Ανοιχτή επιστολή ενημέρωσης των κατοίκων των νησιών του Ιονίου

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, η Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, καλώντας σε Πανιόνια παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στα Τραυλιάτα Κεφαλονιάς κι έχοντας στο πλευρό της κατοίκους των νησιών μας, φορείς, παρατάξεις και κάθε συλλογικότητα, αλλά κυρίως την ενυπόγραφη δύναμη χιλιάδων συμπολιτών μας που τάσσονται ονομαστικά κατά της καταστροφικής για τα νησιά μας εξόρυξης υδρογονανθράκων, μετέφερε στο τακτικό Περιφερειακό Συμβούλιο μια νωπή λαϊκή εντολή και μια κραυγή αγωνίας, για ένα μεγάλο και ξεκάθαρο ΟΧΙ στις εξορύξεις. Ένα ΟΧΙ μαζικό, αναμφισβήτητο, τεκμηριωμένο με κάθε τρόπο και κάθε επιστημονικό και πολιτικό εργαλείο.

Η παράστασή μας στο Π.Σ., πρωτόγνωρη σε συμμετοχή και σε παλμό για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αλλά και για ένα θέμα με περιβαλλοντικό πρόσημο και όχι μόνο, αν και επιβεβαίωσε την ολοένα αυξανόμενη δυναμική στις τοπικές κοινωνίες του “ΟΧΙ στις εξορύξεις, ΝΑΙ στη ζωή και στο μέλλον”, δυστυχώς συνάντησε απέναντί της μια πολιτική και θεσμική εκτροπή. Και είναι εκτροπή, γιατί ένα δημοκρατικό όργανο όπως το Π.Σ., απολύτως αντιπροσωπευτικό στον ρόλο και την λειτουργία του, αψήφησε την φωνή και τις υπογραφές των συμπολιτών μας, αγνόησε την ειρηνική, μαζική και δυναμική παρουσία μας, απέρριψε με διάφορες κατασκευασμένες προφάσεις το αίτημα αγωνίας των τοπικών κοινωνιών να συζητηθεί το ζήτημα των εξορύξεων και τα νέα δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί, με σκοπό το ΟΧΙ στις εξορύξεις, εκτός από λαϊκή και κοινωνική νομιμοποίηση που έχει λάβει, να πάρει και θεσμική κατοχύρωση.

Τα όσα συνέβησαν, το σκεπτικό της… “μη συζήτησης”, η αναβολή δηλαδή συζήτησης για ένα θέμα με συντριπτική την κοινωνική ανησυχία, εκφρασμένη με χιλιάδες υτογραφές, οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες του Π.Σ., εκείνοι/ες δηλαδή που συστρατεύθηκαν με το μαζικό αίτημά μας και εκείνοι που συντάχθηκαν με τις μεθοδεύσεις της Περιφερειακής αρχής και πλειοψηφίας, όπως οι ειρωνείες και οι προκλήσεις εκ μέρους περιφερειακού συμβούλου (Ζακύνθου), είναι πλέον γνωστά στον κάθε κάτοικο των νησιών μας και όλοι μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Άλλωστε, όλοι κρίνονται και όλοι κρινόμαστε. Δεν μπορούμε όμως να μην καταδικάσουμε το τελικό αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων αυτών, που ήταν να μην συζητηθεί τελικά μια πρόταση για ένα ξεκάθαρο και κατηγορηματικό ΟΧΙ στις εξορύξεις, ένα ΟΧΙ που έχει την υπογραφή χιλιάδων ανθρώπων.

Η στάση αυτή της Περιφερειακής Αρχής, κρίνεται ήδη και μάλιστα δημόσια από όλο και περισσότερους. Όταν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι επιλέγουν να μην εξυπηρετήσουν τα δίκαια αιτήματα για την ευημερία του τόπου και των κατοίκων του, τότε οι ίδιοι οι κάτοικοι αναλαμβάνουν να φροντίσουν γι’ αυτό, όπως ήδη το κάνουν κι ακόμα πιο εντατικά. Μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πυρήνες αντίστασης στο εξορυκτικό έγκλημα που πλησιάζει, γεννιούνται, μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται. Συμπολίτες μας συνεχίζουν να συνυπογράφουν το ΟΧΙ στις εξορύξεις και ανησυχούν ιδιαίτερα για τις καταστροφικές συνέπειές τους. Και εμείς θα ανταποκριθούμε. Για ακόμη μια φορά, για πολλοστή φορά. Υποκαθιστώντας ένα επίσημο κράτος και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που μας κράτησαν χρόνια τώρα στο σκοτάδι της άγνοιας, όταν από την άλλη φωτογραφίζονταν με τους εκπροσώπους πετρελαϊκής εταιρίας σε εκδηλώσεις χορηγιών σε σχολεία, κέντρα υγείας κοκ.

Και φυσικά, εκτός από τις ενημερώσεις, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα μας, το ΟΧΙ στις εξορύξεις, από μαζικό να γίνει παλλαϊκό. Και θα το καταφέρουμε. Θα είμαστε ακόμη πιο μαζικά και δυναμικά παρόντες στο επόμενο Π.Σ που θα γίνει στο νησί μας και καλούμε τους κατοίκους κάθε νησιού του Ιονίου να κάνουν το ίδιο σε Π.Σ. που θα γίνουν στο νησί τους. Γιατί κόντρα στα συμφέροντα των ενεργειακών κερδοσκοπικών κολοσσών και εκείνων που τα επιτρέπουν ή τα ανέχονται, υπάρχει κάτι πολύ πιο μεγάλο και πιο πολύτιμο: Το Ιόνιο που ταξιδεύει τα όνειρά μας και ζει τα παιδιά μας.

Κεφαλονιά, 16-4-2019

Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων