Ταχύτατος & επιθετικός ήταν τελικά ο καρχαρίας που εντοπίστηκε 3 χλμ. έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου, μεταξύ Κυλλήνης και Κεφαλονιάς, προ μηνός (βίντεο)

Αναστάτωση προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στα νησιά του Ιονίου, λόγω της εμφάνισης ενός ανθρωποφάγου καρχαρία 3 χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου, μεταξύ Κυλλήνης και Κεφαλονιάς. 

Ο καρχαρίας, όπως σας είχαμε αναφέρει στο pronews.gr, εντοπίστηκε από επαγγελματία ψαρά. Ο έμπειρος καπετάνιος είδε το μεγάλο ψάρι από μακριά και πλησίασε με το σκάφος του για να δει γιατί ακριβώς πρόκειται. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι πρόκειται για καρχαρία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο καρχαρίας που εντόπισε ο ψαράς λίγα χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου είναι της οικογενείας Mako, ανθρωποφάγος και πολύ επιθετικός, με το a-z-animal να τον κατατάσσει ως τον 7ο πιο επιθετικό καρχαρία και να στέκεται στο δάγκωμά του, το οποίο χαρακτηρίζει ως 2ο πιο δυνατό, μετά του κροκοδείλου. 

Σπάνια συχνάζει σε ρηχές παραλίες. Από την άλλη πλευρά, οι δύτες, ιδίως οι ψαράδες με καμάκι, μπορεί να διατρέχουν κάπως μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μέχρι το 2022 είχαν σημειωθεί 10 απρόκλητες επιθέσεις σε ανθρώπους από καρχαρίες Mako, οι τρεις απ’ αυτές αποδείχθηκαν θανατηφόρες.

Καρχαρίες: Γιατί εμφανίζονται συχνότερα στις ελληνικές θάλασσες

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ολοένα και συχνότερη εμφάνιση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες οφείλεται στην αναπαραγωγή τους.

«Είναι περίοδος αναπαραγωγής και για να εναποθέσουν τα αυγά τους ή για να γεννήσουν τα αυγά τους, δεν το κάνουν στην ανοιχτή θάλασσα αλλά στα ρηχά», λέει η Αναστασία Χαρίτου στο MEGA, υπεύθυνη προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης ISEA.

Τι κάνουμε αν δούμε καρχαρία

Στην περίπτωση που βρεθούμε στη δυσχερή θέση να συναντηθούμε με καρχαρία, απομακρυνόμαστε αργά από το σημείο χωρίς απότομες κινήσεις.

«Τα μικρότερα είναι πιο επιθετικά. Σε περίπτωση που δούμε πρέπει να απομακρυνθούμε», σημειώνει ο ιχθυολόγος Γιάννης Γιόβος.

Αν είμαστε στην παραλία και εντοπίσουμε κητοειδές, ειδοποιούμε αμέσως το Λιμενικό.

πηγή: pronews.gr