Απορρίπτουν την πρόταση του Δήμου Κεφαλονιάς: ΟΧΙ στη συστέγαση του 2ου και 3ου Γυμνασίου στο νέο σχολικό συγκρότημα που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί

Πρόσφατα η Δημοτική Αρχή μετά από χρόνιες παλινωδίες και απαράδεκτες καθυστερήσεις ολοκλήρωσε τον φάκελο αίτησης για νέο σχολικό συγκρότημα στην πόλη του Αργοστολίου, ενώ όπως διαλαλεί ετοιμάζει αντίστοιχους φακέλους και για άλλα τρία, προκειμένου να δρομολογηθεί η κατασκευή τους, ώστε να στεγαστούν το ΓΕΛ Ληξουρίου, το Γυμνάσιο –Λύκειο Πάστρας και το Γυμνάσιο-Λύκειο Μεσοβουνίων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ επισημαίνει κατ΄αρχάς ότι το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή επέδειξε κινητικότητα στο θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών και των προϋποθέσεων της κατάθεσης αιτήματος προς την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. για 5 νέα σχολεία στο νομό, αποτελεί μια μεγάλη νίκη του λαϊκού κινήματος (ΕΛΜΕΚΙ, Μαθητές, Γονείς, ΕΚΚΙ, κλπ), αφού επέβαλε ουσιαστικά αυτό το αίτημα και την λύση του ( εδώ και 4 χρόνια διατυπώνεται από την ΕΛΜΕΚΙ ανελλιπώς) στην Δημοτική Αρχή, που όλο αυτό το διάστημα επιδείκνυε προκλητική αδιαφορία.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ επισημαίνει όμως και το γεγονός, ότι προκειμένου να καλύψει (η Δημοτική Αρχή) «όπως-όπως» τα πιεστικά αιτήματα των σχολείων για νέα σχολική στέγη, προβαίνει σε πρόχειρες και άστοχες επιλογές όπως αυτή της συστέγασης του 2ουκαι 3ου Γυμνασίου στο σχολικό συγκρότημα που προγραμματίζει να κατασκευαστεί στο χώρο που στεγάζεται σήμερα το 3ο γυμνάσιο και το εσπερινό σχολείο (Κηποθέατρο Νάπιερ). Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ δηλώνει ότι η προοπτική αυτή είναι απευκταία και απορριπτέα τόσο από το Δ.Σ. όσο και από σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας εκπαιδευτικούς μαθητές και τους γονείς, αφού ο συγκεκριμένος χώρος, είναι πολύ μικρός για να αναπτυχθούν πλήρως και με σύγχρονες προδιαγραφές (αίθουσες πολυχώροι, γυμναστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις, ειδικές εργαστηριακές εκπαιδευτικές υποδομές, κλπ), δύο νέων σχολείων που θα φτάνουν περίπου με πρόχειρες προβλέψεις τα επόμενα χρόνια τους 350 μαθητές. Ο μεγάλος όγκος του μαθητικού δυναμικού που θα συγκεντρώνεται σε τόσο μικρό χώρο και σε ένα κορεσμένο πολεοδομικά και λειτουργικά σημείο, (ήδη λειτουργούν και άλλα 5 σχολεία σε πολύ μικρή ακτίνα), δημιουργεί μια επικίνδυνη ασφυξία που μπορεί να αποτελέσει αιτία πολλών κινδύνων και δυσλειτουργιών. Επίσης, η προοπτική συστέγασης δύο σχολείων και σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις και προδιαγραφές που μπαίνουν από την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου της παιδείας (επιδιώκει πολυδύναμα σχολεία προκειμένου να διαμορφώνει τμήματα με περισσότερους μαθητές και λιγότερους εκπαιδευτικούς), φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο σχολείων κάτι που θα είναι σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Η πρεμούρα της Δημοτικής Αρχής να στεγάσει και τα δύο γυμνάσια 2οκαι 3ο τον ίδιο χώρο δικαιολογείται , αφού μοναδικό της κριτήριο είναι να διασκεδάσει και μάλιστα προεκλογικά, το δίκαιο αίτημα των μαθητών των εκπαιδευτικών και των γονέων των σχολείων αυτών, να στεγαστούν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Θεωρώντας δύσκολη τάχα (και προσχηματικά περισσότερο) την διεκδίκηση του χώρου του ΞΕΝΙΑ για την κατασκευή ενός από τα δύο σχολικά συγκροτήματα που απαιτούνται, όπως έχουν προτείνει ΕΛΜΕΚΙ, μαθητές και γονείς εδώ και χρόνια, καταφεύγει στην πιο φθηνή και πρόχειρη λύση υποθηκεύοντας κάθε άλλη προοπτική να κατασκευαστούν επιτέλους σύγχρονα σχολεία στην πόλη του Αργοστολίου που θα απαντούν στις ανάγκες του μέλλοντος και που δεν θα ανακυκλώνουν τα σημερινά προβλήματα. Αυτή η πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, εκτός των άλλων, συνδράμει και βοηθά (όπως κάθε φορά άλλωστε), την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή στην εξεύρεση πρόχειρων και φθηνών λύσεων προκειμένου να εξοικονομούν πόρους για να τους «σπρώξουν» στα έργα που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετο με την παραπάνω επιλογή και καλεί εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να αντιπαλέψουν αυτήν την προοπτική, διεκδικώντας στον συγκεκριμένο χώρο (Κηποθέατρο Νάπιερ) το νέο σχολικό κτίριο να στεγάσει το ένα από τα δύο γυμνάσια. Καλεί επίσης σε στράτευση προκειμένου να κατασκευαστούν και τα 5 νέα σύγχρονα σχολικά κτίρια που απαιτούνται στο νομό μας στην Β/θμια εκπ/ση, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές όπως έχει προτείνει η ΕΛΜΕ ΚΙ και όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς του νομού, καθώς και όλα τα άλλα σχολικά κτίρια που απαιτούνται και στην Α/θμια εκπαίδευση στο νομό.

Αργοστόλι 9/12/2018

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Μαντζουράτος Δημήτρης

Η Γενική Γραμματέας

Ποταμιάνου Σοφία