ALERT! Αν σας έρθει αυτό το μήνυμα μην απαντήσετε

Μεγάλη προσοχή! Εξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες. Το μεγάλο σφάλμα που θα πρέπει να αποφύγετε…

Σχεδόν καθημερινά είναι τα κρούσματα με απάτες κατά πολιτών.

Επιτήδειοι αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για να αποσπούν χρήματα.

Μία γυναίκα από την Πάτρα έλαβε στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο μήνυμα πως την έχουν προτείνει για να κληρονομήσει 3 εκατ δολάρια, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, την οποία δημοσίευσε το tempo24.gr.

απάτες: Της ζητούσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της

Φυσικά θα πρέπει να επικοινωνήσει με κάποιους αγνώστους και να δώσει προφανώς στην συνεχεία τους αριθμούς των τραπεζικών της λογαριασμών για να της …στείλουν την κληρονομιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που απατεώνες με διάφορα προσχήματα επικοινωνούν με πολίτες στην περιοχή.

Λίγες ημέρες πριν η ελληνική αστυνομία εξιχνίασε τέσσερις υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Ο δράστης, ο οποίος εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες σε διάφορα μέρη της χώρας, κατάφερε να αποκομίσει 32.550 ευρώ.

SOS από την ΕΛΑΣ – Οι νέες απάτες είναι διαφορετικές

απάτες: Το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι εξαπατούν ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και πρατηρίων υγρών καυσίμων, αποσπώντας σημαντικά χρηματικά ποσά από τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Tην προσοχή των πολιτών εφιστά η Ελληνική Αστυνομία καθώς επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες εκμεταλλευόμενοι τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου χρησιμοποιούν προσχήματα με αφορμή την τουριστική περίοδο καθώς και την άνοδο στις τιμές των καυσίμων.

Οι δράστες εξαπατούν ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και πρατηρίων υγρών καυσίμων, αποσπώντας σημαντικά χρηματικά ποσά από τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Η ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωση της το πρωί της Δευτέρας συνιστά στους πολίτες να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα τους προσωπικούς τους κωδικούς ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, υπενθυμίζει στους πολίτες τις πιο συχνές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και παραθέτει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τους.

απάτες: Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνονται σε επαγγελματίες αυτών των κλάδων και συγκεκριμένα:

επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε τουριστικούς προορισμούς ως δήθεν ενδιαφερόμενοι για κράτηση δωματίων και με το πρόσχημα της κατάθεσης προκαταβολής, αποσπούν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς (κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους επικοινωνίας ή αποστέλλοντας μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με σύνδεσμο που παραπέμπει σε ιστοσελίδα, η οποία προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας, όπου καταχωρούν τους προσωπικούς τους κωδικούς) και στη συνέχεια μεταφέρουν χρήματα σε άλλους λογαριασμούς ή

προσποιούνται τους ιδιοκτήτες φορτηγών οχημάτων και με το πρόσχημα του ανεφοδιασμού με καύσιμα, τους πείθουν να αποστείλουν τον αριθμό λογαριασμού ( IBAN ), προκειμένου να καταθέσουν ηλεκτρονικά το αντίτιμο.

Στη συνέχεια στέλνουν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος, ζητώντας να «πατήσει» στον σύνδεσμο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας, όπου -όπως και στην προηγούμενη περίπτωση- τα θύματα καταχωρούν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς «δήθεν» για την επιβεβαίωση της συναλλαγής, με αποτέλεσμα οι δράστες να αποκτούν πρόσβαση σε αυτούς και να μεταφέρουν χρηματικά ποσά.

Συνεπώς, για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά, συμβουλεύουμε τους επαγγελματίες να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links) και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα τους προσωπικούς τους κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

απάτες: Απάτη με fake μηνύματα με το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας είδε νέα ηλεκτρονική απάτη στην οποία επιτήδειοι χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Τσουβάλα, σε επιστολή με λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας και στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προσπάθησαν να εξαπατήσουν χρήστη του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι βρίσκεται υπό έρευνα για δήθεν υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Την ίδια ώρα, οι δράστες, με σκοπό την πλήρη αληθοφάνεια του μηνύματος, προέτρεπαν τον παραλήπτη του μηνύματος να αποστείλει σχετικές εξηγήσεις σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την οποία είχαν δημιουργήσει χρησιμοποιώντας το ονοματεπώνυμο του γενικού γραμματέα.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, «το κείμενο-μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ως δήθεν επιστολή του γενικού γραμματέα, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του αλλά με διαφορετική ιδιότητα ή λάθος σύνταξη (Tsouvilas, αξιωματικός, Έλληνας αστυνομικός για την προστασία των παιδιών σε συνεργασία με την EUROPOL), είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν-παραπλανήσουν τους πολίτες, αποκομίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο παράνομο οικονομικό όφελος».

Οι πολίτες θα πρέπει να διαγράφουν το συγκεκριμένο μηνύματα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία, για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

απάτες: Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι:

τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες, προσποιούμενοι αστυνομικούς, γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ., υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό. Ακολούθως απαιτούν σημαντικά χρηματικά ποσά για να αποφευχθούν δήθεν επικείμενες ποινικές συνέπειες,

εισέρχονται σε οικίες ανυποψίαστων πολιτών, με σκοπό την κλοπή ή ληστεία, εμφανιζόμενοι ως τεχνικοί (Δ.Ε.Η., συντήρησης ανελκυστήρων κ.λπ.) ή πωλητές διαφόρων ειδών ή γνωστοί συγγενικών προσώπων,

προσεγγίζουν, κυρίως ηλικιωμένους, δήθεν ως απεσταλμένοι συγγενικών τους προσώπων και προφασιζόμενοι άμεση και επείγουσα οικονομική ανάγκη, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν χρήματα. Συνήθως τους προσεγγίζουν κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, κ.λπ.,

προσεγγίζουν άτομα μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης με το πρόσχημα ότι ενδιαφέρονται για στενές διαπροσωπικές σχέσεις, αποκτούν την εμπιστοσύνη του θύματος και στη συνέχεια με διάφορες προφάσεις αποσπούν χρηματικά ποσά.

αναζητούν υποψήφιους αγοραστές για να πωλήσουν, ως «ευκαιρία», διάφορα είδη (κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), δήθεν μεγάλης άξιας, σε χαμηλές τιμές. Αφού «παζαρέψουν» την τιμή αρκετή ώρα, τελικά «συμβιβάζονται» σε μια χαμηλή τιμή και πωλούν τα είδη, τα οποία ωστόσο είναι κατά κανόνα ευτελούς αξίας.

ενημερώνουν, κυρίως επαγγελματίες, ότι δήθεν εκ παραδρομής κατέθεσαν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, ως αντίτιμο για υπηρεσία ή προϊόν που αγόρασαν από αυτούς και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς. Για να αποδείξουν μάλιστα τον ισχυρισμό τους, αποστέλλουν πλαστό αποδεικτικό της κατάθεσης χρημάτων.

αναρτούν ή αναζητούν αγγελίες στο διαδίκτυο για δήθεν αγοραπωλησία προϊόντων ή οχημάτων και εξαπατούν πολίτες, οι οποίοι :

ως αγοραστές, αποστέλλουν το χρηματικό αντίτιμο του προϊόντος που υποτίθεται ότι θα αγοράσουν (π.χ. μέσω e-banking, paypal κ.λπ.), χωρίς να το παραλάβουν ποτέ ή παραλαμβάνουν άλλο, ευτελούς αξίας,

απάτες: ως πωλητές, πείθονται από τους δράστες ότι έχουν εξοφληθεί για το προϊόν που πούλησαν, κυρίως με τους ακόλουθους τρόπους:

τους επιδεικνύουν ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, όπου αποτυπώνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό τους ή πλαστή βεβαίωση μεταφοράς εμβασμάτων,

τους πείθουν να εκδώσουν, μέσω εφαρμογής πιστωτικού ιδρύματος, κωδικό με το αντίτιμο της συναλλαγής. Ακολούθως τους ζητούν τον κωδικό αυτό, ισχυριζόμενοι ότι θα καταθέσουν το οφειλόμενο πόσο στο λογαριασμό τους. Όμως, οι δράστες χρησιμοποιώντας τον κωδικό αυτό, κάνουν ανάληψη, μέσω ΑΤΜ, του ποσού από τον λογαριασμό του πωλητή.

απάτες: Για την αποφυγή εξαπάτησης συμβουλεύουμε τους πολίτες:

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων και σε καμία περίπτωση να μην κοινοποιείτε σε τρίτους τους προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

Πληκτρολογήστε στον φυλλομετρητή ( browser ) τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζάς σας και μη μπαίνετε σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων ( links ). Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι η σελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής στην οποία συνδέεστε είναι η αυθεντική.

Μη συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία όταν σας αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( email ) ή μέσω μηνυμάτων ( SMS , Social Media κ.λπ.).

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνετε τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ.).

Να επαληθεύετε τις κινήσεις στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψετε χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.

Να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζετε, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζετε αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».

Να αποφεύγετε, κατά προτίμηση, τις συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν ή την ηλεκτρονική διεύθυνση της αγγελίας ( URL ) για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

απάτες: Απάτη στα ATM: Σου κλέβουν χρήματα χωρίς να αγγίξουν την κάρτα – Τι να προσέξεις

Απάτη στα ATM: Μεγάλη προσοχή θέλει πλέον αφού κυκλοφορεί απάτη στα ATM που σου τραβάνε λεφτά χωρίς να ακουμπήσουν την κάρτα σου.

Πάρα πολλές είναι οι χρηματικές απάτες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Συνεχώς ακούμε περιστατικά που επιτήδειοι σκαρφίζονται νέους τρόπους για να αποσπάσουν λεφτά από ανυποψίαστους πολίτες.

Δείτε παρακάτω την νέα απάτη με τα ATM…

απάτες: Απάτη στα ATM: Πως δουλεύει – Τι να προσέξετε

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους όλων μας είναι μήπως το ΑΤΜ, από το οποίο σηκώνουμε χρήματα, είναι παγιδευμένο.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, αφού εφόσον το ΑΤΜ είναι παγιδευμένο απατεώνες μπορούν να σας κλέψουν τον κωδικό και στη συνέχεια να σας αδειάσουν τον λογαριασμό.

Παλαιότερα, κάποιος θα έπρεπε να κλέψει την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα ώστε να βάλει χέρι στα λεφτά σας. Όμως πια, υπάρχουν πολύ πιο ύπουλοι τρόποι για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στις αποταμιεύσεις σας…

Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καν πλέον να αγγίξει την πιστωτική σας κάρτα. Και η αλήθεια είναι πως ούτε θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα ψεύτικα εξαρτήματα που τοποθετούνται στα ΑΤΜ από διάφορους επιτήδειους απατεώνες, μπορούν εύκολα να στείλουν τις πληροφορίες της κάρτας σας σε αυτούς.

Έχοντας τοποθετήσει κάμερες πάνω από τα πλήκτρα, μπορούν να μάθουν τον κωδικό σας και να τυπώσουν μια ψεύτικη κάρτα, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν από εδώ και από εκεί, χρεώνοντας τον λογαριασμό σας.

Απάτη στα ATM: Έτσι θα προστατευτείτε

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο: Ο πιο απλός τρόπος είναι να καλύπτετε τα πλήκτρα του ΑΤΜ όταν πληκτρολογείτε το PIN σας, οπότε ακόμα και αν κλέψουν τις πληροφορίες της κάρτας σας, να μην μπορούν να την χρησιμοποιήσουν.

Επίσης να προσέχετε την φωτεινή ένδειξη που αναβοσβήνει δίπλα από το άνοιγμα που τοποθετείτε την κάρτα σας. Αν είναι κόκκινο αντί για πράσινο, τότε μάλλον κάτι πάει στραβά.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μην προσπαθήσετε να επεξεργαστείτε το εξάρτημα, γιατί θα γίνει δυσκολότερο το έργο της αστυνομίας στην λήψη αποτυπωμάτων.

Ενημερώστε την τράπεζα αν θεωρείτε ότι συμβαίνει κάτι ύποπτο στο ΑΤΜ, ενώ αν δείτε κάτι παρόμοιο σε ανεξάρτητο ΑΤΜ, καλέστε την αστυνομία.

απάτες: Έκλεψαν 50.000 ευρώ από τηλεφωνική απάτη

Δύο περιπτώσεις με κλέψιμο χρημάτων από απάτη είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.

Στην πρώτη περίπτωση σύμφωνα με δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας Pelop.gr, το θύμα είναι ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Ρίου. Ανδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και του ζήτησε διευκόλυνση σχετικά με τον ανεφοδιασμού φορτηγού ιδιοκτησίας του.

Με το πρόσχημα πως ο οδηγός δεν φέρει μαζί του χρήματα, ζήτησε από τον βενζινοπώλη να βάλει καύσιμα συνολικής αξίας 500 ευρώ, ποσό που θα κατέβαλλε στη συνέχεια μέσω τραπέζης. Ο πρατηριούχος συμφώνησε, ωστόσο ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα. Σε αυτό ο επιχειρηματίας ενημερώθηκε από τον «πελάτη», πως ενώ του έχει καταθέσει τα χρήματα αυτά δεν εμφανίζονται και του ζήτησε να προβεί στην επιβεβαίωση των τραπεζικών του κωδικών.

Κίνηση που απέβη μοιραία καθώς ο Πατρινός εν αγνοία του έδωσε πρόσβαση στον απατεώνα που, μέσω μεταφοράς χρημάτων σε λογαριασμού τρίτου, «σήκωσε» 50.000 ευρώ!

Στη δεύτερη περίπτωση, θύμα είναι ιδιώτης που ο δράστης από ό,τι φαίνεται τον εντόπισε μέσω αγγελίας που είχε αναρτήσει σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης προϊόντων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία άγνωστος άνδρας του συστήθηκε ως υποψήφιος αγοραστής επαγγελματικής μηχανής καφέ.

Η αγοραπωλησία κανονίστηκε, με το ποσό να καταβάλλεται μέσω διατραπεζικής συναλλαγής. Ομως ο «αγοραστής» ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που ακολούθησε ο δράστης του πρώτου περιστατικού απάτης, κατάφερε να αποσπάσει από τον τραπεζικό του λογαριασμό 5.000 ευρώ!

Από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών, σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος αγνώστων δραστών για απάτη.

Όλοι οι πολίτες πρέπει μην δίνουν τα στοιχεία της κάρτας τους για κανέναν λόγο σε τρίτους και να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για τέτοια περιστατικά, αφού παρατηρούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες.

Νέα απάτη με το ηλεκτρικό ρεύμα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου μετά από καταγγελίες για μια νέα τηλεφωνική απάτη από αγνώστους που καλούν σε τηλέφωνα ανυποψίαστων πολιτών και παριστάνουν τους εκπροσώπους εταιρειών πώλησης ρεύματος ως και τους λογιστές και τους πείθουν να τους δώσουν στοιχεία λογαριασμών τους για να τους επιστρέψουν δήθεν χρήματα από την καταβολή ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς και να τους καταβάλουν «ξεχασμένο» δώρο Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα, στο Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Ρόδου καταγγέλθηκε από μια ημεδαπή που διατηρεί κατάστημα στη Λίνδο ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο πρόσωπο που την έπεισε ότι χρειαζόταν τα στοιχεία του λογαριασμού της προκειμένου να της επιστρέψει η ΔΕΗ την ρήτρα αναπροσαρμογής σε λογαριασμούς ρεύματος που είχε πληρώσει κι εκείνη πείσθηκε με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα ο απατεώνας να μπει στον λογαριασμό της, να αλλάξει το ημερήσιο όριο συναλλαγών και να μεταφέρει σε λογαριασμό ημεδαπής τα στοιχεία της οποίας είναι γνωστά το ποσό των 15.000 ευρώ.

Ανάλογες καταγγελίες για την ίδια απάτη τετελεσμένη και σε απόπειρα φέρονται να έχουν γίνει κι από άλλα άτομα στην Λίνδο.

Στο μεταξύ όμοια απάτη, που τα χρήματα κατέληξαν στον ίδιο λογαριασμό που χρησιμοποίησε ο απατεώνας καταγγέλθηκε σύμφωνα με την dimokratiki.gr και από μια πωλήτρια σε κατάστημα της Λίνδου στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα, η ημεδαπή κατήγγειλε ότι την 10η Μαΐου 2022 το μεσημέρι δέχτηκε μια κλήση από ελληνικό κινητό νούμερο στο σταθερό νούμερο του καταστήματος από έναν άνδρα ο οποίος της συστήθηκε ως ο γιος του λογιστή του καταστήματος και της ανέφερε ότι λόγω λάθους δεν της είχε καταβληθεί το δώρο Πάσχα και ότι έπρεπε να της δώσει τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής της για να της καταθέσει 200 ευρώ.

Η γυναίκα πείσθηκε και ο απατεώνας αφού υπέκλεψε τα προσωπικά της στοιχεία μετέφερε από τον λογαριασμό της 7.400 ευρώ σε λογαριασμό της γυναίκας συνεργού του στην Alpha Bank.

Θύμα απάτης έπεσε κι ένας ιδιοκτήτης αρτοποιείου στην Ιαλυσό στο κατάστημα του οποίου τηλεφώνησε το μεσημέρι της 10ης Μαΐου 2022 από ελληνικό κινητό τηλέφωνο ένα άτομο για να αγοράσει ψωμιά αξίας 142 ευρώ.

Ο αρτοποιός δέχτηκε ένα μήνυμα στο κινητό του το οποίο είχε έναν υπερσύνδεσμο για να πληρωθεί και αντί αυτού ο απατεώνας απέκτησε πρόσβαση στο e-banking του και μετέφερε από τον λογαριασμό του 15.000 ευρώ σε λογαριασμό μιας ημεδαπής.

Πηγή: newsme.gr