Αποκάλυψη: Έτσι θα βγείτε στη σύνταξη με περισσότερα χρήματα

Συντάξεις 2022:  Μεγαλύτερες συντάξεις με λιγότερο χρόνο ασφάλισης έχουν τη δυνατότητα να λάβουν χιλιάδες ασφαλισμένοι. Διαβάστε το πώς στο xristika.gr

Με τις βεβαιώσεις ασφάλισης πιστοποιείται ο χρόνος που έχουν διανύσει οι ασφαλισμένοι σε ένα ή σε περισσότερα Ταμεία κι έτσι εξασφαλίζεται η ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης χρόνου για την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Τα πιο σημαντικά σημεία είναι:

1.Μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ μπορούν να λάβουν οι ασφαλισμένοι που θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο. Οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος συνταξιοδότησης, συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών.

Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές.Οσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία 30,1-40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει.

Πιο σημαντικό είναι το όφελος στην πενταετία 35-40 έτη ασφάλισης. Για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για την 40ετία φτάνει στα 252 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.

Αντίστοιχα, για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ.

2. Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά στην υπηρεσία που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Η ηλεκτρονική αίτηση περιλαμβάνει αναφορά στο σύνολο του χρόνου ασφάλισης, στο αν υπάρχει επιθυμία για εξαγορά πλασματικών χρόνων και κάθε άλλη λεπτομέρεια, όπως π.χ. αν διέκοψε την εργασία του ο ασφαλισμένος και πότε.

3.Οι τέσσερις είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να συγκεντρώνουν οι μητέρες ανηλίκων προκειμένου να αποκτήσουν σύνταξη νωρίτερα από τα 67 με πλήρη σύνταξη και νωρίτερα από τα 62 με μειωμένη. Ειδικότερα θα πρέπει:

– Να έχουν ανήλικο παιδί μέχρι το 2012.

– Να είναι παλαιές ασφαλισμένες, δηλαδή να έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από το 1993.

– Να έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις, δηλαδή τις 5.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι το 2012.

– Να κατοχυρώνουν το κατά περίπτωση νέο όριο ηλικίας εντός της μεταβατικής περιόδου 2015 – 2021, ανεξάρτητα από το εάν αυτό το συμπληρώνουν μετά την 1/1/2022.

Να σημειωθεί ότι στις μητέρες του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ, που ασφαλίστηκαν πριν από το 1992, ο χρόνος παιδιών δεν τους επιτρέπεται να αναγνωριστεί ως πλασματικός για τη συνταξιοδότησή τους με διατάξεις ανήλικου τέκνου, ενώ, αντίθετα, επιτρέπεται για γονείς ανηλίκων του δημόσιου τομέα.

4. Το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά .Η μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων κάνει χρήση πλασματικών ετών για να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα από το κανονικό. Αιτήσεις εξαγορών ή αναγνώρισης πλασματικών χρόνων με σκοπό τη θεμελίωση δικαιώματος μπορούν να υποβληθούν οποτεδήποτε, είτε μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης είτε μεταγενέστερα ή ακόμα και νωρίτερα από αυτήν. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση είτε με δόσεις ή ακόμη και με παρακράτηση από τη σύνταξη.

5. Για πρώτη φορά μπορούν πλέον χιλιάδες ασφαλισμένοι να βγουν στη σύνταξη με 15ετία αναγνωρίζοντας τους μήνες που τους λείπουν ακόμη και τις ημέρες. Πλέον δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν εξασφαλίσει τη «θεμελιωτική» 15ετία (4.500 ΗΑ) για να τύχουν σύνταξης, να μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι 6 μήνες (150 ένσημα) ή να υπαχθούν στην προαιρετική ασφάλιση έως 36 μήνες (3 χρόνια).

6. Παρέχεται πλέον η δυνατότητα υποβολής αιτήματος συνταξιοδότησης ακόμη κι αν οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις προβλεπόμενες (20.000 ευρώ για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους και 6.000 ευρώ για αγρότες). Αμέσως μετά την υποβολή θα γίνεται αυτοματοποιημένος έλεγχος ύπαρξης οφειλών του ασφαλισμένου προς τον e-ΕΦΚΑ, κι αν οι οφειλές είναι άνω του ορίου, γεγονός που αποκλείει τη συνταξιοδότηση, θα παρέχεται δίμηνη προθεσμία εξόφλησης, τουλάχιστον του υπερβάλλοντος ποσού. Ετσι, ο ασφαλισμένος θα αποκτά δικαίωμα συνταξιοδότησης, με το υπόλοιπο της οφειλής, όπως προβλέπει ο νόμος, να παρακρατείται από τη σύνταξή του.

7. Ακυρώθηκε νομοθετικά η περικοπή όσων είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Συνολική αύξηση εισοδήματος για 235.000 συνταξιούχους, που ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.Η μεσοσταθμική μηνιαία σύνταξη των νέων συνταξιούχων επικουρικής γήρατος αυξήθηκε από 196 ευρώ (τέλος 2018) σε 222 ευρώ στο τέλος του 2021.

Συντάξεις 2022: Και νέες αυξήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία

Χαράς ευαγγέλια για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους καθώς έρχονται αυξήσεις και μάλιστα… γενναίες! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις έχουν προβλεφθεί με νόμο και δεν ακυρώνονται, ενώ στις επικουρικές οι αυξήσεις που επίσης έχουν νομοθετηθεί θα δοθούν αν δεν υπάρχουν ελλείμματα στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» με το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» αποκάλυψε πρώτος στις 21/3/2022 τις επερχόμενες αυξήσεις για το 2023, με τα πρώτα σενάρια βάσει εκτιμήσεων να κάνουν λόγο για ένα ποσοστό γύρω στο 4% με 5%, και επικρατέστερο το 4,5% σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα.

Την αποκάλυψη του «Ασφάλιση και Συντάξεις» ήρθαν να επιβεβαιώσουν πρόσφατα και οι επίσημες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (Χατζηδάκης-Τσακλόγλου) ότι το 2023, μετά από μια 12ετία παγώματος και περικοπών, θα δοθούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις όπως τις προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Ο νόμος 4670/2020, στην παράγραφο 4α, του άρθρου 25 (που τροποποιεί άρθρο 14 του νόμου 4387/2016), αναφέρει και τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί το τελικό ποσοστό των αυξήσεων για τις κύριες συντάξεις.

Ειδικότερα, η παράγραφος 4α του άρθρου 25 του νόμου 4670 αναφέρει ότι:

«Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Οι αυξήσεις, δηλαδή, θα είναι ίσες με το 50% του αθροίσματος της μεταβολής ΑΕΠ και πληθωρισμού και όχι μεγαλύτερες του ετήσιου πληθωρισμού.

Προσοχή: Η αύξηση θα υπολογιστεί επί της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης, όχι επί της προσωπικής διαφοράς.

Με τα ως τώρα δεδομένα από τις πλέον αρμόδιες πηγές (Τράπεζα της Ελλάδος, Κρατικός Προϋπολογισμός κ.ά.), ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 εκτιμάται στο 3,5%-3,8% και ο πληθωρισμός σε ένα εύρος από 5,8% ως 7%.

Σύμφωνα με το νόμο και βάσει των έως τώρα επίσημων προβλέψεων της οικονομίας, το ήμισυ της ανάπτυξης, δηλαδή περίπου 1,9%, και το ήμισυ του πληθωρισμού, δηλαδή ένα μέσο ποσοστό 3,2%, αθροίζονται σε ένα ποσοστό της τάξης του 5,1%, που θα είναι και η αύξηση των αυξήσεων για το 2023.

Αν τα δεδομένα αλλάξουν (π.χ., μείωση του ρυθμού ανάπτυξης), μπορεί το ποσοστό αύξησης των συντάξεων να υποχωρήσει στο 4% και όχι πιο κάτω. Αν τα πράγματα καλυτερέψουν, τότε οι αυξήσεις μπορεί και να κινηθούν οριακά πάνω από το 5%.

Οι νέοι πίνακες με τις αυξήσεις κύριων συντάξεων για όλα τα Ταμεία που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», παίρνουν ως εκτίμηση μια αύξηση της τάξης του 4,8% σε όλες τις συντάξεις.

Υπάρχει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις να είναι κλιμακωτές, δηλαδή να αποφασιστεί μεγαλύτερη αύξηση στις χαμηλές συντάξεις, ώστε να φανούν στην τσέπη των συνταξιούχων, και μικρότερη αύξηση στις υψηλότερες συντάξεις.

Πηγή: xristika.gr