ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απεβίωσε την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 76 ετών, στο Χόλμντελ της Νέας Ιερσέης, ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής και Μηχανικής Κώστας Λυμπέρης, πατέρας της γνωστής Ογκολόγου Στέλλας Λυμπέρη-Λατουσσάκη και της Κλειώ Λυμπέρη και σύζυγος της Διονυσίας Θεοφιλοπούλου.

Ο εκλιπών είχε και μια αδερφή την Δρ. Μαρία Λυμπέρη, που διαμένει στο Λος Αντζελες.

Σύμφωνα με την οικογένεια του είχε υποστεί έμφραγμα στις 8 Νοεμβρίου 2020 και από τότε νοσηλευόταν στο Ιατρικό Κέντρο Bayshore. Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε υποτροπή.

Ήταν ένας απο τους πιο δυναμικούς επιστήμονες που εργάστηκε για τον Αμερικανικό Στρατό στο τμήμα μηχανικών, που είναι γνωστό ως «Army Corps of Engineers» για 21 χρόνια, συμβάλλοντας με τις γνώσεις τους στην ανάπτυξη μεγάλων έργων.

Ο αείμνηστος Κώστας Λυμπέρης με την σύζυγό του Διονυσία και την κόρη τους Δρ. Στέλλα Λυμπέρη.

Στην διάρκεια της πολυετούς καριέρας του δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια, μεταξύ των  οποίων το πανεπιστήμιο Seton Hall και το Middlesex County College καθώς και στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Stevens Institute of Technology.

Τόσο η καριέρα του όσο και οι διακρίσεις

που έλαβε τον κατέστησαν ως έναν απο τους πιο αναγνωρισμένους σε παναμερικανικό επίπεδο μηχανικούς και ειδικότερα στον τομέα της Μηχανικής Περιβάλλοντος.

Ο Κώστας Λυμπέρης είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1962. Είχε αποφοιτήσει από το Ιδιωτικό Σχολείο «Ανάργυρος Κοκαλιένιος» στις Σπέτσες.

Ο αείμνηστος Κώστας Λυμπέρης.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Αντζελες (UCLA) από όπου και αποφοίτησε με το πτυχίο της Φυσικής, το 1967 και διακρίθηκε με επαινο στην Ενωση “ΣΠΣ” της Φυσικής. Στην συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Cal State για το μεταπτυχιακό του στην «Βιοφυσική» και το Πανεπιστήμιο Berkeley.

Εργάστηκε σε πολύ μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και μεταξύ άλλων στην εταιρεία Petrola, στην Ελλάδα, AMAX Coal Company – USMR στη Νέα Ιερσέη, την Elsco, επίσης στη Νέα Ιερσέη, Leonard Engineering, , Νέα Ιερσέη και Ebasco, στη Νέα Υόρκη.

Ταυτόχρονα δίδαξε σε πανεπιστήμια της Νέας Ιερσέης στα τμήματα φυσικής και μαθηματικών.

Ο Κώστας Λυμπέρης με την συζυγό του Διονυσία.

Από το 1992 ήταν Μηχανικός και σύμβουλος του πολύ γνωστού τμήματος Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού.

Θεωρείτο ως ένας από τους ειδικούς σε θέματα της διάβρωσης των μετάλλων. Τιμήθηκε για την πάνω από 40 χρόνια προσφορά του στην Ενωση NACE International.

Συμμετείχε ως μέλος στις μεγαλύτερες ενώσεις Μηχανικών και συγκεκριμένα στην Ενωση Μηχανικών της Αμερικής, στην Ενωση για την Προώθηση των Επιστημών, στην Ενωση Καθηγητών Φυσικής, στην Εθνική Ένωση Μηχανικών Διάβρωσης (που πιστοποιεί τα μέλη της) και στην Ενωση Αποφοίτων Sigma Pi Sigma.

Διετέλεσε ταμίας του Μητροπολιτικού Συμβουλίου των Ενωσεων Μηχανικών. Μετά την συνταξιοδότησή του το 2013, ο Κώστας Λυμπέρης παρακολουθούσε από κοντά την πρόοδο των εγγονών του, της Ολγας και του Μιχάλη Λατουσσάκη και δεν έλειπε από πολλές εκδηλώσεις τόσο στο σχολείο του Καθεδρικού, όπου φοίτησαν όσο και σε εκδηλώσεις που είχαν σχέση με τον Ιατρικό Σύλλογο, στον οποίο η κόρη του Στέλλα διετέλεσε Αντιπρόεδρος αλλά και σε εκδηλώσεις για τα Ελληνικά Γράμματα.

Οι ώρες επισκέψεων είναι την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, από τις 6.00 έως τις 8.00 μ.μ, στο νεκροπομπείο Bongarzone, 2400 Shafto Road, Tinton Falls, NJ.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, στο ναό του Αγίου Γεωργίου, στο «Οσεαν Παρκ Τάουνσιπ», στην διεύθυνση 1033 West Park Avenue.

Το αντίο της Οικογένειας

Συγκινητική αλλά και αυθόρμητη ήταν η ανάρτηση κόρης του, της διακεκριμένης Ογκολόγου στο Νοσοκομείο NYU, Στέλλας Λυμπέρη στο Facebook.

“Ο Θεός να ευλογεί εμένα και την αδερφή που είχαμε την ευκαιρία να σταθούμε δίπλα στον Πατέρα μας λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, μετά από το έμφραγμα που υπέστη στις 8 Νοεμβρίου.

Ο Πατέρας μου είχε αθώα ψυχή ήταν, άτομο με έπαρση και με το θάρρος της γνώμης του, που εκτιμούσε το ωραίο και πραγματικά είναι αυτό που λένε «μεγαλύτερος από την ίδια την ζωή».

Ηταν ενας περήφανος μετανάστης που αγάπησε βαθιά την Αμερική. Ηταν επιστήμονας Φυσικός, που μας έκανε να αγαπήσουμε την επιστήμη και μας ενέπνευσε να σπουδάσουμε και οι δυό την Μηχανική.

Δούλεψε σκληρά  για να πληρώσει τα δίδακτρα για τις σπουδές μας και έκανε μεγάλες θυσίες. Ηταν ένας τύπος ανθρώπου, που δεν δεχόταν ποτέ την ήττα.

Αργότερα στην ζωή μας, όταν καθόμασταν στο φαγητό, έκανε την ακόλουθη προσευχή:

«Ευχαριστούμε Κύριε για όλα τα αγαθά που μας έδωσες…και όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε (και κάνοντας μια μικρή διακοπή συνέχιζε…) και που θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες».

Πηγή: anamniseis.net