Αν έχεις αυτά τα σημάδια στο πρόσωπο πάρε τον γιατρό σου: 7 σημεία που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σου

Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια στο πρόσωπο που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας.

Το συκώτι, ή αλλιώς ήπαρ, είναι το μεγαλύτερο ζωτικό όργανο του ανθρώπινου σώματος.

Φιλτράρει τις τοξίνες από το αίμα, μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά, αποθηκεύει ενέργεια και παράγει πρωτεΐνες απαραίτητες για την πήξη του αίματος, μεταξύ πολλών άλλων κρίσιμων εργασιών.

Όταν κάτι πάει στραβά με το συκώτι, μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη γενική υγεία μας. Παραδόξως, το δέρμα μας μπορεί συχνά να αποκαλύψει σημάδια ηπατικών προβλημάτων, χρησιμεύοντας ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανά προβλήματα.

Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια στο πρόσωπο που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πρόβλημα με το συκώτι σας

 

1. Ικτερός

Ο ίκτερος είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημάδια ηπατικής δυσλειτουργίας. Προκαλεί κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών, γνωστό ως σκληρός ίκτερος. Ο ίκτερος εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται χολερυθρίνη, μια κίτρινη χρωστική ουσία που παράγεται όταν τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια διασπώνται. Ένα υγιές συκώτι επεξεργάζεται και εξαλείφει τη χολερυθρίνη, αλλά όταν το ήπαρ είναι κατεστραμμένο ή δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών. Ο ίκτερος μπορεί να υποδεικνύει διάφορες ηπατικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδα, κίρρωση ή αποφρακτικό ίκτερο λόγω χολόλιθων.

2. Αγγειώματα αράχνης

Τα αγγειώματα της αράχνης είναι μικρά, κόκκινα, σαν αράχνη αιμοφόρα αγγεία που εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος, συχνά στο πρόσωπο και στο στήθος. Αυτά συχνά συνδέονται με ηπατικά προβλήματα, ιδιαίτερα με κίρρωση. Η κίρρωση είναι ένα όψιμο στάδιο δημιουργίας ουλών (ίνωση) του ήπατος που προκαλείται από πολλές μορφές ηπατικών ασθενειών και καταστάσεων, όπως η ηπατίτιδα και ο χρόνιος αλκοολισμός. Η ακριβής αιτία των αγγειωμάτων αράχνης στην ηπατική νόσο δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζονται με ορμονικές ανισορροπίες που προκαλούνται από δυσλειτουργία του ήπατος.

3. Παλαμικό ερύθημα

Το παλαμιαίο ερύθημα είναι ένα κοκκίνισμα στις παλάμες, ιδιαίτερα γύρω από τη βάση του αντίχειρα και του μικρού δακτύλου. Όπως τα αγγειώματα της αράχνης, μπορεί επίσης να είναι σημάδι ηπατικής νόσου, ιδιαίτερα κίρρωσης. Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτό το φαινόμενο δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με την αδυναμία του ήπατος να μεταβολίσει σωστά τα οιστρογόνα, οδηγώντας σε ορμονικές ανισορροπίες.

4. Κνησμός

Κνησμός, ή κνησμός του δέρματος, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με ηπατική νόσο. Συχνά σχετίζεται με χολοστατικές ασθένειες του ήπατος όπως η πρωτοπαθής χολική κίρρωση και η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα, όπου υπάρχει μειωμένη ροή χολής από το ήπαρ. Τα χολικά άλατα που συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματος λόγω της μειωμένης ηπατικής λειτουργίας μπορεί να οδηγήσουν σε κνησμό. Αυτός ο κνησμός μπορεί να είναι έντονος και εξουθενωτικός και είναι συχνά πιο αισθητός στα χέρια και τα πόδια.

5. Αλλαγές στο χρώμα και την υφή του δέρματος

Τα ηπατικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν διάφορες αλλαγές στην εμφάνιση και την υφή του δέρματος. Εκτός από τον ίκτερο, το δέρμα μπορεί να γίνει χλωμό ή να φαίνεται γκριζωπό. Μπορεί επίσης να αισθάνεται ασυνήθιστα ξηρό και τραχύ. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται στον ρόλο του ήπατος στην παραγωγή πρωτεϊνών και στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών. Όταν το συκώτι είναι σε κίνδυνο, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να διατηρεί υγιές δέρμα.

6. Πρήξιμο

Τα ηπατικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών στο σώμα, μια κατάσταση γνωστή ως οίδημα. Αυτό το υγρό συχνά συσσωρεύεται στην κοιλιά, με αποτέλεσμα να γίνεται διάταση και σύσφιξη. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ασκίτης και είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κίρρωσης του ήπατος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί πρήξιμο του προσώπου, δίνοντας στο πρόσωπο μια στρογγυλεμένη, πρησμένη εμφάνιση, που συχνά αναφέρεται ως «πρόσωπο φεγγαριού».

7. Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι μια κοινή αισθητική ανησυχία, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα λεπτό σημάδι ηπατικών προβλημάτων. Τα ηπατικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε κακό ύπνο, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μαύρους κύκλους και πρήξιμο κάτω από τα μάτια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόλο που αυτά τα σημάδια του προσώπου μπορεί να υποδεικνύουν ηπατικά προβλήματα, δεν είναι αποκλειστικά ηπατικά προβλήματα και μπορεί να προκληθούν και από άλλες καταστάσεις υγείας.

Επομένως, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό για σωστή διάγνωση εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία ηπατικών προβλημάτων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα και να αποτρέψει την εξέλιξη της ηπατικής νόσου.

Συμπερασματικά, το συκώτι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής μας υγείας και όταν αντιμετωπίζει προβλήματα, το σώμα μας μπορεί να σηματοδοτήσει την αγωνία του μέσω διαφόρων σημείων του προσώπου. Η αναγνώριση αυτών των προειδοποιητικών σημείων μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη παρέμβαση και καλύτερη διαχείριση των ηπατικών παθήσεων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα με βάση μόνο αυτά τα σημάδια και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και διάγνωση.

Η φροντίδα του συκωτιού σας μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας ισορροπημένης διατροφής και περιορισμένης κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ηπατικών προβλημάτων στην πρώτη θέση. Η υγεία του συκωτιού σας είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική σας ευεξία, επομένως να είστε προσεκτικοί στα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να στέλνει μέσω του δέρματός σας.

πηγή: enimerotiko.gr