Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης (Κ-Ι) εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Σύλλογο Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) Σάμης απέναντι στην αήθη και συκοφαντική επίθεση που δέχτηκε από την εφημερίδα «Κεφαλονιά» και το δημοσιογράφο κ. Ξενοφώντα Ευαγγελάτο. Σε αναφορά του, ο εν λόγω δημοσιογράφος, παραδίδει μαθήματα παιδαγωγικής στους συναδέλφους για την αντιμετώπιση, δήθεν, περιστατικών παραβατικότητας μαθητών του σχολείου. Κι αυτό σε συνδυασμό με μυθεύματα περί 15 μαθητών που, υποτίθεται, πήγαν στο Κέντρο Υγείας Σάμης, όπου χρειάστηκε να τους παρασχεθεί βοήθεια με οξυγόνο!!! Η αλήθεια αποδόθηκε από το Σύλλογο του ΓΕΛ Σάμης σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε, αφού ο δημοσιογράφος, παρά τη δέσμευσή του, δεν ανασκεύασε.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κ-Ι θεωρεί ότι η στοχοποίηση και ο διασυρμός μαθητών και εκπαιδευτικών είναι απαράδεκτα. Τα παιδαγωγικά ζητήματα, τα προβλήματα συμπεριφοράς μέσα στο σχολείο, αντιμετωπίζονται από την εκπαιδευτική κοινότητα χωρίς κάμερες και μικρόφωνα, αλλά με σκληρή δουλειά και προσπάθεια εκ μέρους των δασκάλων. Ο κ. Ευαγγελάτος επιλέγει την επίθεση, αντί να στηρίξει την άοκνη αυτή δράση, που γίνεται σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης, χωρίς τη βοήθεια του κράτους σε πόρους, προσωπικό και μέσα. Αυτό χαρακτηρίζει τον ίδιο κι όχι όσους καταγγέλλει. Άλλωστε, η εμπάθεια του εν λόγω δημοσιογράφου και η μη τήρηση καμίας δεοντολογίας από πλευράς του είναι γνωστά «τοις πάσι». Για παράδειγμα έχει αποκλείσει μόνιμα τις ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ Κ-Ι (κι όχι μόνο) από την εφημερίδα του, παρά την υποχρέωση που έχει περί του αντιθέτου, ενώ έχει προβάλλει λιβέλους απέναντί μας. Γι’ αυτό δεν ξαφνιαζόμαστε από τη στάση του. Όταν όμως ανοίγει κάποιος μέτωπο σε ανήλικους μαθητές και υπονομεύει το έργο των δασκάλων τους είναι πολλαπλά υπόλογος.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κ-Ι θα συνεχίσει να διεκδικεί την απαραίτητη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τη στελέχωση των σχολείων με μόνιμο προσωπικό εξειδικευμένο (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ.), που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της σύνθετης πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι μαθητές. Απαιτούμε, στην προκειμένη περίπτωση, την αποκατάσταση της αλήθειας από τον συκοφάντη δημοσιογράφο. Να μπει τέλος στην παραποίηση των γεγονότων και στη δημοσιοποίηση αστήρικτων κατηγοριών. Είμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών σε κάθε βήμα που θα αποφασίσουν.

Αργοστόλι 18Ι/10/2019

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο ΠρόεδροςΔημήτρης Μαντζουράτος Η Γενική ΓραμματέαςΣοφία Ποταμιάνου