- Τι αναφέρει το πόρισμα το οποίο παραδόθηκε στην Ε΄ τακτική ανακρίτρια
- Ούτε αλκοόλ ούτε φαρμακευτικές ουσίες βρέθηκαν από τον (διπλό) έλεγχο
Ελλήνων και Ελβετών - Οι ενστάσεις του δικηγόρου και του τεχνικού συμβούλου της και οι επόμενες
κινήσεις
Των ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ
Κανένα ενδεχόμενο παρερμηνείας σχετικά με το αλκοόλ και ενδεχομένως τις φαρμακευτικές ή ναρκωτικές ουσίες οι οποίες φέρονται να χορηγήθηκαν στην 24ωρη Γεωργία Μπίκα τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς στη σουίτα 602 του ξενοδοχείου ΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη, λίγο προτού εκείνη βιασθεί, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει, από τον 27χρονο Βασίλη Λεβέντη, δεν αφήνει το πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων που υπογράφουν Έλληνες και Ελβετοί επιστήμονες και παραδόθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης στην Ε΄ τακτική ανακρίτρια η οποία χειρίζεται την υπόθεση. Στην ολιγοσέλιδη έκθεση (αριθμεί περί της δυόμισι σελίδες) που αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» καταγράφεται στο συμπέρασμα ότι στην 24χρονη καταγγέλλουσα δεν ανιχνεύθηκαν ναρκωτικές ή υπνωτικές ουσίες, καθώς και ότι η ποσότητα αλκοόλ την οποία φέρεται να είχε καταναλώσει δεν δικαιολογεί την αδυναμία αντίδρασης, για την οποία έκανε λόγο στις καταθέσεις της αλλά και στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Το πόρισμα του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου της Βέρνης δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας, ήταν αρνητικό, και περιπλέκει ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως δυσαπόδεικτο αδίκημα, το οποίο διερευνούν οι δικαστικές Αρχές. Από την πλευρά της Γεωργίας υπάρχουν ενστάσεις και αναμένεται να κατατεθεί αίτημα στην ανακρίτρια για επανεξέταση του δείγματος. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η ενδεχόμενη χορήγηση στο αποκαλούμενο «χάπι του βιασμού» δεν ήταν δυνατόν να ανιχνευθεί, καθώς το δείγμα της Γεωργίας Μπίκα ελήφθη πέραν του χρονικού παραθύρου των 12 ωρών και συγκεκριμένα στις 21.00 το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου. Το δεδομένο πλέον είναι ότι η ανάκριση θα πρέπει να στηριχθεί σε άλλα στοιχεία και κυρίως στα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται στις ηλεκτρονικές συσκευές του κατηγορουμένου και των εμπλεκομένων προσώπων, αλλά και στις μαρτυρικές καταθέσεις, οι οποίες, πάντως, στην πλειονότητά τους δεν εμφανίζουν την 24χρονη Γεωργία να είναι «εκτός τόπου και χρόνου».
Πόρισμα
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στο πόρισμα το οποίο παραδόθηκε στην ανακρίτρια γίνεται πλήρης ανάλυση του περιστατικού, ενώ εξετάζεται κάθε παράμετρος σε ό,τι αφορά το τι συνέβη ή δεν συνέβη τις κρίσιμες ώρες. Κατά τους Έλληνες αλλά και τους Ελβετούς επιστήμονες, ο χρόνος ανίχνευσης για την ουσία γ- υδροξυβουτυρικό οξύ (GHB), η οποία ενδεχομένως «παρέλυσε» τη Γεωργία Μπίκα είναι +-12 ώρες και εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Όπως εξηγούν, η δράση της συγκεκριμένης ουσίας ξεκινά στα πέντε με δέκα λεπτά από τη λήψη της και διαρκεί για δύο με τρεις ώρες, με την κορύφωση των συμπτωμάτων να παρατηρείται στο μισάωρο. «Όπως σε όλες τις περιπτώσεις έτσι και σε εκείνη της 24χρονης εξετάζονται όλες οι ενδείξεις, όπως η ιδιοσυγκρασία, η ποσότητα, όλες γενικά οι παράμετροι, καθότι αν γίνει μεμονωμένα με μία (χ) τιμή, τότε μαθηματικά θα εξαχθεί λανθασμένο συμπέρασμα, αναλογιζόμενοι πάντα ότι η κλινική εικόνα θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα με αυτό που προκαλεί αυτή η ουσία» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Τι μπορεί όμως να συνέβη στη συγκριμένη περίπτωση;
Αλκοόλ
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βάσει του πορίσματος δεν βρέθηκε ούτε αλκοόλη στα ούρα, ήταν μηδενική, όπως επιβεβαιώνουν οι δείκτες. «Σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει ρόλο ο χρόνος της ούρησης και γενικότερα πρέπει να μετράται σε ποσότητα, με περισσότερο από 2 γραμμάρια ανά λίτρο. Συνήθως στο ιστορικό μέτρησης αυτό που δείχνουν οι ειδικοί δείκτες είναι μια μεγάλη κατανάλωση για το περασμένο 24ωρο ή 48ωρο. Αν θεωρήσουμε ότι η αλκοόλη ήταν ο καταλύτης που επηρέασε όλη τη συμπεριφορά (π.χ. φλασμπάκ, ρεμπάουντ), τότε θα έπρεπε να ανιχνευτεί ποσότητα πάνω από 2 γραμμάρια ανά λίτρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει 7-8 ποτά στον οποιοδήποτε οργανισμό», λένε αξιόπιστες πηγές και καταλήγουν: «Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Γεωργίας, με δεδομένο το χρονικό εύρος από τις 8.30 το βράδυ έως και τις 4.30 τα ξημερώματα, οπότε και φέρεται να σημειώθηκε το καταγγελλόμενο γεγονός, σύμφωνα με την κατάθεση ήπιε τρία ποτά (κρασί). Πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη ότι την κάθε ώρα εκκρίνεται από τον οργανισμό ένα ποτό, δηλαδή 14 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης. Από τότε που έγινε το συμβάν με βάση την κλινική εικόνα, όλα τα περιστατικά δεν συνάδουν…».
ΕΝΘΕΤΟ
Η ουσία GHB
Σύμφωνα με την επίσημη διεθνή και επιστημονική βιβλιογραφία, η αποκαλούμενη ουσία του «βιασμού» είναι το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ (GHB), επίσης γνωστή και ως 4-υδροξυβουτανοϊκό οξύ. Είναι φυσικός νευροδιαβιβαστής και ψυχοτρόπος ουσία. Είναι πρόδρομος του GABA, του γλουταμινικού οξέος και της γλυκίνης σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Δρα στοΝ υποδοχέα GHB και είναι ασθενής αγωνιστής των GABA B υποδοχέων. Το GHB έχει χρησιμοποιηθεί στην Ιατρική ως γενικό αναισθητικό και ως θεραπεία για την καταπληξία, τη ναρκοληψία και τον αλκοολισμό. Χρησιμοποιείται επίσης παράνομα ως τοξίνη, ως βελτιωτικό αθλητικής απόδοσης, ως χάπι βιασμού και ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό.
«Οι καθυστερήσεις έπαιξαν τον ρόλο τους»
- Το μήνυμα της 24χρονης μέσω της «Μ»
- Οι επόμενες κινήσεις και τι επισημαίνουν οι ειδικοί
Τις επόμενες ενέργειες μετά την καταγγελία του βιασμού της, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο ΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη, εξετάζει η Γεωργία Μπίκα σε συνεργασία με τον δικηγόρο και τον ιατροδικαστή, τεχνικό της σύμβουλο.
Η 24χρονη, μετά το πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων, οι οποίες βγήκαν «καθαρές», προσανατολίζεται να δώσει δείγμα από τα μαλλιά της σε εξειδικευμένοεργαστήριο, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει ουσίες όπως το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ (χάπι βιασμού). Η Γεωργία Μπίκα έδωσε το δικό της μήνυμα για τα γεγονότα μέσω της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», όπως μας το μετέφερε ο δικηγόρος της Θανάσης Ζιώγας: «Eυχαριστώ όλο τον κόσμο για τη στήριξή του από την αρχή μέχρι και σήμερα. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη που έχω δώσει δύναμη και σε άλλες κοπέλες να μιλήσουν. Δυστυχώς οι καθυστερήσεις έπαιξαν τον ρόλο τους. Όμως το τι βίωσα και το πώς ένιωσα τη νύχτα εκείνη, ακόμα μου προκαλεί πόνο. Παίρνω δύναμη όμως από εσάς και ελπίζω να λάμψει η αλήθεια. Γι’ αυτό θα συνεχίσω τον αγώνα μου. Το οφείλω στον εαυτό μου και σε όλες μας».
Παραλείψεις
Ο συνήγορος της 24χρονης μιλώντας στην «Μ» είπε ότι έχουν γίνει πολλές παραλείψεις όσον αφορά την καταγγελία του βιασμού. Η Γεωργία Μπίκα ανέφερε ότι τα δείγματα για τις τοξικολογικές ελήφθησαν αργά το απόγευμα αλλά και ότι έψαξε μόνη της ουροσυλλέκτες, ενώ η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε επίσημα ότι της χορήγησαν οι αστυνομικοί στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου δύο σφραγισμένους ουροσυλλέκτες. Αναφερόμενος στην αγορά τους από την ίδια τη Γεωργία και την προσκόμιση της απόδειξης από την καταγγέλλουσα, γεγονός που διαψεύδει τους αστυνομικούς, επισήμανε: «Έχουμε το επίσημο έγγραφο, στο οποίο φαίνεται ότι το δείγμα με τα ούρα του θύματος παραδόθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, 2 Ιανουαρίου πλέον. Μπορεί να αγόρασε τους ουροσυλλέκτες στις 19.40 από το φαρμακείο, αλλά μέχρι να γυρίσει πίσω, να δώσει το δείγμα για ανάλυση πέρασαν αρκετές ώρες. Έχω διατυπώσει όλες αυτές τις παρατηρήσεις και θα ελεγχθούν. Είναι πλέον θέμα δικαστηρίων». Ο ίδιος μας είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουν για το πώς ακριβώς θα κινηθούν σε συνεννόηση με τους γιατρούς.
Από τη δική του πλευρά ο κ. Δημήτρης Γαλεντέρης, τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης γυναίκας, επισήμανε ότι το πρωτόκολλο της δειγματοληψίας τηρήθηκε στη Γεωργία, όχι όμως και στο δωμάτιο 602. «Τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει καλύτερα. Δεν έχουμε δειγματοληψία από τη σουίτα, από το DNA του χώρου. Έχουμε μόνο από τα ρούχα και από το σώμα της Γεωργίας Μπίκα» επισημαίνει ο ιατροδικαστής. Όπως μας είπε, θα ζητήσει επανεξέταση του DNA αλλά και του δείγματος ούρων από άλλο εργαστήριο καθώς προκύπτουν κενά. Τα αποτελέσματα του DNA αναφέρουν την παρουσία ενός άνδρα. «Η ανάγνωσή τους από την πλευρά του έφερε νέα δεδομένα που πρέπει να διερευνηθούν» τονίζει ο κ. Γαλεντέρης.
«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα τι θα κάνουμε με τις εξετάσεις, περιμένουμε από τους γιατρούς» κατέληξε ο ιατροδικαστής.
Τι λένε οι ειδικοί
Γιώργος Φιτσιάλος – Γενετιστής
Η «Μ» επικοινώνησε με τον Δρα Γιώργο Φιτσιάλο, γενετιστή, ο οποίος ασχολείται με υποθέσεις ανίχνευσης ουσιών όπως το «χάπι του βιασμού».
Όπως μας είπε, το χρονικό διάστημα που ανιχνεύονται τέτοιες ουσίες στα ούρα ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητά τους στον οργανισμό: «Όλα είναι σχετικά με το πόση είναι η αρχική ποσότητα της ουσίας, πότε ακριβώς έγινε η λήψη κ.ά. Όσο πιο μικρή είναι η δόση τόσο πιο γρήγορα φεύγει από τον οργανισμό. Αντίθετα, όσο πιο μεγάλη είναι η ποσότητα τόσο μακραίνει ο χρόνος ανίχνευσης της ουσίας» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα είπε:
«Κατ’ αρχάς όταν υπάρχει υποψία ότι χρησιμοποιήθηκαν τέτοιες ουσίες θα πρέπει να εξακριβωθεί αν χορηγήθηκαν. Κακώς δεν της πήραν αίμα. Στο εξωτερικό είναι πλέον το κλασικό πρωτόκολλο. Είναι διάφορες οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να αναστείλουν τις αντιστάσεις ενός ατόμου και εξετάζονται από τα εξειδικευμένα εργαστήρια».
Ο διεθνούς φήμης γενετιστής, που έχει συμβάλει στην εξιχνίαση πολύκροτων υποθέσεων όπως της απαγωγής και δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου, μας είπε και για την εξέταση των τριχών, οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν σε βάθος χρόνου τη λήψη χημικών ουσιών.
«Η ανίχνευση μέσω τρίχας είναι μια επαναστατική μέθοδος. Μας επιτρέπει να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο και να δούμε τι έχει συμβεί. Μπορεί να φανεί η στιγμιαία χρήση ουσιών. Χρειάζεται όμως εξειδικευμένες τεχνικές και αυστηρά πρωτόκολλα». Όπως ανέφερε ο Γιώργος Φιτσιάλος, δύο εργαστήρια κάνουν έρευνα στην Ελλάδα στις τρίχες: «Το δικό μας και αυτό της Κρήτης. Υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι με ένα μηχάνημα.
Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο για το «χάπι του βιασμού» δεν το έχουμε στα εργαστήρια της Αθήνας, αλλά στο εργαστήριο της Γαλλίας με το οποίο συνεργαζόμαστε. Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια την ημέρα που ελήφθη μια ουσία, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε στο περίπου. Ανά μήνα πάει η τμηματοποίηση. Αν έχω τρία εκατοστά τρίχας για έλεγχο, θα κάνω τρεις αναλύσεις για ισάριθμους μήνες» διευκρινίζει.
Ο γενετιστής μας εξήγησε πώς λειτουργεί ο τρόπος ανίχνευσης: «Όταν η ουσία μπαίνει στον οργανισμό περνάει στο αίμα. Όταν πηγαίνει στον εγκέφαλο για να προκαλέσει την οποιαδήποτε χημική αντίδραση, μέσω των αιμοφόρων αγγείων περνάει στην τρίχα, η οποία λειτουργεί ως αποθήκη. Μόλις βγει στην επιφάνεια το τμήμα της τρίχας μπορούμε να ελέγξουμε τι έχει ληφθεί. Αν σήμερα κάνω χρήση και μου χορηγηθεί κάτι, μετά από 10 μέρες βγαίνει στην επιφάνεια το κομμάτι της τρίχας το οποίο αντιστοιχεί στη σημερινή ημέρα. Η τρίχα μεγαλώνει 1 με 1,5 εκατοστό τον μήνα. Όσα εκατοστά τρίχας έχουμε, τόσους μήνες πίσω μπορούμε να γυρίσουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να γίνει τμηματοποίηση του τελευταίου μήνα για να εντοπίσουν την περίοδο η οποία αντιστοιχεί στο πότε χορηγήθηκε μια ουσία. Υπάρχει πολύ εξειδικευμένη ανάλυση σε αυτό» σημειώνει.
Γρηγόρης Λέων – Ιατροδικαστής
Για την υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα που έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα αλλά και τα πρωτόκολλα που ακολουθήθηκαν για τις τοξικολογικές εξετάσεις μίλησε στην «Μ» o πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, κ. Γρηγόρης Λέων.
«Σε αυτή τη φάση αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα προφανώς και δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη ουσιών, οι οποίες θα ήταν ανιχνεύσιμες στον συγκεκριμένο χρόνο που έγινε η δειγματοληψία. Μεγάλη σημασία όμως έχει να αξιολογηθεί πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκε η δειγματοληψία και με ποιες διαδικασίες. Εάν η ουσία που αναζητάμε είναι ανιχνεύσιμη σε αυτόν τον χρόνο και δεν εντοπίστηκε, τότε, πολύ απλά, δεν έγινε η χρήση της». Όπως ανέφερε, «θα χρειαστεί να εξεταστούν προσεκτικά όλες οι διαδικασίες και ο τρόπος των αναλύσεων, καθώς και σε πόσο χρόνο μεταβολίζονται από τον οργανισμό τα υπό εξέταση στοιχεία».
Αναφερόμενος στην εξέταση των τριχών της κεφαλής μάς είπε: «Στις τρίχες συνήθως ανιχνεύεται μακροχρόνια χρήση ουσιών και όχι στιγμιαία. Υπάρχουν μέθοδοι σε εργαστήρια και μάλιστα και στο εργαστήριο Θεσσαλονίκης, τα οποία κάνουν και για στιγμιαία χρήση, όμως ουσιαστικά η τρίχα είναι κυρίως για χρόνια χρήση. Για τη μακροχρόνια χρήση υπάρχουν πολλά εργαστήρια που εφαρμόζουν τη μέθοδο, με αξιόπιστα αποτελέσματα ανάλογα με το μήκος της τρίχας».
Ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει μια μεθοδολογία η οποία μπορεί να ανιχνεύσει στιγμιαία χρήση με κάποια ερωτηματικά, «γιατί δεν είναι μία μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί παγκόσμια επί σειρά ετών. Πρέπει να εξετάσουμε τη μεθοδολογία, την πιστοποίηση του εργαστηρίου και τα πρωτόκολλα για να δούμε πόσο αξιόπιστο είναι, ειδικά στη στιγμιαία χρήση».
Όπως μας είπε ο ιατροδικαστής, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Μια κοπέλα που βάφει τα μαλλιά της, π.χ., «χαλάει το υλικό». Γενικά η τρίχα μπορεί να είναι ευάλωτη και σε επιμολύνσεις. Δηλαδή αν είναι σε ένα περιβάλλον που καπνίζουν διάφοροι κάνναβη, μπορεί το μαλλί να έχει υπολείμματα αυτής της ουσίας χωρίς το άτομο που έχει δώσει το δείγμα να έχει καπνίσει χασίς» διευκρινίζει.
Αναφερόμενος στους υπόλοιπους τρόπους ανίχνευσης τέτοιων ουσιών όπως το «χάπι του βιασμού», ο κ. Λέων μας είπε: Όλα τα βιολογικά υγρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τοξικολογικές εξετάσεις. Οι συνήθεις διαδικασίες είναι λήψη από αίμα και ούρα. Υπάρχουν και ουσίες, όπως το αλκοόλ, που το ποσοστό του στον οργανισμό μπορεί να μετρηθεί και με άλλες συσκευές, όπως τα αλκοολόμετρα κ.ά.».
Σύμφωνα με τον κ. Λέων, στις καταγγελίες βιασμού τα ούρα θεωρούνται ικανό υλικό για την ανίχνευση τέτοιων ουσιών, αρκεί να γίνει η εξέταση στους προβλεπόμενους χρόνους. Π.χ. για να εντοπιστεί το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ (GHB – χάπι βιασμού) το χρονικό περιθώριο, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, είναι οι 12 ώρες, όταν στη Γεωργία Μπίκα το δείγμα δόθηκε μετά από παρέλευση 18 ωρών.
«Το αίμα είναι για πρόσφατη χρήση, για ουσία που έχει μπει στον οργανισμό. Σίγουρα σε συνδυασμό οι δύο εξετάσεις αποτελούν μια πληρέστερη εξέταση σε σχέση με μόνο τα ούρα» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.
Ο ίδιος εκφράζει την απορία του γιατί αποφασίστηκε να αποσταλούν τα δείγματα για εξέταση στην Ελβετία. «Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά εργαστήρια που όλα αυτά τα χρόνια γίνονται αντίστοιχες εξετάσεις. Με την απόφαση αυτή είναι σαν να ακυρώνουμε όλη την προηγούμενη δουλειά που έχει γίνει και τις υποθέσεις που έχουν διαλευκανθεί με βάση τις εξετάσεις που γίνονται στη χώρα μας», τονίζει ο Γρηγόρης Λέων.
Πηγή: ereportaz.gr