Απίστευτη η θλίψη της ομογένειας για τον πρόωρο θάνατο του Ανδρέα Μοσχόπουλου-Από τα Χαβριάτα στο αμερικανικό όνειρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτη με όλη την σημασία της λέξεως είναι η θλίψη και η συγκίνηση που προκάλεσε στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ο πρόωρος θάνατος του Ανδρέα – Διονυσίου Μοσχόπουλου (Andreas Moshopoulos), ιδιοκτήτη του εμβληματικού εστιατορίου και συνάμα κέντρου εκδηλώσεων «Λατέρνα» στο Μπέισαϊντ του Κουίνς.

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος το Σάββατο, 7 Αυγούστου 2021, έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 68 ετών έχοντας στο πλευρό του την σύζυγο και συνάμα συνοδοιπόρο Ελευθερία και τα παιδιά του.

Η είδηση για τον θάνατό του μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στην Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης και στην ιδιαίτερή του πατρίδα και τα τηλέφωνα της οικογένειας και της «Λατέρνας» πήραν φωτιά.

Τα συλλυπητήρια μηνύματα διαδέχονταν το ένα το άλλο και παρείχαν την δυνατότητα στην σύζυγο και τα παιδιά του να μάθουν πολλά άγνωστα γι αυτούς περιστατικά που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ότι ο Ανδρέας Μοσχόπουλος ήταν άνθρωπος με κεφαλαίο, φιλάνθρωπος, γενναιόδωρος, χαρισματικός και υπόδειγμα συζύγου, πατέρα, νονού, αδελφού, γαμπρού, θείου και συγγενή.

Από αριστερά διακρίνονται οι Διονύσιος Μοσχόπουλος, Ελευθερία Μοσχοπούλου, οι νεόνυμφοι Γεράσιμος και Ισμήνη Παγουλάτου, Ανδρέας Μοσχόπουλος και Νικόλαος Μοσχόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Τρίτης, 10 Αυγούστου 2021, από τις 2.00 – 5.00 μ.μ. και 7.00 – 9.00 μ.μ.  θα συγκεντρωθούν στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάϊτστόουν (150-05 12th Avenue, Whitestone, NY 11357) για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του και να παρακολουθήσουν το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της.

Το πρωί της Τετάρτης, 11ης Αυγούστου 2021, και ώρα 9.30 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον εν λόγω ναό  για να παρακολουθήσουν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία και αμέσως μετά θα μεταβούν στο κοιμητήριο Nassau Knolls (500 Port Washington Blvd, Port Washington, N.Y. 11050 για να παρακολουθήσουν τον ενταφιασμό του και να του απευθύνουν το ύστατο χαίρε.

Η απαράμιλλη αγάπη του αειμνήστου για την ομογένεια και για την γενέτειρα είχε μεταδοτικό χαρακτήρα και συνάμα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την αξιολάτρευτη σύζυγό του Ελευθερία και τα παιδιά του Νικόλαο, Διονύσιο και Ισμήνη που ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους βρήκαν την δύναμη και το κουράγιο να κάνουν κάτι διαφορετικό και ταυτόχρονα να διδάξουν.

Και αντί ανθέων επέλεξαν να δημιουργήσουν ειδικό λογαριασμό στον ιστότοπο «www.gofundme.com» και κάλεσαν τους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς να προσφέρουν τον οβολό τους για την παροχή βοήθειας σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Κεφαλλονιάς.

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος με την σύζυγό του Ελευθερία το γένος Κουλουμπή. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Έθεσαν ως αρχικό στόχο τις $30.000 και σε λιγότερες από 24 ώρες ανταποκρίθηκαν 74 δωρητές, ενώ το συνολικό ποσό έχει ανέλθει στις $17.250. Πρόκειται για ρεκόρ για τα ομογενειακά δεδομένα και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η σύζυγός του Ελευθερία Μοσχοπούλου μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι τις προσεχείς ημέρες θα επικοινωνήσουν με τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κεφαλληνίας προκειμένου να μελετήσουν τις ανάγκες και να αποφασίσουν ποιοι θα ευεργετηθούν από την αγάπη των συγγενών και φίλων για τον Ανδρέα.

Από τα Χαβριάτα στο αμερικανικό όνειρο

Ο Ανδρέας – Διονύσιος Μοσχόπουλος γεννήθηκε στις 10 Μαϊου 1953 στα Χαβριάτα Κεφαλληνίας και ήταν το τελευταίο από τα τέσσερα τέκνα των αειμνήστων Νικολάου και Ισμήνης Μοσχοπούλου και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία έστρεψε το βλέμμα του στην Αμερική, στην γη της απαγγελίας, και ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη.

Εργάστηκε σκληρά και με το δαιμόνιο της φυλής μας έκανε διάφορες δουλειές, αλλά η μία ήταν πιο επιτυχημένη από τις άλλες. Έμαθε τα μυστικά του επιχειρηματία και δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους τομείς, αλλά το κέρδισαν τα εστιατόρια.

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος με τα παιδιά του Διονύσιο, αριστερά και Νικόλαο σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο το 2020. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Προ τριών δεκαετιών αποφάσισε να αγοράσει το εστιατόριο «Λατέρνα» στο Μπέισαϊντ του Κουίνς, χωρίς ποτέ του να φανταστεί ότι θα αποτελούσε ένα από τα πιο αξιόλογα και συνάμα εμβληματικά ελληνικά κέντρα διασκέδασης τους Κουίνς και της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης.

Ο Ανδρέας δεν επαναπαυόταν στις δάφνες και έχοντας πάντα υπόψη του ότι το άριστο είναι ο εχθρός του καλύτερου το ανακαίνισε επτά φορές με την πιο πρόσφατη μεσουρανούσας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Λατέρνα δεν ήταν απλά και μόνο ένα ελληνικό εστιατόριο, αλλά ένα φιλόξενο κέντρο στο οποίο οι σύλλογοι, οι αδελφότητες, οι κοινότητες και οι ομογενείς διοργάνωναν τις κοινωνικής τους εκδηλώσεις.

Ήταν επίσης ο χώρος στον οποίο διοργανώθηκαν εκατοντάδες ερανικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος με τα παιδιά του Διονύσιο και Αδαμαντία το γένος Χαϊκάλη, Νικόλαο Μοσχόπουλο και Ισμήνη Μοσχοπούλου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ήταν ο χώρος στον οποίο οι φοιτητές και οι σπουδαστές από την Ελλάδα και την Κύπρο έβρισκαν έναν ασφαλή χώρο εργασίας και συνάμα ένας χώρος που έδωσε το έναυσμα σε πολλούς ομογενείς μαγείρους και σερβιτόρους να ανοίξουν τα φτερά τους και να αποκτήσουν τα δικά τους εστιατόρια.

Όποιο αναμνηστικό λεύκωμα κοινοτήτων, ελληνικών σχολείων  και συλλόγων κι αν ανοίξεις θα δεις ότι οι καταχωρήσεις της «Λατέρνας» κατέχουν εξέχουσα θέση. Κι αυτό όχι διότι η «Λατέρνα» χρειαζόταν την διαφήμιση, αλλά διότι ο Ανδρέας και η Ελευθερία Μοσχοπούλου διακατέχονταν από υψηλό αίσθημα εταιρικής ευθύνης και ήθελαν με αυτόν τον  τρόπο να στηρίξουν την οργανωμένη ομογένεια και να ανταποδώσουν στην αγάπη τους.

Η Λατέρνα είναι ένα από τα ελάχιστα εστιατόρια που διατηρεί στο ακέραιο τον οικογενειακό της χαρακτήρα. Τα παιδιά του μεγάλωσαν στο εστιατόριο και τώρα πλέον έχουν αναλάβει τα ηνία του. Ο Ανδρέας τα ενέπνευσε με την αγάπη του για την δουλειά και καμάρωνε τα βήματά τους γιατί επέμεναν και αυτά ελληνικά.

Ο αείμνηστος επένδυσε όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών του και πάντοτε μιλούσε με υπερηφάνεια για τον Νικόλαο που ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αρχιτεκτονική, τον Διονύσιο που σπούδασε οικονομικές επιστήμες και την Ισμήνη που αποφοίτησε από την Σχολή Λογιστών.

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος την ημέρα του γάμου της Ισμήνης τον Αύγουστο του 2019 στην Αθήνα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οικογένεια

Στις 25 Αυγούστου 1985 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την εκλεκτή της καρδιάς του, Ελευθερία το γένος Κουλουμπή που είχε γεννηθεί στον Αγκώνα Κεφαλληνίας.

Οι γονείς της Διονύσιος και Μαρία Κουλουμπή έφεραν στον κόσμο έντεκα παιδιά και η Ελευθερία ήταν η μεγαλύτερη. Όταν ο πατέρας της συνάντησε για πρώτη φορά τον Ανδρέα τον καλωσόρισε στην οικογένειά του λέγοντάς του ότι είναι το 12ο τέκνο.

Μετά τον γάμο τους ο Ανδρέας και η Ελευθερία ήρθαν στη Νέα Υόρκη και έθεσαν πρώτη προτεραιότητα την οικογένεια. Απέκτησαν τρία παιδιά και ο Θεός του αξίωσε να δουν την Ισμήνη και τον Διονύσιο να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας για τον Χορό του Ησαϊα.

Η Ισμήνη είναι παντρεμένη με τον Γεράσιμο Παγουλάτο και αναμένεται να φέρουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, ενώ ο Διονύσιος παντρεύτηκε πρόσφατα με την Αδαμαντία το γένος Χαϊκάλη και ο γάμος τους αποτέλεσε την  πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής του αειμνήστου.

Ο Ανδρέας και η Ελευθερία Μοσχοπούλου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο πρόωρος θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό και συνάμα μια βαριά παρακαταθήκη την οποία η σύζυγός του και τα παιδιά του καλούνται να την αξιοποιήσουν και να την διαιωνίσουν.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του, στους συγγενείς και τους φίλους.

Αιωνία του η μνήμη.


Andreas Moshopoulos

May 10, 1953 – August 7, 2021

It is with a heavy heart that we announce the passing of our beloved husband, father, and friend. Andreas Moshopoulos was born on May 10, 1953 in the Village of Havriata in Kefalonia, Greece. He leaves behind a loving wife and three children; Eleftheria, Niko, Dionisi and Ismini. Together, with the support of his wife they began the difficult task of raising a family in New York City, just as many Greeks did during those times. With the little they had and all the challenges ahead they managed to raise three children giving them love, support, and the best opportunities to succeed.

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος με την σύζυγό του Ελευθερία και τα παιδιά τους Νικόλαο (κέντρο), Ισμήνη και Διονύσιο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Andreas’ battle with pancreatic cancer began 15 years ago. After a major surgery and countless treatments his cancer went into remission against all odds. During these times, we grew together and cherished every moment that we were gifted with him. Once again, he defied the odds beating the effects of COVID-19 back in March of 2020 after being hospitalized. But as fate would have it, he was once again challenged with the return of the same battle he conquered 15 years ago. Again defying the odds, he mustered the strength and willpower to witness the news of his daughter’s pregnancy and marriage of his son Dionisi. Never wanting anyone to worry, he fought quietly alongside his family. After a long fight, one year after recurrence, he left us peacefully on August 7, 2021.

Andrea was known for many things including his strength, his work ethic, his passion of his roots. Above all, he was most known for the love for his Oikogeneia (Family). In his memory, our family has established a GoFundMe (link below). In lieu of flowers, any generous donations will be used towards a medical organization in Kefalonia, Greece in great need of funds. We know that it would make him happy to give back to the island that he loved so much.

We all love and miss him more than words can describe and we wish him a safe passage to heaven until we meet again. May his memory be eternal.

Go Fundme

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος με τον γιο του Διονύσιο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Πηγή: anamniseis.net