Αν προσέξετε αυτό στις συνομιλίες σας, κάντε εξετάσεις για Πάρκινσον!

Οι περισσότεροι από εμάς μιλάμε με πολλούς και διάφορους ανθρώπους κάθε μέρα. Αυτές οι συνομιλίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, φυσικά, αλλά υπάρχουν ορισμένες σταθερές στην ομιλία μας που δεν αλλάζουν. Εκτός εάν, φυσικά, υπάρχει κάποιο υποκείμενο ζήτημα.

Εάν παρατηρείτε κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές όταν μιλάτε, ίσως είναι σώφρον να κάνετε εξέταση για τη νόσο του Πάρκινσον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η διαταραχή του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει την ομιλία και υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που φαίνονται όταν μιλάμε.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον

Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτική διαταραχή που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Τα σημάδια της πάθησης μπορεί να είναι ευρείας κλίμακας και συνήθως εμφανίζονται σταδιακά με τα χρόνια. Δυστυχώς, δεν υπάρχει σαφής λίστα ελέγχου για τα συμπτώματα του Πάρκινσον, καθώς αυτά μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα. Ορισμένα., δε, μπορεί να είναι τόσο ήπια σε μερικούς ανθρώπους που να περνούν εντελώς απαρατήρητα.

Ένα από τα κύρια συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Parkinson και συχνά το πρώτο σημάδι της νόσου είναι ένας μικρός και ελάχιστα αισθητός τρόμος μόνο στο ένα χέρι. Ο τρόμος είναι κάτι κοινό στη νόσο του Πάρκινσον. Κάποια άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • επιβράδυνση της κίνησης
  • μυική ακαμψία
  • διαταραχή της στάσης και της ισορροπίας
  • απώλεια αυτόματων κινήσεων
  • αλλαγές στον τρόπο γραφής

Οι ειδικοί προειδοποιούν για άλλο ένα αξιοσημείωτο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον

Αν και ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων θα μπορούσε να είναι σημάδια της νόσου του Parkinson, πολλά μπορούν να φανούν σε κάτι που κάνουμε καθημερινά: κατά την ομιλία. Σύμφωνα με τον δρ. Joseph Kennedy, από το Consumer’s Health Report, “τα σχετιζόμενα προβλήματα ομιλίας κατά τη νόσο του Πάρκινσον περιλαμβάνουν σύγχυση λέξεων, μπερδεμένη εκφορά του λόγου και αδυναμία ολοκλήρωσης των σκέψεων. Αυτά τα προβλήματα στην ομιλία μπορεί να είναι μια μεγάλη αιτία ανησυχίας για όσους πάσχουν από την πάθηση. Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει τις κινητικές δεξιότητες ομιλίας, μειώνοντας έτσι την επικοινωνία σας με αυτά τα συμπτώματα να επιδεινώνονται καθώς η νόσος εξελίσσεται”.

Ωστόσο, ορισμένα προβλήματα ομιλίας μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα από άλλα

Ο δρ. Wolfram Schwarz, συνιδρυτής του Meduni.com, είπε ότι πολλά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον στην ομιλία εμφανίζονται αφότου επηρεαστούν οι κινήσεις του προσώπου, του στόματος ή του λαιμού«Η νόσος του Parkinson προκαλείται από απώλεια νευρικών κυττάρων σε ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως φαιά ουσία. Μεταξύ των πολλών επιπτώσεων που προκαλεί, η πιο βασική είναι η μείωση της ορμόνης ντοπαμίνης στον εγκέφαλο», εξηγεί ο δρ. Schwarz, σημειώνοντας ότι η έλλειψη ντοπαμίνης με την πάροδο του χρόνου επηρεάζει την κίνηση των μυών του προσώπου, του στόματος και του λαιμού, οι οποίες στη συνέχεια επηρεάζουν την ομιλία και την επικοινωνία.

Σύμφωνα με τον δρ. Schwarz, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα της νόσου του Parkinson κατά την ομιλία, τα οποία μπορεί να παρατηρηθούν ως πρώιμα σημάδια της νόσου. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • έλλειψη ελέγχου στον τόνο της φωνής
  • προβλήματα φωνής που επηρεάζουν βασικές πτυχές της ζωής
  • ανέκφραστο πρόσωπο
  • πιο αργή η πιο γρήγορη ομιλία από ποτέ, ακόμα κι αν δεν θέλετε να μιλήσετε με αυτή την ταχύτητα,
  • προβλήματα κατάποσης υγρών και στερεών

Πηγές: https://www.mayoclinic.orghttps://bestlifeonline.com

Πηγή: iatropedia.gr