Πέρα από την όποια… αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας, είναι πιθανόν να οδηγήσει ακόμα και στην επιβολή προστίμου αν σε αυτό περιλαμβάνονται κρίσιμα ψηφιακά έγγραφα.
Η τεχνολογία, όπως αυτή ενσωματώνεται στα σύγχρονα smartphones, βρίσκεται εκεί για να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο απλή απ’ ότι ήταν στο παρελθόν.
Μέσα από ένα smartphone μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα, από το να κλήσεις ένα αεροπορικό εισιτήριο ή να πληρώσεις τα ψώνια στο supermarket μέχρι να ελέγξεις απομακρυσμένα τις διασυνδεδεμένες οικιακές συσκευές ή κρίσιμες λειτουργίες του αυτοκινήτου σου.
Ένας ολόκληρος ψηφιακός κόσμος απλώνεται στην παλάμη του χεριού σου, αρκεί φυσικά να έχεις φροντίσει για την ενεργειακή… επάρκεια της μπαταρίας του smartphone αν δεν θες βρεθείς αποκλεισμένος από πολύτιμες στις ημέρες μας υπηρεσίες και εφαρμογές.
Βέβαια εκτός από την όποια αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει ένα smartphone το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας, είναι πιθανόν να οδηγήσει και στην επιβολή προστίμου σε έναν ενδεχόμενο τροχονομικό ελέγχο.
Ως γνωστόν μία από τις δυνατότητες που προσφέρεται το τελευταίο διάστημα είναι η ψηφιοποίηση εγγράφων που αφορούν στον οδηγό ή το όχημά του. Με μια απλή διαδικασία μπορεί κανείς να μετατρέψει το «φυσικό» δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακό. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να έχει πάντοτε μαζί σου το δίπλωμα σου, ακόμα κι αν το έγγραφο παραμένει στην ασφάλεια του σπιτιού σου.
Η επιλογή αυτή, ωστόσο, κρύβει έναν κίνδυνο, καθώς στην περίπτωση που το κινητό μας «μείνει» από μπαταρία, τότε η επίδειξη του ψηφιακού εγγράφου σε έναν ενδεχόμενο τροχονομικό έλεγχο δεν θα είναι εφικτή με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις με το ανάλογο πρόστιμο.
Το ευτυχές στην όλη υπόθεση είναι ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν τιμωρεί τη συγκεκριμένη παράβαση-αμέλεια αυστηρά. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 100 το ΚΟΚ, «ο οδηγός οδικού οχήματος υποχρεούται, όταν οδηγεί, να φέρει τη νόμιμη άδεια οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, το αποδεικτικό ασφάλισης, την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και κατά περίπτωση την ειδική άδεια οδήγησης οδηγού Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.), το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγού Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR) και τα λοιπά έγγραφα που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τη Διεθνή Οδική Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR) του ν. 1741/1987 (Α’225), το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων, τη βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου, τη βεβαίωση περιοριστή ταχύτητας και το σχετικό αυτοκόλλητο σήμα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, βεβαίωση, ή πιστοποιητικό απαιτείται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος από τις ειδικές διατάξεις.
Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο. από δώδεκα (12) ετών και άνω υποχρεούνται να φέρουν, όταν οδηγούν, οποιοδήποτε νόμιμο έγγραφο ταυτοποίησης προσώπου. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της πιο πάνω παραγράφου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 20 ευρώγια την έλλειψη καθενός από τα παραπάνω έγγραφα.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που δεν μπορείς να επιδείξεις το δίπλωμα είτε στη φυσική είτε στη ψηφιακή μορφή του, καλείσαι να καταβάλλεις πρόστιμο ύψους 20 ευρώ και προφανώς να προσκομίσεις το έγγραφο στις αρμόδιες αρχές.
Μια λύση θα ήταν να μεταφέρεις πάντα στο αυτοκίνητο ένα καλώδιο φόρτισης ώστε ακόμα και στο χειρότερο δυνατό σενάριο να καταφέρεις να επανεκκινήσεις το smartphone. Μια δεύτερη λύση είναι η άδεια οδήγησης, στη φυσική της μορφή, να παραμένει πάντοτε εντός του αυτοκινήτου, ώστε, ανά πάσα στιγμή να επιδειχθεί στις αστυνομικές Αρχές.
Πηγή: Athensmagazine.gr