Αλλαγή ώρας 2024: Κερδίζουμε ή χάνουμε ύπνο τελικά;

Στις 27 Οκτωβρίου 2024, νωρίς το πρωί της Κυριακής, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, ώστε να δείχνουν 03:00. Αυτή θα είναι η δεύτερη αλλαγή ώρας για τη χρονιά, καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται για να προσαρμοστούν τα ρολόγια στη χειμερινή ώρα. Οι φίλοι του ύπνου θα απολαύσουν μια επιπλέον ώρα ξεκούρασης, καθώς οι νύχτες θα γίνουν μεγαλύτερες.

«Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, ολοκληρώνεται η εφαρμογή της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, που αφορά τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετατοπιστούν μία ώρα πίσω, από τις 04:00 π.μ. στις 03:00 π.μ.», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Γιατί αλλάζει η ώρα

Η αλλαγή ώρας στα ρολόγια ξεκίνησε προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια. Από τις πρώτες χώρες που την εφάρμοσαν, ήταν η Γερμανία, η οποία το έκανε για να αυξήσει την παραγωγικότητα στα πολεμικά της εργοστάσια. Το μέτρο υιοθετήθηκε ευρέως τη δεκαετία του 1970, εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν το φως της ημέρας, ώστε να εξοικονομήσουν περισσότερη ενέργεια και να κάψουν λιγότερο πετρέλαιο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική αλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος – μέλος να επιλέξει αν θα υιοθετήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση, η οποία όμως δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, το μέτρο λόγω πανδημίας κορονοϊού και πολέμου στην Ουκρανία έχει μπει στον «πάγο». Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση έχει αναβληθεί επ’ αόριστον. Αυτό σημαίνει ότι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (27/10) θα γίνει κανονικά η αλλαγή ώρας 2024, με τα ρολόγια να δείχνουν τη χειμερινή ώρα για μία ακόμη φορά