Απαντητική επιστολή προς τον Σύλλογο Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλλονιάς Ντορίς.

Αγαπητοί φίλοι , συμπολίτες μας, και μέλη του Συλλόγου

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την δυνατότητα που μας δίνετε, μέσω της ανοιχτής επιστολής σας, να αναδείξουμε το ήδη υπάρχον  έργο μας στον πολύ ευαίσθητο για την εύρυθμη λειτουργία μιας πολιτισμένης κοινωνίας,προβλήματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Πριν την ανάληψη της Πρώτης Θητείας της παρούσης Δημοτικής Αρχής ΤΟΥ Δημάρχου μας  Αλέξανδρου Παρίση (2010) ,φανταζόμαστε ότι όλοι οι συμπολίτες μας θα θυμούνται τις αγέλες αδέσποτων σκύλων που κυκλοφορούσανστο Αργοστόλι, ενώ δεν ήταν και λίγα τα περιστατικά , που υπήρχαν αναφορές για επιθέσεις αυτών ,σε ανθρώπους κυρίως ηλικιωμένους ,αφού εξαθλιωμένα από την πείνα και την δίψα καθώς και θύματα τα ίδια πολλών κρουσμάτων βίας εναντίον τους,έπρεπε να αμυνθούν..…

Με την ανάληψη των καθηκόντων της ΔημοτικήςΑρχής ,άμεσα ο Δήμαρχος σας κάλεσε στο γραφείο του και σας ανακοίνωσε την απόφασή του να σας παραχωρήσει την έκταση που είστε και τώρα ,6στρεμμάτων περίπου ,προκειμένου να δημιουργηθεί  άμεσα ,ένας προσωρινός χώρος παραμονής των ζώων,ενώ την στιγμή της παρουσίας του Δ.Σ. του Συλλόγου σας πραγματοποίησε έρανο μεταξύ των παρόντων δημοτικών συμβούλων, επισκεπτών και φίλων και σας πρόσφερε, συμβολικά,το πρώτο ποσό που θα χρειαζόταν για να σας ευχηθεί καλή αρχή στο δύσκολο εγχείρημά σας.

Από τότε πέρασε πολύ καιρός και η Δημοτική Αρχή του Αλέκου Παρίση είναι σταθερά δίπλα σας ,στο μέτρο του δυνατού ,προσφέροντας λύσεις όπου αυτό είναι εφικτό.

Είμαστε από τους πρώτους Δήμους και από τους λίγους σχετικά Πανελληνίως, που δημιουργήσαμε πενταμελή επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων ,όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, σας χορηγούμε ετήσια μέσω του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε υπογράψει, 14.000 ευρώ καθαρά για τις ανάγκες σίτισης και περίθαλψης των αδέσποτων, ενώ παράλληλα τρέχουμε και πρόγραμμα  στειρώσεων, εμβολιασμών και σήμανσης,ύψους περίπου 7. 000 ευρώ, χρήματα που μοιράζονται στους τοπικούς κτηνιάτρους .

Έχουμε συνδέσει  και παρέχουμε τους χώρους προσωρινής διαμονής των αδέσποτων δωρεάν με το σύστημα ύδρευσης της πόλης μας για να κάνετε απερίσπαστοι τις απαραίτητες εργασίες που απαιτούνται καθημερινά στο χώρο, ενώ βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε για να τρέξετε για πρώτη φορά στα σχολεία του νησιού μας, το πρόγραμμα εθελοντικών ομάδων εκπαίδευσης ,συνδράμοντας στο χορηγικό σας πρόγραμμα.

Ανταποκρινόμενοι επίσης στο αίτημα σας, σας παραχωρήσαμε δυο κτίρια στην Π.Μπακογιάννη, για να μπορέσετε να τα διαμορφώσετε σε χώρους κατάλληλους για να γίνονται μικρής έκτασης κτηνιατρικές πράξεις με την παρουσία εθελοντών Ελλήνων και αλλοδαπών κτηνιάτρων, με στόχευση τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών μας.

Έχει  καθυστερήσει βέβαια, κυρίως για γραφειοκρατικούς λόγους,να ολοκληρωθεί η παραχώρηση της χρήσης των χώρων αυτών ,αλλά προσδοκούμενα το κάνουμε σύντομα για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα σας όπως έχει συμβεί και σε άλλους Δήμους στη χώρα μας.

Η αλήθεια είναι ότι η υπάρχουσα νομοθεσία ,με τις απαγορεύσεις συγκεκριμένων χώρων για την επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων, σε πόλεις μικρές σαν την δική μας δημιουργεί πολλά εμπόδια να εφαρμοστεί η βούληση του νομοθέτη, αλλά ελπίζουμε τελικά με το νέο δημοτικό συμβούλιο και την πολύτιμη δική σας συνδρομή και συνεργασία μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας, να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε κατάλληλα αυτές τις τοποθεσίες.

Είναι πρώτη μας προτεραιότητα να ανιχνεύσουμε τον τρόπο και να ανεύρουμε τα  επιπλέον κονδύλια ώστε  να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, με παρεμβάσεις καίριες και φιλικές προς το περιβάλλον και τους συμπολίτες μας.

Σκοπεύουμε να καλέσουμε τους συμπολίτες μας σε ανοιχτές, διαλόγου συγκεντρώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η ευρεία ενημέρωση τους για τις υποχρεώσεις τους, να επισκεφθούμε με εκπροσώπους του Συλλόγου σας τα σχολεία του Δήμου μας για τον ίδιο σκοπό,ενώ θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία μας με την ΕΛ.ΑΣ., με  στόχευση τη πρόβλεψη αλλά και  πάταξη θεμάτων βίας στα αδέσποτα ζώα και επιβολής των αναλογούντων ανταποδοτικών προστίμων που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Για το σοβαρότατο  θέμα των επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές σκοπεύουμε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε  τοπικά το κάθε πρόβλημα με επιτροπές που θα συστήσουμε με σκοπό την ενημέρωση των επιχειρηματιών για την πρόληψη περιπτώσεων ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Και φυσικά μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε περαιτέρω το φιλοζωικό προφίλ του Δήμου μας αναφορικά με  την εικόνα του προς την τουριστική αγορά… ποιος δεν θέλει να κάνει τις διακοπές του σε έναν άκρως φιλικό προς τα τετράποδα τόπο, δείγμα άλλωστε και του πολιτισμού που αρμόζει στο νησί μας ;

Ειδικά όταν οι τουριστικές αγορές που στοχεύουμε έχουν ιδιαίτερα αναπτύξει την φιλοζωική τους κουλτούρα σε δυσθεώρητα για τα Ελληνικά δεδομένα επίπεδα..

 

Καλοί μας φίλοι..

Μαζί έχουμε πετύχει πολλά… υπάρχουν αναμφισβήτητα ακόμη προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Όμως επίσης αναμφισβήτητα  προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια σκληρά και ευελπιστούμε να έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε τις δράσεις μας με την νέα εντολή συνέχισης του έργου μας από τους  συμπολίτες μας… Γνωρίζουμε καλά τα θέματα που αφορούν την  προστασία των αγαπημένων μας τετράποδων φίλων.

Το σοβαρό έργο που για πρώτη φορά έχει συντελεσθεί, πρέπει και στον τομέα αυτό να διαφυλαχθεί, να συνεχισθεί και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Τα καλύτερα είναι μπροστά μας …

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ανεκτίμητη προσφορά σας και την ανεξάντλητη και αδιάκοπη φροντίδα σας στα αδέσποτα ζώα καθώς και για την ευκαιρία που μας δώσατε  να αναπτύξουμε τα έργα μας και τους σκοπούς μας…

 

Αργοστόλι   14-5-2019

Δημοτικός Συνδυασμός «ἹΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ»

Με υποψήφιο ΔΗΜΑΡΧΟ τον Αλέξανδρο Παρίση