Το υπουργείο ανακοίνωσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης μοτοσυκλετών, αλλά και μοτοποδηλάτων, καθώς και ποδηλάτων.

Με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου, καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων, αλλά και ποδηλάτων, ως ανεξάρτητες εγκαταστάσεις ή ως συμπληρωματικές εντός άλλων εγκαταστάσεων.

Οι σταθμοί διακρίνονται σε ιδιωτικής και δημόσιας χρήσεως και ο χώρος για να είναι νόμιμος μπορεί να είναι:

  • κλειστός στεγασμένος εντός κτιριακής εγκατάστασης,
  • στεγασμένος μερικώς και ανοικτός από μία ή περισσότερες πλευρές,
  • υπαίθριος με ή χωρίς χρήση σκιάστρου,
  • οποιοσδήποτε συνδυασμός των ανωτέρω χώρων.

Υπάρχει όριο στον αριθμό των θέσεων στάθμευσης δικύκλων;

Οι σταθμοί δεν απαιτείται να έχουν ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια στεγασμένου χώρου, ούτε οποιοσδήποτε περιορισμό στον αριθμό των θέσεων στάθμευσης των δικύκλων. Η χωροθέτηση των σταθμών γίνεται σε περιοχές όπου επιτρέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις περί χρήσεων γης και με τους όρους που περιγράφονται στη συγκεκριμένη Απόφαση.

parking

Κάθε σταθμός, στην είσοδο και την έξοδο, πρέπει να φέρει κατάλληλη σήμανση, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση των πεζών και η οδική ασφάλεια κατά την είσοδο και έξοδο των οχημάτων προς και από τον σταθμό, όπως επίσης και ηλεκτροφωτισμό.

Ποιες πρέπει να είναι οι διαστάσεις μοτοσυκλετών και άλλων δικύκλων

Η Απόφαση ορίζει επίσης τις τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν στις ελάχιστες διαστάσεις των θέσεων στάθμευσης και τις κλίσεις στην επιφάνεια των σταθμών, τις στροφές και την περιοχή των ελιγμών για τη στάθμευση των δικύκλων.

Οι ενδεικτικές διαστάσεις των μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων που λαμβάνονται υπόψη είναι οι εξής:

  • Μοτοποδήλατο: μήκος 1,80 μ και πλάτος 0,80 μ.
  • Μοτοσικλέτα: μήκος 2,30 μ. και πλάτος 1,40 μ.

Το ελάχιστο πλάτος των λωρίδων κυκλοφορίας στην περίπτωση λωρίδας μονής κατεύθυνσης είναι 2 μέτρα και στην περίπτωση λωρίδας διπλής κατεύθυνσης 4 μέτρα. Επιπλέον, απαιτείται οριζόντια σήμανση οδοστρωμάτων και κατακόρυφη σήμανση με πινακίδες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

parking

Σημειώνεται πως οι υποψήφιοι εκμεταλλευτές των σταθμών μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων, οφείλουν να προβούν σε αναγγελία έναρξης λειτουργίας σταθμού ιδιωτικής χρήσης, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις. Οι σταθμοί που έχουν δραστηριοποιηθεί πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας Απόφασης οφείλουν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις αυτής εντός 18 μηνών από τη δημοσίευσή της.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε σχετικά: «Δημιουργούμε για πρώτη φορά ένα σαφές πλαίσιο κανόνων για να δημιουργηθούν πάρκινγκ δίκυκλων στις πόλεις μας. Οι οργανωμένοι χώροι στάθμευσης μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης των μοτοσυκλετών και των μοτοποδηλάτων, εξασφαλίζοντας περισσότερο δημόσιο χώρο στους πεζούς και ταυτόχρονα, την προστασία της περιουσίας των ιδιοκτητών των οχημάτων. Επιπλέον, προσφέρεται η δυνατότητα στάθμευσης και στα ποδήλατα, με δεδομένη την αύξηση της χρήσης τους, αλλά και την υψηλή αξία που έχουν, πλέον, πολλά σύγχρονα ποδήλατα, λόγω της τεχνολογικής τους αναβάθμισης».

Πηγή: gocar.gr

Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή η Άννα Γιακουμάτου
Επόμενο άρθροΒόμβα για τους ανέργους: Ποιοι χάνουν την επιταγή ακρίβειας