Απάντηση του Υποψηφιου Δημάρχου Ληξουρίου, Γ.Κατσιβέλη, σε επιστολή της Φιλοζωϊκης «Ντορίς»

Είναι γεγονός ότι η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι πολύ σημαντικό ζήτημα γιατί είναι δείγμα πολιτισμού για ένα τόπο.
Παράλληλα πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ζήτημα παιδείας , ενημέρωσης και δημιουργίας συνθηκών πρόληψης , θεωρούμε δε , κομβικής σημασίας τα θέματα της στείρωσης , της περίθαλψης και της εκπαίδευσης μαθητών και γονέων.
Για το σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε με όλους τους επίσημους φορείς του κράτους προκειμένου να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με σχολεία και συλλόγους για να αποκτήσουμε επιτέλους την κουλτούρα και τη φιλοζωϊκή συνείδηση που αυτή τη στιγμή είναι ελλιπής.
Στην κατεύθυνση αυτή είμαστε αποφασισμένοι , σε πρώτη φάση, να οργανώσουμε ένα φορέα διαχείρισης των αδέσποτων με τη σύσταση πενταμελούς συμβουλευτικής επιτροπής ,όπως προβλέπει ο νόμος , με τη συμμετοχή τοπικών εθελοντικών ομάδων και συλλόγων που θα αναλάβουν σε σύμπραξη με το Δήμο τη διενέργεια στειρώσεων, εμβολιασμών, θεραπείας και προώθηση για υιοθεσία αδέσποτων.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων σκοπεύουμε να διαθέσουμε ένα ικανό ποσό στον προϋπολογισμό του Δήμου που να μπορεί να καλύψει αυτές τις αρχικές δαπάνες της τάξεως των 15.000 ευρώ.Το ακριβές ποσό βέβαια θα διαμορφωθεί όταν έχουμε σαφή εικόνα για τον αριθμό των περιθαλπομένων ζώων και των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν για την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών.
Η οργάνωση κατάλληλου χώρου στο Δήμο Ληξουρίου είναι επιβεβλημένη και θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε κονδύλια μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ώστε να δημιουργηθεί μια δομή σύγχρονη με όλες τις προδιαγραφές στο χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου στην περιοχή Βοράτο της ΤΚ Σουλλάρων.
Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος των αδέσποτων πιστεύουμε ότι ξεκινά από την ανευθυνότητα των ιδιοκτητών και ο Δήμος τη δεδομένη στιγμή δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία προκειμένου να ελέγχει και να προλαμβάνει τις ενέργειες αυτές , θα συνεργαστούμε με την ΕΛ.ΑΣ και θα ζητήσουμε την αυστηρή τήρηση των νόμων και όσων προβλέπονται χωρίς κανένα ελαφρυντικό γιατί πιστεύουμε ότι η λανθασμένη ενέργεια ενός ζώου μπορεί να δικαιολογηθεί , ενός ανθρώπου που εγκαταλείπει αβοήθητα ζώα , όχι.
Όσον αφορά στο θέμα των τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή μας δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ρύπανσης των ακτών ενώ προστατεύουν με κάθε τρόπο τις φωλιές των χελωνών και παρουσιάζονται πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες του Δήμου.
Σίγουρα το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων είναι ένα θέμα που απαιτεί υπομονή , οργάνωση και συνεργασία όλων των φορέων για την αντιμετώπισή του.
Από τη δική μας πλευρά υπάρχει η ισχυρή βούληση να βάλουμε τις βάσεις προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές στο Δήμο μας που σταδιακά θα εξαλείψουν το πρόβλημα και θα αποτελέσουν διαφήμιση για τον τόπο μας.
Για το συνδυασμό «Δύναμη Αξιοπιστίας και Προόδου»
Ο υποψήφιος Δήμαρχος
Γιώργος Κατσιβέλης