Αλλάζουν όλα στα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. – Σε ποια αυτοκίνητα δεν θα αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας;

Με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα απενοχοποιείται το όχημα, αλλά θα συνεχίσει να ισχύει η ποινή της αφαίρεσης των πινακίδων για συγκεκριμένες παραβάσεις.

Σε κάποιες από τις αλλαγές που θα εισάγει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, μιλώντας στην ΕΡΤ 1. Όπως επισήμανε ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο νέος Κ.Ο.Κ. θα είναι πιο δίκαιος και αυστηρός, την ίδια ώρα που θα απενοχοποιεί το αυτοκίνητο.

Ξεκαθάρισε ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα αφαιρούνται καθόλου οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος. «Η πρώτη παρέμβαση είναι ότι απενοχοποιούμε το αυτοκίνητο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ένας εγκληματικός οδηγός μέσα σε μια οικογένεια κάνει μια παράβαση τιμωρείται σήμερα και αυτός και το αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που χρειάζονται το αυτοκίνητο και δεν έχουν όλες οι οικογένειες την πολυτέλεια να έχουν δύο και τρία αυτοκίνητα».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιες παραβάσεις που θα επισύρουν ποινή αφαίρεσης των πινακίδων κυκλοφορίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την στάθμευση σε ράμπες ή θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ. «Αλλά με το που θα πληρώσεις την κλήση σου και θα τιμωρηθείς και διοικητικά με το δίπλωμά σου, θα παίρνεις πίσω τις πινακίδες σου», σημείωσε ο υφυπουργός.

Μία κατηγορία οχημάτων η οποία θα είναι εξαιρείται από την επιβολή ποινής αφαίρεσης πινακίδων κυκλοφορίας θα είναι αυτή των επαγγελματικών, με τον υφυπουργό να αναφέρει ότι «ένα αυτοκίνητο επαγγελματικό δεν μπορείς να το στερήσεις από μία εταιρεία, επειδή κάποιος οδηγός το χειρίζεται με λάθος τρόπο».

Πιο διαφανείς διαδικασίες εξέτασης των υποψήφιων οδηγών

Αναφερθείς στο φλέγον ζήτημα της οδικής ασφάλειας ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να αλλάξει τη λογική που έχει με την οδήγηση, να αλλάξει την κουλτούρα του.

«Όχι όπως συμβαίνει σήμερα που κάποιος μαθαίνει τον ΚΟΚ όταν δίνει εξετάσεις και μετά τον ξεχνάει. Αυτή είναι η αλήθεια και για αυτό στον νέο νόμο που περάσαμε πέρυσι, αλλάζουμε το σύστημα εξετάσεων και υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και μέσα στις αίθουσες ώστε να είναι διαφανής η διαδικασία».

Πηγή: carandmotor.gr