Ανοιχτή επιστολή των συμβασιούχων που εργάζονται στα Νοσοκομεία της Κεφαλονιάς.

Όλοι εμείς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς (ΓΝΚ) και στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου (επικουρικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ.) διαμαρτυρόμαστε για τη συνέχιση της εργασιακής μας ανασφάλειας και ομηρίας.

Λίγο πριν τη λήξη της σύμβασής μας η προοπτική είναι είτε η απόλυση όλων μετά τη λήξη της σύμβασης είτε νέα προκήρυξη (πανομοιότυπη της προηγούμενης) για εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είτε να γίνουμε οι ίδιοι εργολάβοι του εαυτού μας. Και τα τρία ενδεχόμενα απορρίπτονται ως αρνητικά τόσο για την κάλυψη των δικών μας αναγκών όσο και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασθενών στα Νοσοκομεία του Νομού.

Ζούμε για χρόνια δύσκολες εργασιακές συνθήκες, που οξύνθηκαν από την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στο ΓΝΚ, την μετατροπή στην πράξη του Μαντζαβινάτειου σε υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας (ΚΥ), την οριακή λειτουργία του ΚΥ Ιθάκης και την αποδυνάμωση όλων των δομών πρωτοβάθμιας υγείας. Εργαζόμαστε εκτελώντας παράλληλα καθήκοντα, σε διπλά και τριπλά πόστα που κληθήκαμε να αναλάβουμε σε τμήματα υποστελεχωμένα, αναγκασμένοι να υπογράφουμε συμβάσεις με πετσοκομμένα δικαιώματα. Μπουχτίσαμε από τα καλέσματα για υπομονή, υποσχέσεις για αυξημένη μοριοδότηση, αλλά και δημιουργία ελπίδων για μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου. Η πραγματικότητα είναι ότι ήταν όλα ψέμα. Αλήθεια είναι, επίσης, ότι ποτέ δεν εκδιώχθηκαν οριστικά οι εργολάβοι (πχ σε καθαριότητα, τραπεζοκόμοι – κουζίνα) αφού ποτέ δεν νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις διαχρονικά την απαγόρευση της δυνατότητάς τους να διεκδικούν την είσοδό τους στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των νοσοκομείων.

Καλύπτουμε οξυμένες πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο ΓΝΚ και στο Μαντζαβινάτειο. Για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των ασθενών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία, είμαστε απαραίτητοι και εμείς με την πείρα μας και χιλιάδες επιπλέον μόνιμοι εργαζόμενοι. Δεν είμαστε συμπληρωματικό προσωπικό ορισμένης χρήσης. Αποκτήσαμε στο χώρο δουλειάς μας πολύτιμη εμπειρία στον τομέα εργασίας μας. Μπορούμε και θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο ΓΝΚ και στο Μαντζαβινάτειο.

Γι’ αυτό όλοι εμείς οι συμβασιούχοι του ΓΝΚ και στο Μαντζαβινάτειο διεκδικούμε:

  • Καμία απόλυση εργαζόμενου.
  • Μονιμοποίηση με μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια στις πλάτες μας καταπατώντας τα δικαιώματά μας. Καμιά νέα αναμονή. Βγαίνουμε στο προσκήνιο δυναμικά και διεκδικούμε το μόνο που μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα τις δικές μας ανάγκες αλλά και την ομαλή χωρίς προβλήματα κάλυψη των αναγκών των ασθενών των Νοσοκομείων του Νομού.

Αυτό είναι το μήνυμά μας και προς τη νέα κυβέρνηση και προς τη νέα διοίκηση.

[Ακολουθούν οι υπογραφές]

Υπογραφές_συμβασιούχοι_ΓΝΚ