Ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών για τον κορονοϊό – Σε ποιους θα χορηγηθούν

Ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους τα μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα, τα οποία χορηγήθηκαν στο σύνολό τους σε έλληνες ασθενείς. Ενδεχομένως και αύριο Παρασκευή (14/1) να ανοίξει η πλατφόρμα για την χορήγηση των πειραματικών αντιιικών φαρμάκων, τα οποία προμηθεύτηκε η χώρα μας από την εταιρεία Merck (MSD στην Ευρώπη).

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν χορηγηθεί όλα και έκλεισαν τον κύκλο τους, ενώ δεν αναμένεται να παραληφθούν άλλα, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊο η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια ανοίγει έως αύριο και ξεκινάμε τη χορήγησή τους», τόνισε η ίδια προσθέτοντας πως στις συγκεκριμένες θεραπείες προς το παρόν δεν έχει δοθεί άδεια, γι’ αυτό ο ασθενής θα πρέπει να υπογράφει πριν από τη λήψη τους.

«Είναι αντιικά με θετική γνωμοδότηση, αλλά όχι με έγκριση. Άρα οι γιατροί θα τα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που λάμβαναν και τα μονοκλωνικά μέχρι σήμερα, θα τα ελέγχει η ίδια η επιτροπή και δίνει έγκριση. Θα δίνονται στα νοσοκομεία που νοσηλεύονται οι ασθενείς, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όταν ο ασθενής είναι στο σπίτι του. Οι γιατροί που κάνουν τη συνταγογράφηση θα πρέπει να καταχωρούν στο σύστημα την 7η και την 24η ημέρα την πορεία της νόσου», τόνισε η ίδια.

Πηγή: iatropedia.gr