Αναβαθμίζεται το λιμάνι της Κυλλήνης-Ένα σπουδαίο έργο στίς ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά !

Έργα εισιτήριο για το μέλλον

Ασφαλέστερο και περισσότερο λειτουργικό θα γίνει με τα νέα έργα το λιμάνι της Κυλλήνης. Στις αρχές Ιανουαρίου υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Συμπληρωματικά έργα προστασίας και λειτουργικότητας του λιμένα Κυλλήνης» μεταξύ  του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του Δημάρχου  Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, παρουσία και του πρώην προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Άρη Χατζήπαπα.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 4.932.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το  Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα του ΕΣΠΑ – ΕΣΠΑ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Στο σύνολό τους οι παρεμβάσεις θα εκτελεστούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας  Ηλείας. Μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, ανοίγει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου.

Κόποι μακρού χρόνου λαμβάνουν σάρκα και οστά

«Ενισχύουμε τους αναπτυξιακούς πόλους της Δυτικής Ελλάδας. Σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που σκοπό έχει την αναβάθμιση των υποδομών που εξυπηρετούν το τουριστικό ρεύμα. Διεκδικήσαμε πόρους τους εξασφαλίσαμε κι έχοντας φροντίσει να υπάρχει κατάλληλη τεχνική προετοιμασία, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, προχωράμε σε παρεμβάσεις που καθιστούν ασφαλέστερο και περισσότερο λειτουργικό το λιμάνι της Κυλλήνης, το οποίο έχει σπουδαίο ρόλο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη όλης της Ηλείας, στις μεταφορές, στο εμπόριο και στον τουρισμό».

Τίθενται τα θεμέλια προκειμένου στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027) να ολοκληρωθούν  οι υποδομές και να καταστεί το λιμάνι της Κυλλήνης, ως ένας ισχυρός πόλος ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Για το λόγο αυτό η Π.Ε Ηλείας ήδη έχει θέσει ως προτεραιότητα τρεις μελέτες κομβικής σημασίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο master plan του λιμένα.

  • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κατασκευής του κρηπιδώματος του εμπορευματικού λιμένα.
  • Το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και κατασκευή της μαρίνας τουριστικών σκαφών και
  • Τη δημιουργία υπήνεμου μόλου για ένα λιμάνι πλήρως λειτουργικό και ασφαλές»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια και προσωπικά τον κ. Κατσιφάρα για τη διαρκή και αποτελεσματική συνεργασία, τόνισε ότι πρόκειται για δύο έργα που διευρύνουν σημαντικά τις δυνατότητες του λιμανιού της Κυλλήνης, αφού αποτελούν το εισιτήριο για το μέλλον. «Όσο μεγαλώνει το λιμάνι, μεγαλώνουν και οι δυνατότητές του, για τα εμπορικά πλοία, τη μαρίνα, τα υδροπλάνα και όλα όσα σχεδιάζουμε» ανέφερε ο κ. Μοράντ.

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου, «Συμπληρωματικά έργα προστασίας και λειτουργικότητας του λιμένα Κυλλήνης» περιλαμβάνονται δύο υποέργα.

Το πρώτο αφορά την επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου κατά 130 μέτρα περίπου, με σκοπό την προστασία του λιμένα από βόρειους και βορειανατολικούς ανέμους.

Το δεύτερο, προβλέπει αποπεράτωση των εργασιών στη βόρεια προβλήτα του λιμένος Κυλλήνης, με κατασκευή λιμενικών δαπέδων βαρέως τύπου προκειμένου να επεκταθεί ο χώρος ελλιμενισμού.

Στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού για την αναβάθμιση του λιμένα Κυλλήνης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη,  παρουσία του Βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα και των εκπροσώπων του Προεδρείου της Ένωσης Λιμενικών Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου και Ηλείας από τον Πρόεδρο Γιάννη Κορίζη, τον Γενικό Γραμματέα Χρήστο Ζαβό και τον Ταμία Μάριο Μπουλαμάτση.

Ο Υπουργός δέχτηκε προς άμεση υλοποίηση την εισήγηση του Βουλευτή και των εκπροσώπων των Λιμενικών για αναβάθμισή του από Λιμενικό Τμήμα σε Αυτόνομο Λιμεναρχείο.

Επίσης ο Υπουργός αποδέχτηκε το αίτημα για στελέχωση του Λιμεναρχείου, καθώς και ενίσχυσή του με χερσαία και θαλάσσια μέσα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση επιβατών στο λιμάνι Κυλλήνης, του οποίου συνεχώς αυξάνεται η επιβατική και εμπορευματική κίνηση.

Αναδημοσιευση από christoslambridis.wordpress.com