Απίστευτη ομογενειακή τραγωδία στο Τέξας. 64χρονη νοσηλεύτρια ηττήθηκε από τον κορωνοϊό ανήμερα της 4ης Ιουλίου. Σήμερα το στερνό αντίο.

Η Ιζαμπέλα Οντετ Παπαδημητρίου, η οποία έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό. Φωτογραφία: Facebook Fiana Paulette Garza Tulip

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κόρη μιας ομογενούς νοσηλεύτριας, από το Χιούστον, της Ιζαμπέλας Οντετ Παπαδημητρίου, που πέθανε σε ηλικία 64 ετών, στις αρχές του Ιουλίου απο τον κορωνοιό, κάλεσε στην κηδεία τον κυβερνήτη του Τέξας Γκρέγκ Αμποτ, θεωρώντας τον ως άμεσα υπεύθυνο για το πρόωρο άνοιγμα της πολιτείας του Τέξας και υπονοώντας ότι οι ενέργειες του, στοίχισαν την ζωή της μητέρας της.

Η μονάδα αποκατάστασης ασθενών, στην οποία εργαζόταν η άτυχη Ιζαμπέλα Παπαδημητρίου, σε νοσοκομείο στο Ντάλας, αρχικά αντιμετώπισε περιπτώσεις ασθενών στο στάδιο της ανάρρωσης από τον κορωνοϊό, αλλά ξαφνικά άρχισε να δέχεται μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που προέρχονταν από άλλα νοσοκομεία.

Με μια επιστολή καταπέλτη προς τον κυβερνήτη Αμποτ η κ. Φιάνα Πολέτ Γκάρζα Τούλιπ, που διαμένει στο Μπρούκλιν με την οικογενειά της, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έχασε την μητέρα της τόσο γρήγορα, από τον Κορωνοιό κι ενώ δεν υπήρχε κάποια άλλη υποκείμενη κατάσταση υγείας.

Περιγράφοντας τις συνθήκες του θανάτου της μητέρα της η κ. Τούλιπ τόνισε ότι:

Η Ιζαμπέλα Παπαδημητρίου με την κόρη της Fiana Paulette Garza Tulip

«Η μητέρα μου πέθανε σώζοντας ζωές. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν έπρεπε να φύγει με τον τρόπο αυτό. Πίσω από κάθε θάνατο είναι ένα άτομο. Θα μπορούσε να είναι η μαμά σου. θα μπορούσε να είναι γιαγιά κάποιου άλλου. Δεν είναι μόνο για εσάς. Πρόκειται για συνεργασία, μαζί, για να πολεμήσουμε αυτό το πράγμα, διασφαλίζοντας ότι σώζουμε ζωές. ” Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Τούλιπ σε μια περίπτωση που της ανέφερε η μητέρα της πριν αρρωστήσει και η ίδια, όταν στο τμήμα όπου εργαζόταν μια κάτοικος που επισκεπτόταν κάποιον συγγενή της αρνήθηκε να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις των υπευθύνων και να βάλει μάσκα. Τότε η επισκέπτρια αυτή υπερασπίστηκε την αποφασή της, λέγοντας ότι «αφού ο Πρόεδρος δεν φοράει μάσκα γιατί να φορέσω εγώ;»

Η άτυχη ομογενής αγαπούσε το επάγγελμά της, ήταν ιδιαίτερα αγαπητή για την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία τόσο στους συγγενείς όσο και στους ασθενείς. Ήταν έτοιμη να ολοκληρώσει την 30χρονη θητεία της ως ειδική θεραπεύτρια για το αναπνευστικό μετά από ένα ακόμη χρόνο.

Ακόμα και μετά το θάνατό της, κάποια δώρα έφτασαν – πρώτα με τη μορφή ενός ζευγαριού παπουτσιών που παράγγειλε για την εγγονή της Λούα καθώς και με τη μορφή μηνυμάτων από πρώην ασθενείς που αγαπούσαν τον χρακτήρα και την προσωπικοτητά της.

Η νοσηλεύτρια Ιζαμπέλα Παπαδημητρίου, η οποία πέθανε πρόωρα σε ηλικία 64 ετών.

Η κόρη της κ. Φιάνα Τούλιπ που εργάζεται ως υπεύθυνη των πωλήσεων και μάρκετινγκ, ρωτήθηκε τί θα μπορούσε να κάνει η ευρύτερη κοινότητα για να βοηθήσει να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Η απάντησή της πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

«Μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα σοβαρά, να ενωθούμε και να μην είμαστε τόσο απερίσκεπτοι με τη ζωή μας, με τη ζωή άλλων ανθρώπων και με τη ζωή των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι γενναίοι, αλλά ζουν  σε μια συνεχή κατάσταση φόβου κάθε μέρα. Πρέπει να τους προστατεύσουμε. Κάνουν ό, τι μπορούν για να μας προστατεύσουν και να μας σώσουν».

Οι επιπτώσεις για τον κυβερνήτη

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετική δημοσκόπηση που έγινε στο Τέξας και δημοσιεύει η ιστοσελίδα «Statesman.com» σε ποσοστό 2 προς 1 οι κάτοικοι της πολιτείας πιστεύουν ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στο Τέξας, είναι εκτός ελέγχου και με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης του πανεπιστημίου Quinnipiac, τα ποσοστά της δημοτικότητας του κυβερνήτη Αμποτ σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, παρουσιάζουν πτώση.

Η δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, έδειξε ότι το 47% των ερωτηθέντων εγκρίνει την διαχείριση της κρίσης απο τον κυβερνήτη, αλλά ταυτόχρονα το 48% απορρίπτει τον τρόπο με τον οποίο ο κυβερνήτης χειρίστηκε την κρίση. Αυτό δείχνει μια διαφορά 21 μονάδων σε σχέση με τον μήνα Ιούνιο, όταν το 56% των ερωτηθέντων ενέκρινε την στάση του κυβερνήτη για το ίδιο θέμα και το 36% ήταν αρνητικό.

Η Ιζαμπέλα Παπαδημητρίου με την κόρη της.

Η επιστολή της κόρης της άτυχης ομογενούς, πήρε ευρεία δημοσιότητα τόσο σε ιστοσελίδες όσο και σε τηλεοπτικούς σταθμούς και τηλεοπτικά δίκτυα όπως το ABC.

«Αγαπητέ Κυβερνήτη Greg Abbott,

Σας γράφω για να σας προσκαλέσω στην ταφή της μητέρας μου, Isabelle Odette Papadimitriou. Ήταν ένας από τους 525 κατοίκους του Ντάλας που πέθανε μέχρι στιγμής από το COVID-19. Παρά το γεγονός ότι έχει μια στοργική οικογένεια και πολλούς φίλους, πέθανε μόνη της λιγότερο από μία εβδομάδα αφού διαγνώσθηκε θετική στον κορωνοϊό. Δεν είχε άλλα γνωστά ανοικτά θέματα υγείας. Ήταν 64 ετών. Πέθανε στις 4 Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα λάβει χώρα την Πέμπτη 23 Ιουλίου, στις 2:30 μ.μ., στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Ντάλας. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί περίπου 600 μίλια νότια, στην πατρίδα της, στο Μπράουνσβιλ, του Τέξας, ώστε να μπορεί να ταφεί εκεί στις 27 Ιουλίου, στο κοιμητήριο Rose Lawn Memorial Gardens.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κακή πολιτική και η πολύ άσχημη ηγεσία σας ήταν υπεύθυνες για το θάνατό της. Οι πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα και οι χώρες σε όλο τον κόσμο κατάφεραν να επιβραδύνουν την εξάπλωσή τους εφαρμόζοντας απλά μέτρα πολιτικής όπως η μάσκα».

Η κ. Τούλιπ είπε ότι η μητέρα της άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα την Κυριακή 28 Ιουνίου αφού επέστρεψε στο σπίτι από τη βάρδια της. Η Παπαδημητρίου γράφει για τα συμπτώματά της την προηγούμενη μέρα, πέρασε δύο μέρες προσπαθώντας να αποκτήσει πρόσβαση σε τεστ και επιβεβαίωσε ότι το τεστ για κορωνοϊό βγήκε θετικό στις 29 Ιουνίου.

Το τελευταίο σημείωμά της στο ημερολόγιο, ήταν στις 2 Ιουλίου, στο οποίο έγραψε: «δεν αισθάνομαι καλά ούτε σήμερα. Έχω πολύ βήχα σήμερα το πρωί. Νιώθω αδύναμη.»

Η μητέρα μου, που ήταν μια ειδική θεραπεύτρια με ειδικότητα το αναπνευστικό σύστημα, είπε στον αδερφό μου στις 28 Ιουνίου ότι δεν αισθανόταν καλά. Την προηγούμενη μέρα, σημείωσε τα συμπτώματά της σε ενα ημερολόγιο: «Ζάλη, ζάλη, ρίγη, πόνοι στο σώμα, τεράστιο πονοκέφαλο, ρίγη και υπνηλία και πυρετός στους 100,8 βαθμούς. Όλα αυτά μαζί στις 10:30 μ.μ.»

Πέρασε όλη εκείνη την ημέρα και την επόμενη αναζητώντας ραντεβού σε έναν ιστότοπο δοκιμών COVID-19. Τελικά βρήκε ένα και επιβεβαίωσε έτσι ότι ήταν θετική για κορωνοϊό.

Την 1η Ιουλίου έγραψε: «Δεν ήταν μια καλή μέρα. Είχα πυρετό 102 το βράδυ. Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου στο κρεβάτι. Περιστρέφομαι για να στραγγίσω τους πνεύμονες, από πλευρά σε πλευρά και από το στομάχι προς τα πίσω. ” Δεν μπορούσε να φάει.

Την επόμενη μέρα, έγραψε: «2 Ιουλίου 2020. Ούτε και σήμερα αισθάνομαι καλά σήμερα. Έχω πολύ βήχα σήμερα το πρωί. Νιώθω αδύναμη». Αυτή ήταν η τελευταία καταχώρηση της μαμάς μου.

Αψήφησε τις προτάσεις της οικογένειάς μας να πάει στο νοσοκομείο, καθώς ήξερε ότι η χωρητικότητα των νοσοκομείων είχε υπερκαλυφθεί. Δυστυχώς, όταν ο αδερφός μου κάλεσε το ασθενοφόρο για να τη βοηθήσει, ήταν πολύ αργά. Όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, η μητέρα μου είχε ήδη χάσει τον παλμό της τουλάχιστον τρείς φορές. Οι γιατροί είπαν ότι θα ήταν θαύμα αν επιζούσε.

Στη συνέχεια η κα. Τούλιπ αναφέρει με λεπτομέρειες τις οδηγίες του κυβερνήτη προς τους κατοίκους του Τέξας, βάσει των οποίων και στοιχειοθετεί στην επιστολή της τις κατηγορίες.

«Η μητέρα μου πιθανότατα προσβλήθηκε από τον ιό στο νοσοκομείο όπου εργάστηκε κατά την περίοδο που εκδόθηκε το εκτελεστικό σας διάταγμα αριθ. GA 18.

Απαγορεύσατε με διάταγμα, τις τοπικές αρχές, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο του κοινού όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού, όπως θα ήταν και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, για να αποφύγουν την εξάπλωση του COVID-19.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η κακή πολιτική και η άσχημη ηγεσία σας, ήταν υπεύθυνες για το θάνατό της. Άλλα κράτη και χώρες κατάφεραν να επιβραδύνουν την εξάπλωσή τους με την εφαρμογή απλών μέτρων πολιτικής όπως η μάσκα. Το Τέξας ανέφερε πρόσφατα περισσότερες από 10.000 νέες περιπτώσεις κορωναϊού την ημέρα – περισσότερες από κάθε ευρωπαϊκή χώρα στο αποκορύφωμά της.

Καθώς η κάλυψη στις νοσοκομειακές κλίνες αυξανόταν, σε ολόκληρη την πολιτεία, τελικά εκδώσατε μια εντολή για χρήση μάσκας σε επίπεδο πολιτείας στις 2 Ιουλίου, πολύ αργά για να βοηθήσετε τη μητέρα μου. Θα υπάρξουν πολύ πιο περισσότεροι θάνατοι Τέξας από ό, τι έπρεπε.

Η αδράνεια και η ενεργή άρνησή σας για την καταστροφή από το COVID-19 κατέστησε σαφές ότι οι άνθρωποι που πεθαίνουν και οι οικογένειες που αφήνουν πίσω τους, είναι απλώς αριθμοί για εσάς. Από τη Δευτέρα, 4.020 άνθρωποι είχαν πεθάνει από το COVID-19 στο Τέξας – 4.020 ζωές που είχαν σημασία. Η ζωή της μητέρας μου είχε σημασία.

Σας προσκαλώ στην ταφή της για να δείτε την οικογένειά μας να πενθεί αυτήν την απίστευτη γυναίκα, που έδωσε τη ζωή της για να σώσει άλλους. Θα δείτε ότι δεν μπορούμε να αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον μέσα στη θλίψη μας, επειδή ο αδερφός μου βγήκε θετικός στο τεστ για το COVID-19, την ημέρα που πέθανε η μητέρα μου.

Λόγω του ιού περιορίζουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην κηδεία, υποχρεώνοντας όλους να φορούν μάσκες, να κρατήσουν τα μέλη των οικογενειών μας σε απόσταση έξι μέτρων και να απολυμάνουν τα χέρια στο χώρο του ξενοδοχείου. Εάν εγω μπορώ να διαχειριστώ μια ασφαλή κηδεία, μπορείτε πιστεύω κι εσείς να διαχειριστείτε μια ασφαλή κατάσταση και να αποτρέψετε αυτές τις περιττές τραγωδίες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι την αποστολή της επιστολής στον Κυβερνήτη του Τέξας, επεσήμανε στο ρεπορτάζ της ημέρας την περασμένη Τρίτη και το κεντρικό δελτίο του δικτύου ABC News Tonight. Το ρεπορτάζ του ABC, ανέφερε ότι η κ. Τούλιπ δεν έλαβε απάντηση από το γραφείο του κυβερνήτη.

Για να καλύψει τα έξοδα κηδείας της η οικογένεια της άτυχης ομογενούς άνοιξε μια σελίδα «GoFundMe» και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, τόση που τελικά έχει ξεπεράσει τον στόχο της, κατά 2.000 δολάρια.

Πηγή: anamniseis.net