Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο οι Ιταλοί Μετεωρολόγοι να σχηματιστεί μεσογειακός κυκλώνας μέχρι τον Νοέμβριο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ειδικά στην δυτική και κεντρική Ευρώπη που βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρατεταμένων κυμάτων καύσωνα, αύξησαν σημαντικά την θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στη λεκάνη της Μεσογείου, με αποτέλεσμα ο υπερβολικός κορεσμός υδρατμών στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας να γίνει η αιτία ώστε να πυροδοτήσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, ακόμα και τον σχηματισμό ενός μεσογειακού κυκλώνα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ilmeteo.it
Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο οι Ιταλοί Μετεωρολόγοι να σχηματιστεί μεσογειακός κυκλώνας μέχρι τον Νοέμβριο.
Ας τα πάρουμε όμως τη σειρά. Φέτος οι παρατεταμένοι καύσωνες, επηρέασαν σημαντικά τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας, ανεβάζοντας τις τιμές έως και τους 28 με 30 βαθμούς κελσίου στο μεγαλύτερο τμήμα της Μεσογείου. Δηλαδή μιλάμε για μία ανωμαλία της θερμοκρασίας έως και 5 βαθμούς πάνω από το μεσοπρόθεσμο μέσο όρο για τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής. Αν και η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα σχηματισμού ενός μεσογειακού κυκλώνα, εντούτοις μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον σχηματισμό ισχυρών βαρομετρικών συστημάτων, ικανών να προκαλέσουν ακραία καιρικά φαινόμενα στα νότια τμήματα της Μεσογείου.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το φθινόπωρο είναι μία εποχή στην οποία έχουμε πολλές αντιθέσεις στις καιρικές συνθήκες, αφού έχουμε μία ευμετάβλητη συμπεριφορά στην διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Από την μία έχουμε την επικράτηση ψυχρότερων αέριων μαζών και έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια στη Βόρεια Ευρώπη κι από την άλλη πλευρά έχουμε τις θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική που προσπαθούν να εισβάλλουν στη λεκάνη της Μεσογείου. Σύμφωνα λοιπόν με το ευρωπαϊκό αριθμητικό μοντέλο ECMWF και τις αναλύσεις του AccuWeather, υπάρχει ένα ενδεχόμενο η καθοδική κίνηση ψυχρότερων αέριων μαζών από τη Βόρεια Ευρώπη προς τη λεκάνη της Μεσογείου που θα επιφέρει μια σύγκρουση με τις θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρά βαρομετρικά συστήματα και κάποιο εξ αυτών να εξελιχθεί σε μεσογειακό κυκλώνα που να περιέχει μεγάλο όγκο νερού άνω των 200 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο και ανέμους που θα αγγίζουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα.
Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο οι Ιταλοί Μετεωρολόγοι να σχηματιστεί μεσογειακός κυκλώνας μέχρι τον Νοέμβριο.
Πάντως, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ο Οκτώβριος αν και αρχικά θα είναι ξηρός με λίγα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όπου οι υψηλότερες θερμοκρασίες ίσως να καταγραφούν κυρίως στην νοτιοδυτική Ευρώπη, αυξάνοντας τον κίνδυνο ξεσπάσματος πυρκαγιών, από τα μέσα του Οκτωβρίου το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει σημαντικά αρχικά στη βόρεια Ευρώπη και εν συνεχεία σε όλη την Ευρώπη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Πηγή: https://www.forecastweather.gr/