει τις εκτιμήσεις του.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αναδημοσίευση από www.ermisnews.gr