Απόφαση- “σταθμός”: Ολική διαγραφή χρεών οικογένειας από τρεις τράπεζες

Απόφαση – «σταθμός» του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, εφετειακή, που έκρινε υπαγωγή δανειοληπτών πολυμελούς οικογένειας στο Νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010), διέταξε ΟΛΙΚΗ διαγραφή των χρεών προς συστημικές τράπεζες ύψους σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ (!), με εμπεριστατωμένη νομολογία.

Η συγκεκριμένη απόφαση πιθανόν να αποτελεί «ακόμη και πανελλήνιο ρεκόρ διαγραφής χρεών», σύμφωνα με όσα εξηγεί στην εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και στο koinoniki.gr ο δικηγόρος κ. Κυριάκος Χουσέας.

«Ήταν αδύνατον να αποπληρώσουν έστω και ένα ευρώ!»

Ειδικότερα, η είδηση αφορά πρωτοφανή και ασυνήθιστη δικαστική δικαίωση δανειοληπτών πολύτεκνης οικογένειας, κατάφορτων με χρέη που δεν οφείλονταν σε δόλο τους (χρέη προερχόμενα από πολλές κάρτες και μικρότερα καταναλωτικά δάνεια συμπεριλαμβανομένου στεγαστικού δανείου για στέγαση  εξαμελούς οικογένειας, δηλαδή ζεύγος γονέων και 4 ανήλικα κορίτσια = διάσταση δημογραφικού),

που ήταν αδύνατον να αποπληρώσουν έστω και ένα ευρώ από τα χρέη αυτά χωρίς να πεινάσουν καθόσον η απόφαση έκρινε ότι μέσα στη δεκαετία αυτή συνέτρεξαν πάρα πολλοί αρνητικοί παράγοντες που δεν άφησαν περιθώρια ανταπόκρισης στις δανειακές τους υποχρεώσεις και τους οποίους κατονομάζει (μνημόνια, μιλάει για σφοδρότατη  -επί λέξει-  οικονομική κρίση, μη δυνάμενη να προβλεφθεί όταν ανέλαβαν τις δανειακές υποχρεώσεις, αύξηση φορολογίας, πανδημία covid-19, αύξηση ενεργειακού κόστους λόγω πολέμου στην Ουκρανία και στη Γάζα = οικονομική + γεωπολιτική διάσταση).

To δικαστήριο κατέληξε στο νομικό συμπέρασμα ότι είναι αδύνατον να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ και διέταξε την ολική διαγραφή του οικογενειακού χρέους, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 466.469,09€ !!!!

Την υπόθεση χειρίστηκε το Δικηγορικό Γραφείο του Κυριάκου Φ. Χουσέα και ο ίδιος περιέγραψε κάποιες από τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στο koinoniki.gr:

«Οι εντολείς μου έκαναν χρήση του Νόμου Κατσέλη (Ν. 3869/2010) και ξεκίνησαν τον αγώνα μαζί μου από το 2013. Πρωτόδικα το Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις τους αποδίδοντας τους δόλο, ότι δηλαδή γνώριζαν κατά το χρόνο της σύναψης των συμβάσεων (2003, 2004, 2005) ότι δεν θα μπορούσαν στο μέλλον να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ασκήσαμε έφεση 50 σελίδων με εμπεριστατομένη νομολογία και με ασφαλιστικά μέτρα κλήθηκαν οι τράπεζες να ανοίξουν τους φακέλους. Αποδείξαμε με στοιχεία ότι εκείνες είχαν το τεκμήριο του ελέγχου και ότι δεν υπήρχε κανένας δόλος.

Η τελευταία απόφαση που δικαιώνει την οικογένεια, είναι δικαίωση και για το δικηγορικό μου γραφείο που ασχολείται με θέματα άμυνας δανειοληπτών κατά τραπεζών και έχουμε πάρα πολλές αποφάσεις με υψηλό ποσοστό απομείωσης (κούρεμα) και μικρότερες για ολική διαγραφή χρεών αλλά τέτοια απόφαση με ολική διαγραφή χρεών από τρεις συστημικές τράπεζες σχεδόν κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ δεν έχουμε ξαναπετύχει.

Τέλος θέλω να τονίσω ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε μια εποχή που:

– η νομολογία των Δικαστηρίων και δη του Αρείου Πάγου είναι αρνητική -για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο εχθρική- προς τους δανειολήπτες και δικαιώνουν της τράπεζες σε ποσοστό 99%.

– η κυβέρνηση παρά κάποιες σωστές μεταρρυθμίσεις δεν έχει ακόμη πετύχει να τιθασεύσει τις αυθαιρεσίες των τραπεζών και ιδίως των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, δηλαδή τα λεγόμενα funds ή »κοράκια».

– οι πλειστηριασμοί διαμερισμάτων και δη πρώτης κατοικίας γίνονται με ρυθμό κατακλυσμού. Πραγματικά χρειάζεται ομπρέλα ένας δικηγόρος που ασχολείται με αυτά. Ομπρέλα όχι κατά της βροχής αλλά κατά των διαταγών πληρωμής και των κατασχετηρίων εκθέσεων».

Κλείνοντας ο κ. Χουσέας είπε ότι η απόφαση αφορά «ειδική περίσταση» όπου συνδράμουν «ειδικοί λόγοι». Οι τράπεζες μπορεί να αιτηθούν αναίρεση στον Άρειο Πάγο, ωστόσο υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία.

πηγή: aftodioikisi.gr